28 / 03 / 2024

Altan Elmas: Betoncular, aralarında anlaşıp fiyatı artırıyor!

Altan Elmas: Betoncular, aralarında anlaşıp fiyatı artırıyor!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, betoncuların, aralarında anlaşarak 'kartelcilik' yapıp fiyatı istedikleri gibi artırdıklarını söyledi



Sur Yapı'nın Ümraniye'de satışa çıkardığı 'Exen İstanbul' projesinin örnek daire tanıtım toplantısında konuşan Altan Elmas, 17 Ocak'tan itibaren yeni etap satışlarıyla birlikte fiyatları yüzde 7-8 oranında artıracaklarını kaydetti. 2011'de malzeme fiyatlarının artacağını beklediklerini aktaran Elmas, 1,5 ay önce 950 liradan aldıkları demirin bugünkü fiyatının 1.250 TL olduğunu, yaza kadar çimentonun 130 liraya, demirin tonunun ise 1.800 liralara çıkacağını söyledi. Elmas, 'Fiyat konusunda betoncular fırsatçılık yapıyor, tam bir karteller. 2010 Nisan'da tonu 67 TL olan çimento fiyatlarını bugün 105 liraya çıkardılar. Böyle fırsatçılık olamaz. Talep artınca fiyatlarını da istedikleri gibi artırıyorlar.' dedi. Elmas, Rekabet Kurumu'nun batıdaki şirketlere de rekabet soruşturması açmasını beklediklerini ifade etti.

Yatay şekilde inşa ettiği 'Exen İstanbul' projesindeki dairelere kat bahçesi koyan Altan Elmas, ev sahiplerinin 5 ay balkonda oturabileceğini söyledi. şžu ana kadar 150'ye yakın daire satılan projede yatay dairelerin metrekare fiyatı 5 bin-5 bin 500 TL, kule dairelerin metrekare fiyatı ise 10 bin TL.
Zaman/KENAN MEHMETZADE

Basında yer alan diğer haberler:

Konut alacaklar dikkat!

˜çimentocular fırsatçılık yapıyor, malzemeye zam ev fiyatlarını bu yıl artıracak"

İnşaat maliyetlerindeki artışın bu yıl konut fiyatlarına yansıtılacağını söyleyen Sur Yapı"nın Başkanı Altan Elmas, çimentocuların kendilerini bundan sorumlu tutmamasını eleştirdi. Elmas, œNisan 2010"da ton fiyatı 67 lira olan çimento, bugün yüzde 50 artarak 105 liraya dayandı. Mayıs"ta 130 liraya çıkarmak istiyorlar. Talep artmaya başlayınca 5 firma biraraya gelip kartel oluşturuyor. Fırsatçılık yapıyorlar. ˜Maliyetimiz çok" diyorlar ama hepsinin karları çok yüksek dedi.

Sur Yapı"nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, inşaat malzemesi fiyatlarının uğradığı zammı, sektördeki rekabet nedeniyle konut fiyatlarına yansıtamadıklarını ancak maliyetlerin bu yıl da ciddi oranda artacak olmasına bağlı olarak konut fiyatlarında artış olacağını kaydetti.

Maliyetlerin artmasından kendilerini sorumlu tutmadığını açıklayan çimentocuları da ˜fırsatçı" olmakla eleştiren Elmas, œçimentocular tam bir günah keçisi, tam bir kartel. Nisan 2010"da tonu 67 lira olan çimento, 1 hafta önce 90 liraydı, bugün 105 lira. Mayıs"ta 130 liraya çıkarmak istiyorlar. 6 ayda yüzde 50"lik fiyat artışı, fırsatçılık. Hepsi halka açık, karları çok yüksek. Talep artmaya başlayınca Marmara"da 5 firma biraraya geliyor, fiyat artırıyor. Biz talep artınca onlar gibi birden fiyat artıramıyoruz, zammımız yüzde 2-5 arası kalıyor. Zarar gören pek çok firma var. Ama ben kriz döneminde hiçbir çimentocunun 67 liradan çimentoyu satarken iflas ettiğini, zarar ettiğini bile görmedim. Makul bir yerde durmaları lazım değerlendirmesini yaptı.

çimentocuları makul bir noktada durmaya çağıran Elmas, œ1.5 ay önce demir ihtiyacımızın yarısını KDV dahil 950 liradan aldık, şu anda fiyatı yaklaşık yüzde 20 artışla 1.280 liraya çıktı. Demirde fiyatlar 1.700 liraya koşuyor. Beton fiyatı 1.5 ay önce 62-64 liraydı, şu anda 70 lirayı geçmiş vaziyette. Demir metal fiyatını etkiliyor, metal bataryadan tesisata ve kalorifer kazanına pek çok yan üründe var. çimentoysa kaba yapının içinde, harçta, seramikte, izolasyon malzemelerinde bile çimento kullanılıyor diye konuştu.  

˜Sektör 2006"ya girer gibi"  

Sektörün 2005 yılından 2006"ya geçerkenki dönemi tekrar yaşadığını belirten Elmas, şöyle devam etti: œ8 çeyrekten beri daralan sektör, 3 çeyrektir büyüyor, birkaç çeyrek daha bu büyüme devam edecek. Bu büyümeden herkes payını alıyor ama inşaatçıya yedirilmek istenmiyor.

Ümraniye çamlıca bölgesinde satışa çıkardıkları Exen İstanbul projesinde 17 Ocak"tan sonra fiyatları yüzde 7-8 artıracaklarını söyleyen Elmas, œKasım"a kadar hızlı satış yaptık ve 3 ayda ilk etaptaki 220 daireden 150"ye yakın daireyi sattık. Metrekare fiyatları 5 bin liradan, kulede 30"uncu kattan itibaren 10 bin liraya kadar çıkıyor. 4+1"lerse kalmadı. Geniş daireler talep gördü dedi.  

çİMENTOCULAR NE DEMİşžTİ

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, önceki gün inşaat firmalarının artan konut maliyetlerini çimento şirketlerine yüklemelerine isyan etmişti. İğnebekçili, œBugün maliyetlerde bir artış varsa sorumlusu çimento fiyatları değil. Kimse bizi suçlamasın. çimentonun inşaat maliyetlerindeki payı yüzde 4. Maliyetlerimiz çok değişken. çimento, enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji maliyetlerinin artması bizi çok etkiliyor. Kömür, petrokok gibi yakıtların fiyatları 1 yılda yüzde 50"nin üzerinde arttı. TÜİK verilerine göre, 2009 Aralık-2010 Aralık ayları arasında çimento fiyatlarındaki artış sadece yüzde 9. Buna karşın maliyet artışımız ise yüzde 25 oldu. çimento fiyatlarındaki artışa bir söz söylenemez değerlendirmesini yapmıştı.  

çekmeköy"de 400 daireli projeye Nisan"da başlıyor

2011 yılında Adapark ve Exen İstanbul projelerinin satışlarını sürdüreceklerini belirten Altan Elmas, œçekmeköy"de şžile yolu üzerinde 72 dönüm arazide alışveriş merkezinin de içinde olduğu 400 dairelik bir projeye Nisan gibi başlamayı planlıyoruz. Kağıthane"deki ofis projesine başladık. Bayrampaşa"da da otel projesi üzerinde çalışıyoruz dedi.  
Vatan/Nihal Yuvacan

Konuta zam yolu göründü!

Başta çimento olmak üzere inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış konuta da sıçrıyor. Sur Yapı'nın patronu Elmas, konut fiyatlarında artışı kaçınılmaz olarak nitelendirdi. Maliyet arttı ˜ev"de zam yolu göründü. çimentocuları œTam bir kartel yaratarak fırsatçılık yapıyorlar diye eleştiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, inşaat maliyetindeki artışa dikkat çekerek, yakında bu artışın konut fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

çimento fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, çimentocu şirketlerin kartel oluşturduğunu belirterek, œYaptıkları, tam bir fırsatçılık. ˜Bizi günah keçisi yapıyorlar" diyorlar ya, aynen öyleler dedi. Elmas, œNisan 2010"da 67 TL olan çimento fiyatı, bugün 105 TL"ye çıktı. Bu kadar zamanda bu oranda zam yapan inşaat şirketi gösterin bana. Nasıl olsa talep var diye, Marmara"daki 5 şirket, birleşip ortak kararla zam yapıyor. Ağlamaları bitmiyor ama hepsi halka açık şirketler. Karlılıklarına bakın; en kötü dönemde bile genelde zarar yazmıyorlar şeklinde yorum yaptı.

İnşaat maliyetinde çimentonun girdi payının yüzde 8-9 civarında olduğunu belirten Elmas, emtia fiyatlarındaki genel artışa da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

˜GEçEN SENE OLSA BİZ ZAM YAPAMAZDIK"

œDemirde de büyük artış var. 1.5 ay önce 950 TL olan fiyat, bugün bin 280 TL oldu. Demir yalnız temelden ibaret değil bizim için. Armatürlerden borulara kadar evin içinde de pek çok malzeme metal ve bu fiyat direkt etki ediyor. Bakır deseniz, 6 ayda 6 bin liralardan 9 bin liralara geldi fiyatı. Bu da önemli bir girdi. Kablo fiyatları derhal artıyor. 2011"de malzeme ve işçilik fiyatlarındaki artış, yakın zamanda konut fiyatlarına yansıyacaktır. Bu sektör, eninde sonunda bu artışı yansıtmak zorunda. Biz de 17 Ocak itibarıyla Exen İstanbul projemize yüzde 7-8 zam yapacağız. Bunda maliyet artışı kadar piyasadaki iyi gidişatın da etkisi var bir miktar. Geçen yıl bu zamanlarda olsa, bu zammı yapamazdık.

2005"TEN 2006"YA GEçİşž DÖNEMİ GİBİ

Altan Elmas, sektörün son günlerde geldiği noktayı 2005 yılından 2006"ya geçilen döneme benzeterek, œAynı durumlar yine yaşanmıştı. Bu sektör 8 çeyrek daralmadan sonra 3 çeyrektir büyüyor. Piyasa da bunu inşaatçıya yedirmiyor. Herkes payını alıyor dedi.
Habertürk/Menekşe ATASELİM


Geri Dön