29 / 03 / 2024

Kredi notunun düşmesi yabancı yatırımcı ilgisini azaltmaz!

Kredi notunun düşmesi yabancı yatırımcı ilgisini azaltmaz!

Ernst & Young Türkiye Başkanlığı’na getirilen Metin Canoğulları, derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu düşürmesinin Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisini azaltmayacağını söyledi.



Ernst & Young Türkiye Başkanlığı’na getirilen Metin Canoğulları, derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu düşürmesinin Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisini azaltmayacağını söyledi.


Ernst & Young (EY) Türkiye Başkanlığı’na getirilen Metin Canoğulları, kredi notunun düşürülmesinin Türkiye’ye yatırımcı ilgisini azaltmayacağını söyledi. Türkiye’nin iç güçlü iç pazar dinamikleri ve bulunduğu konum itibarıyla büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Canoğulları, “Para nereye gidecek? Bu kadar fırsat sunan kaç ülke var? Türkiye’ye ilgi hiçbir zaman kaybolmaz. Yeter ki, doğru alanlarda doğru işler yapalım” dedi.


Yeni görevi dolayısıyla bir grup gazeteci ile bir araya gelen Canoğulları, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Türkiye’nin bölgesinde sunduğu fırsatlarla yatırımcıların kolay vazgeçemeyeceği bir ülke haline geldiğini dile getiren Canoğulları, uluslararası şirketlerin İran pazarına girmek için Türk firmalarıyla birlikle çalışmayı tercih edeceklerini ve Suriye’deki iç savaş sona erdiğinde de bu ülkenin imarında en büyük rolü Türkiye’nin oynayacağını anlattı. Türkiye’nin birçok sektörde büyük gelecek vadettiğini ifade eden Canoğulları, “Türkiye, çıktığınız zaman tekrar kolay girebileceğiniz bir pazar değil. Bu yüzden yatırımcılar Türkiye ile ilgili karar alırken çok daha vizyoner ve komplike düşünmeliler” diye konuştu.


Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin de beklentilerin aksine piyasalarda ciddi negatif etkiler yaratmadığını vurgulayan Canoğulları, Türkiye’nin notunun özellikle Ortadoğu ve Körfez sermayesi açısından önemli bir kriter olarak görülmediğini söyledi. Metin Canoğulları, Türkiye’nin kendisini ve potansiyelini dünyaya daha iyi anlatması gerektiğini de ifade etti.


Varlık Fonu yatırım süreçleri hızlandıracak


Türkiye Varlık Fonu projesini ise doğru zamanda yapılan başarılı bir hamle olarak niteleyen Metin Canoğulları, “G-20’de Varlık Fonu olmayan tek ülke bizdik. Halbuki, Türkiye’nin çok ciddi varlıkları var. Varlık Fonu’nun içinde çok büyük kamu kuruluşların varlıkları konuluyor. Ben ifade edilen 200 milyar dolarlık hedefin de çok daha fazlasına ulaşılacağını düşünüyorum” görüşünü dile getirdi. Canoğulları, fonun, büyük projelerde yabancı yatırımcı açısından önem taşıyan “zaman” konusunda önemli bir esneklik yaratacağını ve süreçleri hızlandıracağını da savundu. 

FETÖ operasyonları çerçevesinde el konulan şirketlerin yönetiminin kayyum yerine TMSF’ye devrinin de doğru bir karar olduğu görüşünü dile getiren Canoğulları, bu şirketlerin profesyonel bir yönetim anlayışı ime zarar etmeden faaliyetlerinin sağlanması gerektiğini kaydetti.


“Türkiye’nin her köşesine gitmeyi planlıyoruz”


Metin Canoğulları, EY olarak bin 300 çalışanlarının bulunduğunu ve büyümeye paralel olarak 250-300 kişilik daha personel alımı yaptıklarını söyledi. Bankacılık sektöründe danışmanlık ve denetim alanında EY’nin sektör lideri olduğunu ifade eden Canoğulları, faaliyetlerinin yüzde 40 ile 45’inin fi nans ve sigorta sektöründe yürütüldüğüne işaret etti. “Biz bu ülkeye güvenmesek, bu ülkenin vadettiği potansiyeli görmesek bu kadar personel alımı yapar mıyız?” diyen Canoğulları, İstanbul dışında, Bursa,  Ankara  ve İzmir’de ofi slerinin bulunduğunu ve yeni dönemde Kayseri ya da Gaziantep’te de ofi s açacaklarını açıkladı. Canoğulları, Türkiye’nin her köşesine gitmeyi planladıklarını vurgulayarak, “Türkiye’de bir şirketi büyütmek, Avrupa’ya göre çok daha kolay. Büyük bir girişimci kitlesi var ve girişim ruhu çok canlı” ifadelerini kullandı.


Dünya


Geri Dön