17 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık düzenlemesi sektörü uçuracak!

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık düzenlemesi sektörü uçuracak!

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık düzenlemesini değerlendiren Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Babacan, "Yeni düzenlemelerin, yabancı yatırımcı için zaten cazip olan gayrimenkul ve inşaat sektörünün yükselişini tetikleyeceğine inanıyoruz." dedi...



Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, yabancı yatırımcıya vatandaşlık düzenlemesini yorumladı;

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancıya satılan konut rakamlarının hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için Mütekabiliyet Yasası’nın çok büyük bir önemi bulunuyor. Bu noktada yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçiyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler sayesinde yabancılara satılan konut rakamlarında ciddi bir artış elde edebiliriz. Böylece dünyada giderek artan bir prestijli konuma sahip olan sektörümüze, yasadaki sert uygulamalar nedeniyle yatırıma çekimser yaklaşan yatırımcıları da kazandırabiliriz.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü,tahmini rakamlara göre 10 milyar doları aşan ciddi bir yabancı yatırımcı potansiyele sahip. Babacan Holding olarak bu potansiyelin ortaya çıkarılması adına yabancıya vatandaşlık hakkı için gerekli kılınan yüksek sermaye tutarının düşürülmesi gerektiğini her fırsatta gündeme getirdik. Bu noktada üzerinde çok titiz bir çalışarak yapılması gerekenleri de fırsat buldukça farklı platformlarda kamuoyu ile paylaştık. Bu konudaki gayretimizin karşılığını, getirilen bu yeni düzenlemeler ile elde ettik. Yeni düzenlemeyle Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarının 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmesi, Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedelinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesi, yabancı yatırımcı oranının artırılması için kritik önem taşıyor. Vatandaşlığa hak kazanmak için sağlanması gereken 100 kişilik istihdamın 50 kişiye, Türkiye'deki bankalarda tutulması gereken mevduat miktarının da 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürülmesi, yabancı yatırımcının alım yönlü pozisyonunu destekleyecek.

Yabancı yatırımcı, sektörümüze yatırımı bir fırsat olarak görüyor. Ancak, yasada yer alan yüksek sermaye tutarı ve benzeri şartlar, yatırımcıları durma noktasına getirmişti. Yapılan yeni düzenlemeler, yabancı yatırımcı açısından Türkiye’ye olan ilgiyi destekleyerek, sektörümüze ciddi bir katkı sağlayabilir. Yeni düzenlemeyi ülkemizin menfaatleri açısından çok önemli buluyoruz.

Örnek vermek gerekirse, bugün açıklanan Ağustos rakamlarına baktığımızda sektörde gerileme olmasına rağmen yabancı yatırımcı oranındaki artış oranı oldukça dikkat çekici bir tablo sunuyor. Küresel risklere rağmen yabancı yatırımcı oranında yüzde 129.6’lık artış oranı, sektörümüzün dünya ölçeğinde giderek artan prestijli konumunun bir göstergesi. Sektörde bazen elimizde olmayan nedenlerden ötürü durgunluklar yaşanabiliyor. Bu dönemi, yabancı yatırımcı açısından konut alımını artırarak bertaraf edebiliriz. Yeni düzenlemelerin, yabancı yatırımcı için zaten cazip olan gayrimenkul ve inşaat sektörünün yükselişini tetikleyeceğine inanıyoruz.

 


Geri Dön