26 / 04 / 2024

Alman RWE Denizli'de 500 milyon avroluk yatırım yapacak!

Alman RWE Denizli'de 500 milyon avroluk yatırım yapacak!

Alman enerji devi RWE, 13 Nisan'da Denizli'de açılışını yapacağı doğalgaz çevrim santrali ile 3.5 milyon aboneye hizmet vermeyi planlıyor. Bölgeye yapılacak yatırımın toplam maliyeti ise 500 milyon avro bulacak...  



Alman enerji devi RWE, Türkiye'ye enerji enerji yatırımı için kollarını sıvadı. 'voRWEg Gehen' yani 'Bir adım daha ileriye' parolasıyla sektörde yatırımlarına hız veren şirket, Denizli'de 13 Nisan'da açılışını yapacağı Doğalgaz Çevrim Santrali ile portföyüne de yeni bir güç katmış olacak. "Arama aşamasından üretim sürecine kadar faaliyetteyiz ve Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunun farkındayız" diyen RWE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Radmacher, projenin tanıtımı ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'de bu yıl içerisinde elektrik satmaya başlayacaklarının altını çizdi.
GÜVEN VE İSTİKRAR ESAS

Almanya, Essen'deki Nükleer, Doğalgaz Çevrim santrali'nin tanıtımında projeleri ile ilgili bilgi veren Radmacher, Denizli'de son teknolojinin kullanıldığını belirtirken çevreye ayrı bir önem verdiklerini ve verimliliğin kendileri için önemli olduğunu belirtti. Almanya'da 17 nükleer santralin bulunduğunu, kapatılan 8 santralden 2'sinin RWE'nin portföyünde olduğunun altını çizen Radmacher,"Hisselerimizin yüzde 80'i tamamen özel ve borsada satılmış durumda. Türkiye portföyümüz ise bizim için ayrı bir heyecan veriyor. Türkiye'nin vereceği güven ve istikrar da alacağımız kararlarda etkili olmaktadır" şeklinde değerlendirmede bulundu.

RES VE HES projeleriyle ilgilendiklerini, Denizli'deki inşaatta yüzde 10'luk yerel katkının bulunduğunu belirten Radmacher şöyle devam etti: " Denizli'de 40 Türk mühendis çalışıyor. Türkiye'de sektöre girmemizle birlikte tedarikçiler de kendi enerjisini seçebilecek. Serbest piyasa şartlarında iyi fiyat ve iyi ürünün sunumu önemli. Serbest tüketici rekabet ortamında daha rasyonel hareket edecektir.Türkiye stratejik konumu itibariyle enerji hatlarının merkezi konumunda biz de bunun farkındayız"

ENERJİ BORSASI HEDEFİ

Essen'de iki doğalgaz çevrim ve bir nükleer santrale sahip olduklarını, buradaki santralin benzerinin Denizli'de devreye sokulacağını belirten Radmacher," Avrupa'da olduğu gibi bir şekilde Türkiye'de oluşturulacak olan enerji borsası sektöre ayrı bir hareket kazandıracaktır. Denizli'deki verimlilik yüzde 56'larda olacak ve sudan ziyade hava soğutmalı sistemi devreye sokarken bu bölgenin fırsatlarını da iyi değerlendirmek niyetindeyiz"şeklinde konuştu.

NABUCCO ETKİLİ PROJE

Rus ortaklığı projesiyle şirket için Nabucco projesi de ayrı bir önem arzediyor. Toplam kapasitesi 52 bin MW olan şirket, Türkiye'nin mevcut 45 bin'lik kapasitesine kıyaslandığında iddialı bir konumda yeraldığı rapatlıkla görülebiliyor. . Şirket için Türkiye'nin enerji hatlarının tam ortasında olması karar sürecinde etkili bir faktör.


70 bin çalışan 16 milyon müşteri

RWE, Avrupa'nın önde gelen 5 elektrik ve gaz şirketlerinden biri. Şirket elektrik ve gaz üretimi, ticareti, iletimi ve satış alanlarında faaliyet göstermekte. 70 binin üzerinde çalışanı ile Avrupa'da 16 milyonun üzerinde müşterisine elektrik ve yaklaşık 8 milyon müşterisine gaz temin etmekte RWE, 2010'da 53 milyar konsolide gelir elde etti. RWE, enerji üreticileri arasında Almanya'da birinci, Hollanda ve İngiltere'de üçüncü sırada yer alıyor.Piyasa değeri 31 milyar avro.Mevcut büyüme programını sürdürmeyi hedefleyen RWE, 2014 yılı ortası itibariyle toplam 12 GW kapasitede doğalgaz santrali ve termik santralin yanı sıra yenilenebilir projelerini de hayata geçirmeyi hedefliyor.


3.5 milyon meskene elektrik verilecek

RWE&TURCAS Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali ile Türkiye'nin hızla artan elektrik talebinin karşılanmasına katkı sağlaması hedefleniyor. 500 milyon Avro yatırımla gerçekleştirilecek 775 MW üretim kapasiteli santral, her biri bir gaz türbini, jeneratör ve atık ısı kazanından oluşan iki hatta yapılandırılmış çok şaftlı tasarımla inşa ediliyor. Yüzde 56 verimlilikle hizmet verecek olan santralin, 2012 yılında işletmeye alınmasının ardından 3,5 milyon meskene elektrik sağlaması planlanıyor. RWE'nin projelerinden biri ise Almanya'da devreye sokmuş olduğu elektrikli otomobiller için yol kenarlarına konuşlandırılan şarj makinaları.


Yenilenebilir enerjiye yıllık 1 milyar dolar

Essen, Lingen'deki santralin müdürü Nikolaus Valerius, kendileri için santral güvenliğinin çok önemli olduğunu kaydederek şöyle devam etti: " Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde elektrik dağıtımındayız. Buradaki çevrim santralimiz su soğutmalı. Japonya'da Fukuşuma'nın durumu ortada. Orada yapılan en küçük bir hata toplumsal ağır sonuçlara neden olabilmekte. Bizler de Almanya başta olmak üzere bölgesel tüm yatırımlarımızda teknik donanıma ve güvenliğe azami gayret göstermekteyiz"

JAPONYA'NIN DURUMU ORTADA

REW Kurumsal İletişim Grup Başkanı Volker Heck ise şunları belirtti:" Almanya genelinde kapanan santrallerle ilgili hükümet ile yargısal mücadelemiz devam ediyor. 3 yılda 12 bin MW'ık enerji santrali hedefliyoruz. Ortak Avrupa enerji piyasası projesi önemli bir adım.Yenilenebilir enerjile yıllık yatırım tutarımız 1 milyar dolardan fazla"

RWE yetkilileri, nükleer santral konusunda Türkiye ile belli bir projelerinin olmadığına dikkat çekerken, Almanya genelinde nükleer güvenliğe büyük önem verdiklerinin altını çizdiler. Fukuşima'nın durumu ise yeterli örnek. Yetkililer için öncelik ise Türkiye'de şekillenen siyasetin istikrarı ve ekonomik önceliklerdeki kararlılık.

Yenişafak/CEVAT KIŞLALI


Geri Dön