23 / 04 / 2024

Almanya'da Şubat ayında inşaat üretimi yüzde 1 azaldı!

Almanya'da Şubat ayında inşaat üretimi yüzde 1 azaldı!

Almanya'da Şubat ayında tüketim malları üretimi yüzde 1,8 artarken, sanayi dışında, inşaatta bir önceki aya göre yüzde 1 azalış görüldü.



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) sanayi üretimine ilişkin şubat 2020 geçici verilerini açıkladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Piyasalarda, sanayi üretimine ilişkin beklenti aylık yüzde 0,9 azalması yönündeydi. 

Sanayi üretimi, Şubat 2019'a göre 1,2’lik daralma kaydetti. 

Daha önce aylık yüzde 3 artış olarak açıklanan ocak ayı sanayi üretimi verisi de yüzde 3,2 artış şeklinde revize edildi.

Veriler, şubatta önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin de yüzde 2,7 arttığını ortaya koydu. 

Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 0,3 düşerken, ara malı üretimi yüzde 0,8 oranında arttı.

Şubatta tüketim malları üretimi yüzde 1,8 artarken, sanayi dışında, inşaatta bir önceki aya göre yüzde 1 azalış gözlemlendi. Enerji üretimi seviyesinde ise yüzde 2,7 yükseliş görüldü.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının iki senelik bir duraksamadan sonra toparlanmaya başlayan sanayi ekonomisinin “aniden durdurduğunu” bildirilerek "Sanayi üretiminde martta ve ortalama olarak ikinci çeyrekte büyük bir düşüş bekleniyor. Geçici olarak iş gücünde ani düşüş göz önüne alındığında inşaat sektörü de kayda değer kayıplarla karşılaşacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasında, ocak-şubat döneminde kasım-aralık dönemine göre sanayi üretiminin yüzde 2,3 arttığı bildirilerek, aynı dönemde inşaat üretiminde yüzde 4,4 artış olduğu belirtildi.

 


Geri Dön