24 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcı en çok 250 bin dolarlık evleri tercih ediyor!

Yabancı yatırımcı en çok 250 bin dolarlık evleri tercih ediyor!

Yabancılara konut satışları son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Boğaz’da yalı isteyenler de Esenyurt’ta küçük daire isteyen de var. Yabancı alımlarında en çok tercih edilen ise vatandaşlık sınırı olan 250 bin dolarlık evler.



Geçen sene 1 milyon 375 bin 398 adet satışla bir önceki yılın rekoruyla başa baş gelen konut sektörü, 2019 yılına düşüşle başlasa da yabancılara satış yüzleri güldürüyor. Türkiye genelinde Ocak ayında 72 bin 937 konut satıldı. Şubat ayında ise bu rakam 78 bin 450’ye çıktı. Şubat ayında yabancıya satış yüzde 92.1 arttı ve 3 bin 321 adet oldu. Böylelikle yabancıya konut artışı rekor kırdı. Yabancıya satışta ilk sırada 1.440 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 672 satışla Antalya, 196 satışla Ankara, 192 satışla Bursa ve 138 satışla Yalova takip etti.

Afganlar da konut almaya başladı


Zengin Suudiler, Kuveytliler veya Katarlıların daha çok İstanbul hem de Trabzon’dan ev aldığını dile getiren Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Suudiler her segmentten konut satın alıyor. Katarlılar sadece konutu tercih ediyor. Iraklılar ucuz konuta yönelirken İranlılar arasında yalı isteyen de oluyor, Beylikdüzü’nde 1+1 ev soran da.  İzmir  de İranlıların radarında. Son dönemde Afganlıların da Türkiye’den gayrimenkul aldığına şahit oluyoruz” dedi.

Yabancı yatırımcı en çok 250 bin dolarlık evleri tercih ediyor!

Zenginin gözdesi Boğaz


Yabancıların tercih ettiği en önemli mahal de İstanbul Boğazı. Başaran, Ortadoğu ülkelerinden üst düzey gelir grubuna sahip belli bir kesimin İstanbul Boğazı’ndaki yalı ve köşklere büyük ilgisi olduğunu belirtti. Konut almak isteyen yabancı Nisan-Mayıs aylarında İstanbul’a gelmeye başlıyor, bu yoğunluk ekime kadar sürüyor. İstanbul Boğazı’nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon lira arasında değiştiğiyor.”


250 bin bandına oturdu


Yabancılar Türkiye’den aldığı bir eve ortalama olarak 150 bin dolar ödüyor. Vatandaşlık limitinin 250 bin dolar olarak açıklanmasını takiben ortalama 150 bin dolar seviyesinde olan yabancıya satışlar 250 bin dolar bandına oturdu. Adet olarak çok olmasa da 1 milyon dolar bandında da gayrimenkul alan yabancılar bulunuyor.

Yabancıya konut satışı 2019 Şubat'ta yüzde 92,1 arttı!


Geri Dön