25 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcı en çok kamu bankalarından kaçtı

Yabancı yatırımcı en çok kamu bankalarından kaçtı

Borsa İstanbul piyasası son dönemde yabancı yatırımcının piyasadan çıkışına şahitlik ediyor. Merkez Bankası verilerine göre 14 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar toplamda 169.2 milyon dolarlık daha satış yaptı. Yabancıların borsadaki payı bununla birlikte yüzde 31,5 ile tarihi en düşük seviyesinde



Yabancının piyasadan çıkışı en çok tercih ettiği bankacılık hisselerinin yapısında da büyük bir değişim yaşattı. Garanti BBVA ana ortağının yaptığı hisse geri alım programı sebebiyle kapsam dışı bırakıldığında 31 Aralık 2019 tarihinden düne kadar yabancı yatırımcı en çok Halkbank ve de Vakıfbank hisselerinden çıkış yaptı. Yabancının bundan 3 yıl önce Halkbank’ın halka açık paylarında olan yüzde 36,64 sahipliği bugün yüzde 1,62 orana Vakıfbank'ın halka açık paylarındaki yüzde 68,65 sahipliği ise yaklaşık yüzde 3,18 oranına geriledi.

İş Bankası, Akbank, Şekerbank, Yapı Kredi, TSKB ve Albaraka Türk’te de yabancı yatırımcı oranları azaldı. Merkez Bankası’nın paylaştığı verilere göre yabancı yatırımcılar son 1.5 aydır hisse senedi piyasasında sürekli olarak net satışçı konumunda. 6 haftada yabancının yaptığı toplam satış 857.3 milyon dolar oldu. Ancak bu dönemde bankacılık endeksleri öncülüğünde Borsa İstanbul BİST100 endeksinde yeni zirvelere ve de rekorlara şahit olundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön