18 / 04 / 2024

Alakır Vadisi’ndeki 4 HES barajı inşaatı yargıya takıldı!

Alakır Vadisi’ndeki 4 HES barajı inşaatı yargıya takıldı!

Birinci Derece Doğal SİT Alanı olması nedeniyle Danıştay tarafından ‘HES yapılamaz’ kararı verilen Alakır Vadisi’nde bulunan 4 HES’e yenileri yapmayı hedefleyen inşaata ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verildi. Ancak verilen karara rağmen bölgedeki inşaatın çalışmaları devam ediyor



Antalya Kumluca’da SİT alanı olarak ilan edilen Alakır Vadisi’ndeki Alakır Nehri üzerine inşa edilen 4 Hidroelektrik Santrali’nin (HES) ardından 4 HES barajı yapımına “kapasite arttırımı” adı altında başlanmasına yargı “dur” dedi. Mevcut 4 HES projesinin bitmesinin ardından 4 yeni HES için Danıştay tarafından “HES yapılamaz” kararı verilmesine rağmen REİS Enerji Şirketi tarafından “kapasite artırımı” adı altında başlanan inşaata idare mahkemesi tarafından “yürütmeyi durdurma” kararı verildi.


İnşaatın başlamasının ardından çevrecilerin Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi’ne “Alakır Çayı üzerinde Dereköy Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapımı planlanan Dereköy Regülâtörü ve HES projesinin kapasite artırımına ilişkin olarak verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının, kaynağı olan esas ÇED olumlu kararının iptal edildiği, bu nedenle dava konusu işlemin dayanağının kalmadığı, birinci Derece Doğal SİT alanlarında hiçbir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir elektrik üretim tesisinin kurulamayacağı ileri sürülerek iptali istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulması” istemiyle başvuru yapıldı.


‘Hukuksuz doğa katliamı’


Başvuruyu dün değerlendiren mahkeme “yürütmenin durdurulması” kararı aldı. Çıkan bu kararın ardından yazılı bir açıklama yapan Alakır Nehri Kardeşliği Oluşumu, karar ile birlikte hukuksuz doğa katliamı için bahanenin kalmadığını belirterek, yapılan inşaatın tam anlamıyla hukuksuz olduğunu ifade etti.


Açıklamada, kendilerine karara rağmen kararı uygulayanların harekete geçmediği belirtilerek, Kumluca Jandarma Komutanlığı’nın arandığını ancak “Durdurma yetkimiz yok. Sadece zabıt tutabiliriz” cevabının verildiği aktarıldı.


Yurttaşlarla birlikte Kumluca Kaymakamlığı ile de görüşeceklerini belirten oluşum, mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.


Açıklamada, “REİS şirketinin kanunsuz bir şekilde HES yapmak istediği alanın hemen altında olan bu deprem, biraz daha güçlü olması durumunda inşaatın yıkılması muhtemel. Bu da Karacaören Köyü’nün yani vadinin en kalabalık köyünün barajın sularının altında kalması anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.



Özgür Gündem


Geri Dön