16 / 04 / 2024

Ali Fuat Erbil: Günde 1.200 konut kredisi kullanılıyor

Ali Fuat Erbil: Günde 1.200 konut kredisi kullanılıyor

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erbil, konut sektöründe peynir-ekmek gibi kredi verildiğini söyledi



Erbil "Siyasi gerginlik etkilemedi, günde bin-bin 200 kişi kredi alıyor. Piyasa canlandı" dedi

Ekonomik kriz döneminde konutta yaşanan durgunluk yerini kredi patlamasına bıraktı. Geçen yıl yüzde 19 oranında küçülen sektörde günlük konut konut kredisi alan müşteri sayısı 1.000-1.200 arasına çıktı. Konut kredisi sektörünün yüzde 14 pazar payı ile lideri konumunda bulunan Garanti Mortgage'ın toplantsında konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konut kredisi sektörünün canlanmaya başladığını ve mortgage kredilerinin peynir-ekmek gibi satılmaya başladığını belirtti. Siyasi gelişmeler ve erken seçim konularının işlerini olumsuz etkilemediğini vurgulayan Erbil, son 1.5 ayda 1.1 milyar liralık kredi kullandırıldığını, canlılıkta faizlerdeki indirimin etkili olduğunu söyledi.

EN KÖTÜ DÖNEM GERİDE KALDI

Konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmesi olasılığının düşmesinden daha yüksek göründüğünü ifade eden Erbil "Merkez Bankası çok fazla düşürme taraftarı değil gibi. Hatta önümüzdeki iki çeyrekte artış gözükmese de son çeyrekte, belki önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yavaş yavaş yukarı çıkacağı söyleniyor. Böyle bir ortamda aşağıya düşme ihtimali yukarıya çıkış ihtimalinden çok az" dedi. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise 2009 yılında yüzde 19 oranında küçülen ancak son çeyrekte toparlanmaya başlayan inşaat sektöründe, en kötü dönemin geride kaldığını söyledi.

GARANTİ MORTGAGE 26 KAT BÜYÜDÜ

Mortgage rakamlarının geçen yıl 2008'e göre yüzde 13 büyüdüğünü ve 42.5 milyar liraya ulaştığını belirten Onaran "Bu yıl tahminimiz sektörün yüzde 17-18 seviyelerinde büyüyeceği ve 50 milyar lira seviyelerine geleceği yönünde" dedi. İlk iki aylık rakamların bu tezleri doğrular nitelikte olduğunu belirten Onaran "Sektörde yüzde 2.5'luk büyümeden bahsediyoruz" şeklinde konuştu. Onaran, kredi piyasası 5 yılda 15 kat büyürken, Garanti Mortgage'ın 26 kat büyüdüğünü söyledi. o EKONOMİ SERVİSİ

Erbil: GE'nin kararı çalışmaları etkilemez

Ali Fuat Erbil, General Electric'in (GE), Garanti Bankası'ndaki hisselerini satma kararının iş prosedürlerini hiç etkilemeyeceğini düşündüklerini belirtti. Operasyonun ortak değişimi olduğunu belirten Erbil "Samimi cevabımız, bunun hiç etkilemeyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Bunun ne kendisinin ne diğer çalışma arkadaşlarının gündeminde olduğunu söyleyen Erbil "Herkes işinin başında. Mevzu bizim mevzumuz değil " yorumunu yaptı.

2010'da 3 milyar kredi vereceğiz

Cemal Onaran, geçen sene 32 bin adet, 2.5 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını, bugüne kadar da 130 bin kişiyi ev sahibi yaptıklarını söyledi. Onaran, Garanti Mortgage olarak bu yıl 40 bin adet, 3 milyar liranın üzerinde mortgage kredisi kullandıracaklarını söyledi. Siyasi gelişmeler ve seçim konularına ilişkin de Onaran "Tüketicinin kafasında iki şey var. Gelecekle ilgili çok büyük endişe taşımıyorsa yatırımlarını yapıyor. İkincisi de faizler. Dolayısıyla seçim noktasında, olur olmaz, ki Başbakan açıklamasını yaptı. Bu noktalarda bir şey olmazsa işimize de bir şey olmaz" diye konuştu. Reidin.com'dan Ali Hepşen ise konut fiyatlarının ve kiralarının artış trendine girdiğini söyledi.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kriz öncesine döndük, krediyle günde bin 200 konut alınıyor  
 
 Bu yılbaşından itibaren her gün bin ilâ bin 200 konut banka kredisi kullanarak satın alındı. Garanti Bankası yöneticisi Erbil, konut satışında kriz öncesindeki hızlı günlere dönüldüğünü söyledi. Ev fiyatları 2007 yılı Haziran ayına göre yüzde 9, kiralar ise yüzde 10 daha düşük seviyede. 
 
 Türkiye'de krizin etkisiyle 2009 yılı Mart ayında dibi gören konut satışları 2010 yılının ilk bir buçuk ayı itibarıyla kriz öncesi seviyelere döndü. Bu yılın ilk gününden itibaren Türkiye'de, banka kredisiyle her gün bin ile bin 200 arasında değişen konut satıldı. Bankalar 1 Ocak ile 15 Şubat 2010 arasında geçen bir buçuk aylık sürede 2,5 milyar liralık konut kredisi hacmine erişti. Konut kredilerinde yüzde 14'lük payla pazar lideri olan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, "Tahminlerimize göre 2010'da konut kredilerinin tutarı 2010 yılında geçen yıla göre yüzde 17 büyüyerek 50 milyar liraya erişecek." dedi. Kredi ile satılan konutların yüzde 85'i ikinci el.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil krediyle yapılan konut satışlarında kriz öncesi günlere döndüklerini söyledi. Erbil, günde bin 200 konut alımı için "Leblebi gibi satılıyor." dedi. Garanti Bankası bu yıl 40 bin ev için 3 milyar lira kredi kullandırmayı planlıyor. 2004 yılından bugüne kadar banka kredisiyle alınan evlerin değeri 42,5 milyar liraya ulaşırken, bunun 5,9 milyar liralık kısmı Garanti Mortgage'a ait. Banka 5 yılda 130 bin kişiye toplam 5,9 milyar liralık konut kredisi kullandırdı. 2009'da Garanti'den ev kredisi alanların sayısı 32 bin oldu. 2004'ten bu yana konut kredileri 15 kat arttı. Garanti Bankası, satışlarının yüzde 8'ini çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirdi. Ali Fuat Erbil, ABD ve İngiltere'de 2 ayda verilen konut kredisini kendilerinin 3 günde verdiğini söyledi. Konut kredi faizlerini Hazine'nin üç yıllık bono faizine birkaç baz puan ekleyerek oluşturduklarını belirten Erbil, Merkez Bankası verilerine göre 2010 son çeyreği veya 2011 yılı başına kadar faizde yükseliş olmayacağını kaydetti. Cemal Onaran'ın açıklamasına göre 2009'da inşaat sektörü yüzde 19 küçülürken konut satışları TÜİK verilerine göre 530 bin adetlik satış rakamıyla yüzde 25 büyüdü. Bunların 90 bin kadarı yüzde 1,5'lik tapu harcının binde 5'e düşürülmesiyle eskiden ev almış olanların tapuları geçen yıl üzerine almasından kaynaklandı. Geçen yıl konut kredilerindeki artış, geçen yılın ilk 8 ayında yüzde 3 iken yılın son 4 ayındaki büyüme yüzde 10 oldu. 2010 ile birlikte hızlı satışların görüldüğü 2005 yıllarındaki seviyeye dönüldü. İnşaatçılar krizde en durgun dönemi Mart 2009'da yaşadı.

Türkiye'nin 7 şehri (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli, Antalya) ve 71 il çesinde gayrimenkul fiyat ve kiralarını araştıran Reidin'in ülke endeksini oluşturduğu 2007 Haziran ayı ile Ocak 2010 kıyaslandığında konut fiyatlarındaki değer kaybı yüzde 9. Bu dönemde İstanbul'daki değer kaybı ise yüzde 11. Kiralar da Haziran 2007 ile Ocak 2010 arasında ortalama yüzde 10 düştü. Kira değer kaybı Adana'da yüzde 5, Antalya'da yüzde 15, İstanbul'da yüzde 10 oldu. 2009'da ise 7 ildeki konutlar 2008'e göre yüzde 4 oranında değerlendi. Konutlar İzmir'de yüzde 10, Kocaeli'nde yüzde 11, Adana'da yüzde 8, İstanbul'da yüzde 3, Ankara'da ve Bursa'da yüzde 4 oranında değer artışı yaşarken, Antalya konutta yüzde 4 değer kaybı yaşadı. Zaman/İbrahim Balta


Geri Dön