28 / 03 / 2024

Yabancı yatırımcıya 'anahtar teslim' destek!

Yabancı yatırımcıya 'anahtar teslim' destek!

İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Şahin: "Hedefimiz mümkünse anahtar teslim, herşeyini, dosyasını, müracatlarını, ruhsatlarını temin edip yabancı yatırımcıyı çok fazla üzmeden, vakit kaybettirmeden yatırımını yapar hale getirmek" şeklinde açıklamalarda bulundu.



İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Hedefimiz mümkünse anahtar teslim, herşeyini, dosyasını, müracatlarını, ruhsatlarını temin edip yabancı yatırımcıyı çok fazla üzmeden, vakit kaybettirmeden yatırımını yapar hale getirmek." dedi.


İSTKA'nın yeni projeleri ve gelecek vizyonu İstanbul Valisi Vasip Şahin, İSTKA Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve Türkye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında paylaşıldı.


Vasip Şahin, İSTKA'nın 2009 yılından bu yana İstanbul'un küresel ekonomide söz sahibi, yüksek katma değer yaratan yenilikçi, yaratıcı ve girişimci ruhunu besleyen bir ekonomik hayata sahip olması için çalıştıklarını belirterek yeni dönem projeleri hakkında bilgi verdi.


Şahin, ekonomide katma değeri yüksek sektörlerin İstanbul ekonomisi içindeki ağırlığının artmasının yanı sıra, sosyal hayatı da iyileştirmek, kolaylaştırmak ve standartlarını yükseltmek için çalıştıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:


"Bu anlamda büyük ölçekli ve katma değer yaratan projelerin yanı sıra, sosyal hayatı etkileyen ve sosyal hayata katma değer saplayan projelere de özel bir önem veriyoruz. Sosyal kalkınma olmazsa ekonomik kalkınmanın eksik kalacağına inanıyoruz. Bu sebeple yönetim kurulumuz özel bir politika belirleyerek sosyal kalkınma için eksik kalan ve ihtiyaç duyulan tüm alanlara gereken desteğin verilmesine karar verdi. Bu bağlamda bağımlılıkla mücadele projeleri destek verdiğimiz, bizim için son derece önemli ve öncelikli konulardan biri haline geldi.


İSTKA tarafından 2015 Mali Destek Programları kapsamında ilan edilmiş olan Bağımlılıkla Mücadele Mali Destek Programı kapsamında 27 yararlanıcı ile sözleşme imzalanmış ve toplam 13,5 milyon lira destek sağlanmıştır. Desteklenen projelerin her birinin hedef kitlesi olan çocuklarla,gençlerle onların yakın çevresi olan ailelerine yönelik farklı tür etkinlikler gerçekleştirildi. Projelerde öğrenci, aile ferdi, veli, öğretmen, din görevlisi, muhtar, STK temsilcisi gibi katılımcılar olmak üzere toplam 172 bin 624 kişiye eğitim verildi. 


Program süresince rehabilitasyon, danışmanlık ve yönlendirme hizmetlerinden faydalanan toplan kişi sayısı 2 bin 636 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, program kapsamında geliştirilen ve desteklenen sigara yasağına dair mobil aplikasyonu 36 bin kişi kullanmıştır."


-"2010 yılından bu yana 710 projeyi destekledik"

Ajans olarak öğrenen bir toplum ve sürdürülebilir çevre için projeleri desteklediklerini ve kapsayıcı büyüme hedeflediklerini belirten Şahin, "İstanbul, küresel kent konumunu güçlendirmek üzere her yıl verdiğimiz yaklaşık 100 milyon liralık destekle 100'den fazla orta ölçekli projenin hayata geçirildiği bir şehir oldu. Bu projelerle İstanbul için çalışan kurumların İstanbul'un ufkunu açacak birçok yenilikçi fikri uygulamasına imkan sağlıyoruz." dedi.


Desteklenen projeler hakkında detay paylaşan Şahin, kamusal alan veya toplu taşıma araçlarında yapılan projelerle tüm İstanbullulara, engelli bilgilendirme gibi projelerle de özel kesimlere ulaştıklarını anlattı.


İSTKA Başkanı Şahin, "Güdümlü Proje" olarak adlandırılan büyük ölçekli projelere odaklandıklarını, böylece özel sektör işletmeciliğini güçlendirecek, yeniliklere ve girişimciliğe hizmet edecek altyapı ve teknolojik merkezleri İstanbul'a kazandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:


"İlk desteği verdiğimiz 2010 yılından bu yana 402'si ekonomik kalkınmaya, 308'i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledik. Bunlar arasında İstanbul'a ve Türkiye'ye ilkler kazandıranlar oldu. Somut örnekler vermek gerekirse, İstanbul'un ilk resmi tanıtım sitesi howtoistanbul.com bunlardan biri. İstanbul ile ilgili her türlü güncel, güvenilir bilgiye hızlıca ulaşılabilecek bir platform. Yıldız Teknik Üniversitesinde Türkiye'nin ilk Siber Güvenlik ve Biyometrik Araştırmalar Merkezini hayata geçirdik. İlk Bağımlılıkla Mücadelede Ayaktan Tedavi, Rehabilitasyon ve Danışma Merkezini İstanbul'a kazandırdık. Ayrıca ilk Türk sineması arşivi, Osmanlıca eserlerin dijitalleştirilmesi gibi projelerle kültür ve sanat hayatına da katkıda bulunduk.


Lütfü Kırdar Projesi de ödüllü projeler arasında yerini aldı. İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, dünyada yalnızca 28 kongre merkezinin sahip olduğu AIPC Kalite Standartları ödülünü almaya hak kazandı. Desteklediğimiz projelerle bugüne kadar pek çok yeni alanda patent alınmasını sağladık. Bize projelerini sunan kurum ve kuruluşların hedeflerini hibeler ve destekler yoluyla hayata geçirmelerini sağlıyoruz fakat Türkiye'nin kalkınma hedeflerinin gerçekleşebilmesi için ajans olarak kullandığımız bir mekanizma var, bu da Güdümlü Projeler."


-"Yabancı yatırımcıya özel destek verilecek"

İTO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Borsa İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşlarla yürütülen ve desteklenen projeler hakkında bilgi veren Şahin, yatırıma ve yatırımcıya verilen desteklerden bahsetti. Yatırım Destek Ofisini bu dönemde yabancı yatırımcıya doğrudan destek verecek bir yapıya kavuşturduklarını bildiren Şahin, "Ofis bünyesinde Türkiye'de diğer kalkınma ajansları için model oluşturacak bir hizmet ofisi açıyoruz. Bu ofiste İstanbul’a gelen yabancı yatırımcı, 7 kamu kuruluşlarındaki işlemlerinin başvurusunu, takibini ve sonuçlanmasını görevli personel aracılığıyla gerçekleştirecek."dedi.


Vasip Şahin yabancı yatırımcının böylelikle tek tek bütün kurumlara gitmek ve zaman kaybetmek zorunda kalmayacağını, prosedürel bir takım tıkanıklıklarla karşılaşmayacağını vurgulayarak, ajans olarak tek adımda hizmet verileceğini söyledi.


İstanbul'un son yıllarda ortaya çıkan göçmen problemine ilişkin, Suriyeli çocukların dil öğrenmesi ve uyumuna yönelik projeleri bulunduğundan bahseden Şahin, şu bilgileri verdi:


"İstanbul'un, hatta Türkiye'nin en önemli problemlerinden istihdama yönelik de çalışmalar yapıyoruz. İş bulmakta problem yaşayan hemen her kesime destek verdiğimiz gibi girişimcilere verdiğimiz desteklerle yeni girişimlerin önünü açıyor, istihdam alanları yaratıyoruz. İstanbul'u geleceğe taşıyacak fikri, projesi olan her kurum ve kuruluş bizim doğal paydaşımız. Sadece İSTKA ile onlar arasında bir bağ kurmuyoruz. Kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ağı örüyoruz.


Bu ağlar sayesinde sinerji yaratıyoruz. En çok önemsediğimiz konulardan birisi de desteklediğimiz projelerin seçiminde bilimsellik, tarafsızlık ve bağımsızlık gibi ilkelerdir. Proje tasarlamanın sadece bizim tekelimizde olmasını istemiyoruz. Bu nedenle bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan 2 bin kişiye proje döngüsü eğitimi verdik. Şu anda bu basın toplantısıyla da web sitemiz istka.org.tr’nin yenilenmiş versiyonunu faaliyete geçirmiş oluyoruz. Özveriyle İstanbul'un küresel kent konumunu güçlendirmek için çalışıyoruz."


-" İstanbul olarak hedeflerimizi yakalama yolunda umutla gidiyoruz"

Toplantının ardından İSTKA Yönetimi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gelen sorular çerçevesinde turizm, istihdam, kadın istihdamının öncelikli konular arasında olduğunu söyleyen ve burada destek vermeye devam edeceklerini bildiren Şahin, "İstanbul özellikle tarihi ve turistik yönünün öne çıkarılması adına özel bir önem taşınıyor ve Türkiye ekonomisine de önemli destek sağlıyor bu yüzden özel önem verdiğimiz sektörler arasında. Sadece gezme görme değil, sağlık turizmine de önemli destekler veriyoruz." dedi.


"İstihdam seferberliği kapsamında İstanbul olarak hedeflerimizi yakalama yolunda çok umutla gidiyoruz, elimizdeki rakamlar bize bu umudu veriyor." diyen Şahin, Türkiye'de girişilen istihdam seferberliğinde ulaşılan rakamların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını bildirdi.


Şahin, yıllık verilen 100 milyon liralık destek bütçesinin 2017'de revize edilip edilmediği sorusunu, "Her yıl hemen hemen aynı, 2017'de de aynı ama bu bütçe artırılabilir. Bu noktada finansal bir sorun yaşamıyoruz. Hem bakanlığımızın hem de paydaşlarımızın destekleri bu anlamda ciddi ölçüde. Şimdiye kadar ciddi bir finans sorunu yaşamadık, yeterki proje gelsin. Proje geldikten sonra kaynağını bir şekilde hallediyoruz. Projelerin tüm yükünü biz taşımıyoruz, paydaşlarımız bu anlamda önemli." yanıtını verdi.


-"Finans Teknopark için paramız hazır"

Yabancı yatırımcılara ilişkin hayata geçirilen desteğin detaylarına dair soruya karşın Şahin, şu bilgileri verdi:


"Hedefimiz mümkünse anahtar teslim, her şeyini, dosyasını, müracatlarını, ruhsatlarını temin edip yabancı yatırımcıyı çok fazla üzmeden, vakit kaybettirmeden yatırımını yapar hale getirmek. Bu anlamda Yatırım Destek Ofisimizde belediyeden, İTO'dan, İSO'dan, Göç İdaresinden temsilci var. Tapudan olacak, ajansımızdan uzmanlarımız çalışmanın içinde bulunacak. Gerekirse ofiste, gerekirse ofis dışında bir temas noktası kurarak ihtiyacın karşılanmasını sağlayacağız. Bütün kuruluşlarımız burada elini taşın altına koydu. Hep birlikte gelen yabancı yatırımcının rahat şekilde işlemlerini sürdürecekleri bir ortam sağlamayı hedefliyoruz.


Biz Kalkınma Ajansı dışında valilik olarak bir başka şey daha yaptık. Yabancı yatırımcıların ikamet izinleri onlar için ciddi bir sorun oluyordu. Beşiktaş'ta Göç İdaresi Ofisinde ayrı bir masa hazırladık ve yabancı yatırımcı doğrudan oraya müracatını yapıp, eğer ülkemiz açısından bir engeli yoksa en kısa sürede oradan ikamet izinlerini alıyor. Ofisimiz birkaç hafta önce hizmete başladı."


İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle üzerinde çalışılan "Finans Teknopark Projesi"ne verdikleri desteğin sorulması üzerine Şahin, "Buraya ilişkin destek kararımızı aldık. Boğaziçi Üniversitesi ile Borsa İstanbul inşaata başlaması durumunda paramız hazır, inşaata başlamalarını bekliyoruz." dedi.


-"Eğitim merkezleri ve okullarda 55 bin Suriyeli çocuk ve genç eğitim görüyor"

Göçmenlere verilen desteklerden bahseden Şahin, Suriyelilerin şu an İstanbul'da yaklaşık 550 bin kişi olduğunu bildirdi. Bunlarla ilgili birçok projenin kurumlar ve Kalkınma Ajansı tarafından yürütüldüğünü aktaran Vali Şahin, şu an eğitim merkezleri ve okullarda 55 bin Suriyeli genç ve çocuğun eğitim gördüğünü söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da zaman zaman bahsettiği "konutlardaki yüksek kat ve yapılanma sorununa" ilişkin son çalışmalarla ilgili soruyu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şöyle yanıtladı:


"Bununla ilgili bir çalışma yaptık, kentte yüksek yapılar yapılır mı, yapılamaz mı diye şehir plancıları bunu hep tartışıyor. Doğru yerlerde, doğru yapılar yapmak lazım. İstanbul'un şu an 5 bin 400 kilometrekarelik alanın yüzde 50'sinde yapılanma var ve birim olarak 4 milyon civarında düşündüğümüzde bu konutları yatay hale getirdiğinizde sığması mümkün değil, katlanması lazım ama doğru çözümler getirmek lazım. Silüet başta olmak üzere, etkisinin olumsuz olmaması açısından İstanbul'un dijital haritalarını hazırladık.


Meclisimizin de kabul ettiği, yükseltilere göre, topoğrafik etkileri de dikkate alan birtakım yükseltiler belirlendi ve şu an o yüksekliklerin üstünde bir yapı izni verilmiyor. Özellikle  Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu "yüksek serbest" mantığını geride bırakıyoruz, öyle bir kavram kalmadı, böyle bir uygulama olmayacak, bu artık sınırlanmış olacak. Bu çalışmalar yapıldı, belli bir düzeye geldi."


Topbaş, bu yılki yatırım bütçelerinin 16,5 milyar lira olduğunu belirterek, istihdam kapsamında yaptıkları çalışmalar ve projeler ile ilgili bilgi verdi.


AA


Geri Dön