25 / 04 / 2024

Alanya'daki Gülevşen Camii restore ediliyor!

Alanya'daki Gülevşen Camii restore ediliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'da Gülevşen Camii'deki restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.



Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'nın en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Gülevşen Camii'nin restorasyon çalışmalarına başladı. Titizlikle yapılan çalışmalar kapsamında toprak altında kalan taşlar ortaya çıkarıldı. 2021'e kadar ana bina ve şadırvan işinin tamamlanması hedefleniyor.

14. Yüzyılda Karamanoğlu Beyliği tarafından hayata geçirilen ve 20. Yüzyıla kadar ibadet yapılan Alanya'nın Çıplaklı Mahallesi'ndeki tarihi Gülevşen Camii'ni gün yüzüne çıkarmak amacıyla Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile aslına uygun bir proje hazırlandı. Projenin Anıtlar Kurulu'ndan geçmesinden sonra harekete geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi, restorasyon ihalesini yaptı. Yer teslimi yapılan bölgede çalışmalar bir süre önce başladı.

TAŞLAR ORTAYA ÇIKARILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale sonrası korunması gerekli kültür varlığı kategorisinde olan binanın restorasyon projesini yapan firma, bina çevresinde yoğun güvenlik önlemlerini alarak işe başladı. Çevre kazıları ile zamana yenik düşerek yıkılan ve toprak altında kalan taşlar gün yüzüne çıkarıldı. İşçiler taşlar arasındaki derzlerde temizlik çalışması yapıyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra taş duvar işçiliğine geçilecek olan tarihi Gülevşen Cami'de, daha sonra ana bina ve şadırvanın restorasyonu yapılacak.

ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK

Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülen proje kapsamında tarihi cami yeniden Alanya'ya kazandırılmış olacak. Mülkiyeti hazineye ait olan ve bedelsiz olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi yapılan bölgede süren çalışmalar kapsamında, büyük bölümü tahrip olan, yalnızca dış duvarları ile ayakta kalan mevcut yapı, aslına uygun olarak restore edilecek. Projeyle şadırvan ve abdest alma yerleri, cami avlusu ve diğer donatılar da yapılacak.


Geri Dön