29 / 03 / 2024

Alaeddin Babaoğlu: Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmeye devam edecek!

Alaeddin Babaoğlu: Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmeye devam edecek!

Türkiye' deki geçici siyasi tartışmaların ülkenin genel görünümüne ve yatırım yapılabilirliğine bir zarar vermeyeceğini aktaran Babaoğlu, şöyle devam etti: Asıl böyle bir ülkeye gelinir. Neden?...



Amplio Emlak Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Babaoğlu: Türkiye'deki altyapı, çok iyi yetişmiş profesyoneller, vergi sistemlerinin daha şeffaf ve adaletli olması rekabet gücünü artırıyor. Asıl böyle bir ülkeye gelinir. Neden? 


Ben 40 ülkede yatırımlar yönetmiş bir profesyonel olarak konuşuyorum Bir iş dünyası kuruluşu liderinin tartışmalara sebep olan "Böyle bir ülkeye yabancı yatırımcı gelir mi?" sözlerine, çok uluslu emlak fonu, Amplio Emlak Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu'ndan yanıt geldi. 


Babaoğlu, Türkiye'ye yabancı yatırımcının ilgisinin sürdüğünü belirterek, "Böyle bir söylemin altının olmadığını biliyoruz. Biz 2 milyar doların üzerinde gücü olan bir grubu, Almanya kökenli çok uluslu Amplio fonunu temsil ediyoruz. Türkiye'de çalışmalarımızı 2007'den beri çok başarılı bir şekilde yürütüyoruz ve aynı zamanda geliştiriyoruz da" dedi. 


Türkiye'deki geçici siyasi tartışmaların ülkenin genel görünümüne ve yatırım yapılabilirliğine bir zarar vermeyeceğini aktaran Babaoğlu, şöyle devam etti: "Asıl böyle bir ülkeye gelinir. Neden? Ben 40 ülkede yatırımlar yönetmiş bir profesyonel olarak konuşuyorum. Amerika'da da yatırımlar yaptık. Hükümet kapandı denilen bir ortam söz konusu I AMPj RcaJ Esince İftv olabiliyor mesela. İtalya'sı İspanya'sı hepsi buna dahil... Türkiye'deki altyapı, çok iyi yetişmiş profesyoneller, vergi sistemlerinin daha transparan ve adaletli olması rekabet gücünü artırıyor. 

Yatırımı teşvik edici bir duruş var. Hükümetin de duruşu burada çok önemli. 'Yatırımları aman teşvik edelim, nasıl destek sağlarız duruşu var'..." 



"ALMANYA DAHİL GELİŞMİŞ EKONOMİLER GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE İHTİYAÇ DUYUYOR" 


Türkiye'deki kentsel dönüşümün olası büyüklüğünü hacim olarak 2. Dünya savaşı sonrası yeniden inşa edilen Almanya'nın inşasına benzeten Babaoğlu, "Türkiye'de de aslında ona benzer bir süreçten geçiyoruz. Allah'a şükür savaş olmadı. Tabi deprem riskleri ve çarpık yapılaşmalar var... 


Şu anda inşaat sektörü zaten bizi çok çok güçlü bir hale getirecek. Ben orada büyük bir artı görüyorum. 

Genç nüfusun tabi ki konut gereksinimi, nitelikli konut gereksinimi var. Almanya'da zaten buna gerek de yok, nüfus yaşlanıyor, orada bunu yapamayız. O yüzden yürümek için en güzel zamanlar bu zamanlar ve biz de bunun en güzel örneğiyiz" ifadelerini kullandı. 


Dünya genelinde ülkelerin ekonomisine kuş bakışı bakıldığında Türkiye'nin durumunun makul karşılanacağına işaret eden Babaoğlu, şunları kaydetti: "Dünya ekonomisinde Almanya dahil gelişmiş ekonomiler gelişmekte olan ülkelere ihtiyaç duyuyor. Örnek veriyorum Almanya yüzde 3,6 enflasyon oranında şu anda. Ve mevduata aldıkları faiz oranı 0,75... Bu ortamda bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin önemi çok büyük. Çünkü parayı çalıştırabilecek ortamlara ihtiyaç var. O yüzden bizim gibi gelişmekte olan stabil yapıların, genç nüfusun güçlü olduğu ülkelerin gücü daha da artıyor." 



"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DURMAYI BIRAKIN DAHA İLERİYE YÜRÜME YÖNÜNDE HAREKET EDİYORUZ" 



Uluslararası yatırımcının Türkiye gayrimenkul sektörüne olan ilgisinin sürdüğünü aktaran Babaoğlu, Amplio fonunun durmak yerine Türkiye'deki projelerine hız vermesini örnek gösterdi. Babaoğlu, "Kentsel dönüşümde durmayı bırakın daha ileriye yürüme yönünde hareket ediyoruz. Bizimle birlikte de yürümek isteyen sektörel fonlarda kapımızda, görüşmeler içerisindeyiz" ifadelerini kullandı. 


Dolardaki artışın gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendiren Babaoğlu, "Bizim faiz oranlarımızın makul seviyelerde tutulmasıyla kurdaki artışın bir şekilde tolere edilebileceğine inanıyoruz. Önemli olan bankalarımızın bu durumdan küresel paranın maliyetini bir şekilde Türkiye'ye yansıtabilmesi. 


Çünkü Türkiye özel bir risk görüp bunu kar marjlarında gereğinden fazla artırmamak. Çünkü paranın maliyeti şu anda ABD dahil olmak üzere 2,25-0,30'larda konuştuğumuz bir para. Bunu çok rahat bir projeye yüzde 3-4 hatta biz o günlere gelmiştik Türkiye'de yüzde 4,5 faiz oranıyla projelerin kredilendirilmesi, bizim buraya gelmemiz lazım" değerlendirmesini yaptı. 

Almanya'da proje finansmanının yüzde 2,20'ye sağlandığını hatırlatan Babaoğlu, "Hadi diyelim biz 4,40 olduk ama bunun daha fazlası zaten altlığı olmayan bir durum... Ve ekonomiyi de tökezletir. Çünkü gereksiz suni bir artış olur" dedi. 

. Kurdaki artışla yabancı yatırımcının Türkiye'de emlak almasının belli bir oranda kolaylaştığını aktaran Babaoğlu, yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan iştahının sürdüğünü belirtti. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün olumlu sinyaller verdiğini yineleyen Babaoğlu, Türkiye'nin ekonomisinin söz edildiği kadar yara almadığını, yatırımcıların yoluna devam ettiğini kaydetti.


Ankara 24 Saat


Geri Dön