25 / 04 / 2024

Altan Aydın: Emlak Konut GYO yüzde 38 potansiyele sahip!

Altan Aydın: Emlak Konut GYO yüzde 38 potansiyele sahip!

Bütün iç ve dış koşullar ekonominin önümüzdeki dönemde olumlu seyir izleyeceğine işaret ediyor. Borsada yükseliş trendi sürüyor. Analistler de önümüzdeki bir yıl içinde endekste ciddi bir artış öngörüyor...



FAİZLERDEKİ düşüş ve gerek iç piyasada gerekse dışarıda olumlu haber akışlarının etkisiyle borsada yükseliş trendi etkili oluyor. Yılın son ayına girerken piyasaların olumlu bir hava içinde olduğunu görüyoruz. Uluslararası piyasalarda büyük merkez bankalarının faiz indirimleri devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da faiz indirimlerini sürdürüyor. Jeopolitik risklerdeki azalmanın da katkısıyla alternatif piyasaların daha sakin bir seyir izlediği dikkat çekiyor. Borsa İstanbul’da ise BIST-100 endeksi, Ekim’de gördüğü 93 binin ardından geçtiğimiz haftalarda 108 bin seviyelerine kadar yükseldi.Ekonomide kademeli olarak bir iyileşme sürecine girildiğini ve bu sürecin 2020 yılında da devam edebileceğini belirten uzmanlar, Türk varlıklarının değerlemeler açısından cazip seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan enflasyon beklentilerindeki düşüşle birlikte büyüme ivmesinin başladığının da altı çiziliyor.Hal böyle olunca, gözler hemen her yıl olduğu gibi senenin son ayında borsalar-da yaşanan ve ‘Noel Baba rallisi’ olarak adlandırılan sürece çevrildi. Uzmanların önemli bir bölümü endeksin yükseliş trendine girdiği konusunda hem fikir.

Endeks için önümüzdeki bir yıllık süreçte 135 bin seviyelerini öngörenler var. Para'dan İdil Taraklı'nın haberine göre; Ancak uzmanlar her yıl Noel Baba rallisi yaşanacak beklentisi ile hisse senedi alınmaması konusunda yatırımcıları uyarıyor. Hisse senetlerinin bir aylık vadelerle ve beklentilerle değil orta ve uzun vade için alınması gerektiğini hatırlatıyorlar. Bu kapsamda orta ve uzun vade için 59 hissenin geri çekilmelerde portföylere dahil edilebileceğini söylüyorlar.

Altan Aydın: Emlak Konut GYO yüzde 38 potansiyele sahip!

"Emlak Konut GYO ve Arçeiik hisselerini ekledik"

Orkun GÖDEK / Deniz Yatırım Stratejisti

Borsadaki yükselişi globalde gözlenen zayıf dolar teması, azalan ülke risk primi, artan risk iştahı ve iskonto değerleri ile gecikmeli ve doğru orantılı görüyoruz. Borsanın yılsonu işlemlerinin yabancı fonlar açısından muhasebeleşme zorunluluğu yaratacağı düşüncesiyle Aralık ayının ikinci yarısından sonra işlem hacminde düşüş ve gündemin boş olmasına paralel 2019 için kısa bir oyun alanına daha sahip olduğu kanaatindeyiz. Yıl içerisinde endeksin düzeltme, kar realizasyonu isteği 105-106 bin aralığı ile sınırlı kalırsa, bir sonraki yükselişin 110 bin seviyesine doğru gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada 105 bin ve 103 bin takip ettiğimiz önemli seviyeler konumunda. İçerisinde bulunduğumuz süreçte Noel Baba rallisinin büyük çoğunlukla gerçekleştiği düşüncesindeyiz. Öte yandan Aralık ayının veri takvimi iç ve dış akışta Kasım'a göre daha yoğun olacak. ABD-Çin görüşmeleri şu anda gündemin tek maddesi konumunda. Gelebilecek farklı akışların fiyatlamalarda sert geri çekilmelere neden olabileceği ihtimali göz ardı edilmemeli.

Deniz Yatırım olarak model portföyümüzü geçtiğimiz hafta içerisinde güncelledik. Bu kapsamda Emlak Konut
GYO ve Arçeiik hisselerini ekledik. Emlak Konut GYO'nun faizlerdeki gerilemeye oldukça duyarlı olduğunu düşünüyoruz ve faizlerdeki > gerilemenin konut satış adetlerine olumlu yansımasını bekliyoruz. Yeni konut satışlarının yapı ruhsatı izin belge adedini geçmiş olması da yeni konut piyasasında dengelenmenin sürdüğünü gösteriyor. Son olarak şirketin borcunun tamamının TL cinsinden olması ve bunun da yüzde 60'lık bir kısmının daha düşük faiz ortamında yenilenecek olması finansal giderleri azaltarak karlılığa olumlu katkı sağlayabilir. Emlak Konut GYO'nun hedef net aktif değerini 8.676 milyon TL olarak hesaplıyor ve hedef fiyatımızı 2.28 TL olarak belirliyoruz.

Arçeiik ise pazarın çift haneli daralma kaydettiği iç piyasada dokuz aylık dönemde, beyaz eşya pazar payını artırarak yüzde 58'e çıkardı. Düşen hammadde fiyatları [yılhk bazda yüzde 12 metal-yüzde 17 plastik düşüş] şirketin brüt karlılığına olumlu etki yapmaya devam ediyor. Düşen faizlerin iç talebi canlandıracağını 2019 yılsonundan itibaren kredi faizi giderlerinde düşüşle bilançonun olumlu etkileneceğini düşünüyoruz.

Altan Aydın: Emlak Konut GYO yüzde 38 potansiyele sahip!

"Emlak Konut GYO yüzde 38 potansiyele sahip”

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü

EMLAK KONUT GYO: 3Ç19 için hem bizim, hem de piyasa tahminlerinin üzerinde 153 milyon TL net zarar açıkladı. Böylece şirketin 2019 yılının ilk dokuz ayında net dönem karı 203 milyon TL düzeyine geriledi. Şirket 2019 yılının tamamı için 1.2 milyar TL net kar hedefliyor. Temel olarak üçüncü çeyrekte tahminlerimizin üzerinde gerçekleşen net finansman giderleri nedeniyle net karit beklentimizde sapmaya neden oldu. 

Üçüncü çeyrekte şirketin operasyonel karlılığının azalmasının yanı sıra diğer faaliyet gelirlerinde gözlenen gerileme net karı olumsuz etkiledi. Diğer yandan, anahtar teslimi projelerin teslimlerinden kaynaklı gerçekleşmelerin yoğun olması nedeniyle şirketin operasyonel karlılığında düşüşa gerçekleştiğini düşünüyoruz. Şirketin üçüncü çeyrekte net satış gelirleri yıllık bazda yüzde 13.4 artarak 398 milyon TL ile beklentimize paralel gerçekleşti. Emlak Konut GYO’nun 2Ç19'da 3.85 milyar TL seviyesinde olan net borcu 3Ç19 itibariyle 4.07 milyar TL'ye ulaştı. Şirket ayrıca yaptığı diğer açıklamada, "İstanbul Başakşehir Kayabaşı 7. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesine gelen en yüksek teklifi açıkladı. Buna göre, arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 1.05 milyar TL, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri ise 367.5 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Şirketin gerek borç yükü, gerekse sektörü sebebiyle, düşük faiz ortamında faydalanmaya başlamasını bekliyoruz. 2019 yılında BIST-100 endeksinin yüzde 14 altında performans gösteren hissenin yılsonunda öne çıkabileceğini düşünüyoruz. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 2.05 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞE CAM: 3Ç19'da yıllık yüzde 58 gerilemeyle beklentilere paralel 431 milyon TL net kar açıkladı (piyasa beklentisi 420 milyon TL] FAVÖK tarafında piyasa beklentisinin (922 milyon TL] hafif üzerinde 1.02 milyar TL seviyesinde, yıllık bazda ise yatay bir gerçekleşme gördük. FAVÖK marjı yüzde 22.1 gerçekleşerek hem bizim (2.7 puan] hem de piyasabeklentisinin (2.4 puan] puan üzerinde oluştu.Bu dönemde yıllık yüzde 7 artışla 4.6 milyar TL olarak gerçekleşen ciro tarafına en önemli katkıyı yüzde 35 pay ile düzcam segmentisağlarken, toplam gelirler içinde uluslararası gelirlerin payı yüzde 61 oldu. FAVÖK tarafında da cam ambalaj segmetinin katkısı ön plana çıktı. Şirket hisseleri son dönemde hacim ve performans sebebiyle MSCI ülke endeksinden çıkarılması sebebiyle baskı altında kaldı ancak şirketin gerek değerlemesi, gerek son dönemki zayıf performansının alım fırsatı yarattığını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ile 6.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SABANCI HOLDİNG: 3Ç19 için beklentimizin yüzde 18.0 üzerinde 953 milyon TL net kar açıkladı (Piyasa beklentisi 868 milyon TL]. Temel olarak bankacılık ve sanayi sektöründe karlılığın tahminlerimizin üzerinde gerçekleşmesi net kar beklentimizde sapmaya neden oldu. 3Ç19'da konsolide bazda enerji segmentinde karlılık çeyreksel yüzde 34.2 düşüş gösterirken, sanayi ve bankacılık segmetinde görülen karlılık artışı, holdingin net karında çeyreksel yüzde 7.1 artış getirdi. Holdingin 3Ç19'da kombine net satış gelirleri çeyreksel yüzde 0.8 düşüş, yıllık bazda ise yüzde 8.4 artış göstererek 24.4 milyar TL olarak gerçekleşti. 3Ç'de enerji, perakende ve fınans segmentleri, holdingin kombine gelirlerindeki yıllık artışa olumlu katkı sağladı. Üçüncü çeyrekte Holding'in kombine FAVÖK'ü ise yıllık bazda yüzde 3.9 artış göstererek 4.3 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde FAVÖK'te enerji segmentinde yıllık yüzde 7.1, peçakende segmentinde ise yıllık yüzde 120.1 artış görülmesi, holdingin operasyonel karlılığını olumlu etkiledi. Sabancı Holding hisseleri net aktif değerine göre yüzde 44.8 iskontolu işlem görmekte. Şirket hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 10.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.


Geri Dön