26 / 04 / 2024

Almanya'da konut fiyatları el yakıyor! 

Almanya'da konut fiyatları el yakıyor! 

Almanya’da nüfusu bir milyonun üzerinde olan Berlin, Hamburg, Münih ve Köln’de konut fiyatları çok yükseldi. Yükselen konut fiyatlarıyla, çalışanların ev alması neredeyse imkansız hale geldi...



Almanya'da Berlin, Hamburg, Münih ve Köln’de konut fiyatları çok yükseldi. Yükselen konut fiyatlarına çözüm bulunamıyor.

Berlin eyalet hükümeti, konut ihtiyacının baş gösterdiği kentte, kira artışlarının önüne geçilmek için 5 yıllığına kira atışını dondurma kararı alındı. Bu yönde geçici yasa da çıkaran hükümet, serbest piyasa kuralları sebebiyle konutların artan satış fiyatlarına yönelik ise çözüm bulamıyor.

Hürriyet Gazeetsi'nde yer alan habere göre, ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Kreuzberg ile birlikte Mitte, Schöneberg, Zellendorf, Wilmersdorf, Dahlem ve Charlottenburg gibi bölgelerde evlerin metrekare birim fiyatı 10 bin Euro’ya ulaşıyor. Uzmanlar, faizlerin düşük olması ve Berlin’in cazibesinin artması sebebiyle fiyatların önümüzdeki dönemde daha da artacağını belirtiyor. Kentin ancak doğusunda uygun fiyatlı evler bulunabiliyor. Wartenberg, Falkenberg ve Hellersdorf’da metrekare fiyatı 3 bin Euro civarında seyrediyor. Ancak bu bölgeleri de çok tercih eden bulunmuyor.

FİYATLAR EL YAKIYOR

Ülkenin ikinci büyük şehri olan Hamburg’da iyi bir semtte evlerde metrekare fiyatları 7 bin Euro’dan başlıyor. Kimi semtlerde ise Berlin’deki gibi 10 bin Euro’ya ulaşıyor. Ev fiyatlar Kirchwerder, Allermöhe ve Cranz gibi semtlerde ise diğer yerlere göre daha uygun. Buralarda bile fiyatlar 2 bin 500 ila 3 bin Euro arasında değişiklik gösteriyor. Münih’te ise şehir merkezinde ev satın almak isteyenler metrekare başına ortalama 11 bin 500 Euro’yu gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Berlin, Hamburg ve Münih’e kıyasla daha ucuz olan Köln ise Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin en pahalı şehirlerinde ilk sırada yer alıyor. Köln’de konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin Euro olarak belirtiliyor. Köln’ün güney doğu bölgesinde yer alan konutlar ise nispeten daha uygun fiyatlara satılıyor.

Almanya'da ev kiraları 5 yıllığına donduruldu!


Geri Dön