26 / 04 / 2024

Ali Erten: Değerlenen konuttan alınacak ek vergi inşaat sektörüne zarar verir!

Ali Erten: Değerlenen konuttan alınacak ek vergi inşaat sektörüne zarar verir!

Eskidji İzmir Bölge Ortağı Ali Erten, Zaten gayrimenkul üzerinden bir çok vergi alınırken bir de vergi eklenirse yatırım yapmak isteyenler bundan vazgeçer. O zaman da inşaat sektörü büyük darbe yer"dedi...



Kent merkezinde metro, yol ve hastane gibi değerlenen konutlardan ek vergi alınması ile çalışmaları değerlendiren sektör temsilcileri, bu durumun inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirttiler.



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'm kamuoyuna 'rant vergisi' olarak yansıyan açıklamalarını değerlendiren sektör temsilcileri metro, hastane, cadde yakını gibi yerlere yakın konutların vergisi artacağı için kent dışındaki yapıların değerleneceğini söyledi. Eskidji  İzmir  Bölge Ortağı Ali Erten, "Eğer bu durum yasalaşırsa hiç kimse metro yakını veya cadde üzerinde ev almak istemeyecek. Evi olanlar da biran önce bu vergiden kaçmak için evini satıp, kent dışında, varoş diye anılan bölgelere taşınacaktır. Bu da o bölgeleri değerlendirecek" diye konuştu. 


YABANCI DA KAÇAR 


Türk insanının yaşamak veya kiraya vermek için gayrimenkul aldığını kaydeden Erten, "Zaten gayrimenkul üzerinden bir çok vergi alınırken bir de vergi eklenirse yatırım yapmak isteyenler bundan vazgeçer. O zaman da inşaat sektörü büyük darbe yer"dedi.


Yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yoğun alımlar yaptığına işaret eden Yatırım uzmanı Burak Oğuz, para kazanmak isteyen yabancılar için Türkiye'nin önemini yitirip sıcak parayı başka ülkelere yönlendirebileceğini açıkları. Böyle bir durumda cari açığın düşmek yerine daha da artacağını kaydeden Oğuz, hükümetin beklentisinin tam tersi bir etkiyle karşı karşıya kalabileceğini sözlerine ekledi. 


İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da Bakan Yılmaz'm açıklamalarının belirsizlik içerdiğini söyledi. Güleroğlu, "Evin değer artışı neye göre belirlenecek, hangi yılları kapsayacak, ne kadarlık bir vergi alınacak, satarken mi yoksa otururken de bu vergi alınacak mı belli değil" dedi. Güleroğlu, "Bu verginin gelmesi KDV'ye ÖTV eklenmesi gibi anlamsız olur" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön