26 / 04 / 2024

Ali Kibar: İnşaattaki kâr hiçbir yerde yok!

Ali Kibar: İnşaattaki kâr hiçbir yerde yok!

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ ın inşaat sektöründeki ranta dikkati çekerek, sanayinin ekonomideki payının artırılması yönündeki açıklamalarına destek verdi.



Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın inşaat sektöründeki ranta dikkati çekerek, sanayinin ekonomideki payının artırılması yönündeki açıklamalarına destek verdi. Kibar, “Başbakan Yardımcısı Babacan’ın, tespitleri çok doğru. Bugünkü inşaat sektöründeki kârı gören yatırımcı kalkıp da parasını hiç bir yere yatırmaz. Bir emsal imarı ile satın alınan arazi, 2-3 katsayılı imara dönerse böyle bir kârlılık hiç bir sanayi şirketinde yok. Ne markalı üründe, ne markasız üründe var” değerlendirmesinde bulundu.


Kibar, Türkiye’nin otomotivde 2023 hedeflerinin hayal olmadığına işaret ederken de, “Türkiye’nin iyi bir hamle ile 2023’te konulan hedefin bile üzerine çıkabileceğine inanıyorum. Türkiye’nin çok gizli potansiyelleri var ama kullanabilirsek. Sadece biz yatırım diye elektrik santralleri ve AVM’leri görürsek ekonomide sıkıntılar olur” dedi.


Kibar, şimdi reel yatırıma insanları çekme zamanı olduğunu belirterek, Türkiye’de sanayici ile sanayici olmayan iş adamlarını yatırıma yönlendirecek kararların daha sağlıklı alınması gerektiğini vurguladı. 


Vergi işini kafam almıyor


Vergi sisteminden de yakınan Ali Kibar, Türkiye’deki vergi sistemi ile ilgili uygulamaları kafasının almadığını, mantığın dışına çıkılan uygulamaların zaman zaman olduğunu söyledi. Türkiye’de binek otomobil ile hafif ticari araçlara farklı ÖTV uygulanmasının dünyanın hiç bir yerinde örneği olmadığını savunan Kibar, “Bizim en ekonomik otomobili yapıp yüzde 45 ÖTV ile bunu insanların kullanımına sunmamızı, daha büyük hacimdeki motordaki ürünlerin yüzde 15 ÖTV ile vergilendirilmesini çok önemli bir haksızlık olarak buluyorum. Bu haksız rekabettir ve bu haksız rekabet maalesef sürdürülmeye devam etmektedir” diye konuştu.


Merkez Bankası maliyetleri yükseltmemeli


Ali Kibar, Türkiye’nin büyümesinin en azından yüzde 3-3.5 civarında olmasını beklediğini, bu rakamların bölge coğrafyasında çok iyi rakamlar olduğunu ifade etti. Kibar, Merkez Bankası’nin para politikasına ilişkin de “Merkez Bankası’nın bağımsız hareket edebilmesi çok önemli ancak maliyetleri de gereğinden fazla yukarıya çıkartmaması lazım. Krediler üzerindeki finansal maliyetler azalmadıkça pazarda hızlı büyüme olmaz. Önümüzdeki yıl otomotiv pazarı biraz daha büyür. En kötü bu yıl gibi olur” değerlendirmesinde bulundu.


Sanayiciye yıllardır hırsız gözü ile bakıldı


Türkiye’nin kendisini ve kendisi gibi yatırımcıları sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim gibi bir firmayı yıllardır, bitmiş aracın vergisini yüzde 10 olarak ödeterek eziyet ettiler. Avrupa, Gümrük Birliği’nden dolayı bitmiş aracını sıfır vergi ile getiriyor. Burada yatırımı olan bu şirketlerin bitmiş ürünlerine verginin yüzde sıfır olması lazım. Ekstra vergileri kaldırsa üç firmadan da takır takır yatırım gelir. Yerli yatırımcının kollanması lazım. Ankara’da biz sanayicilere yıllardır hırsız gözü ile bakıldı.”




Vatan


Geri Dön