29 / 03 / 2024

Altının yükselişi nereye kadar sürecek?

Altının yükselişi nereye kadar sürecek?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Türkiye’de en iyi yatırım araçlarından biri olarak görülen altının yükselişinin nereye kadar süreceği ile ilgili bir yazı kaleme aldı.



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Türkiye'de en iyi yatırım araçlarından biri olarak görülen altının yükselişinin nereye kadar süreceği ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Altının yükselişi nereye kadar sürecek?

1) Dünya sanal paralara geçmeye hazırlanıyor. Dünya sanal paralara geçerken merkez bankalarının rezervlerindeki döviz altına dönüyor.

2) Dünya merkez bankalarının son çeyrekten başlayarak gelecek yıllarda iki önemli gündemi olacak. a) Doları nasıl ayakta tutarız? b) Sanal/kripto parayı nasıl çıkartırız? Çıkan sanal/kripto paraların hangilerine rezervlerimizde yer veririz?

3) Yeni sanal/kripto paralar -sanılanın aksine- altına endeksli olmayacak. Belki altına veya gümüşe endeksli sanal paralar da olabilir. Ama genelde konvertible paraların tamamına ya da bir kaç tanesine endeksli paralar göreceğiz.

4) Ama bu süreç tamamlanana kadar altına olan ilgi artacak. Altın ve gümüş favori yatırım enstrümanı olacak.

5) Bu süreç tamamlandığında ise altının dünya tarihindeki misyonu bitecek. Takı ve diğer alanlardaki kullanımı devam edecek. 

6) Bu süreç ne kadar sürer? Bunu tahmin edebilmek çok zor. Gelişmeler baş döndürücü hızda. Dünyanın dört bir tarafında finansal savaşlar devam ediyor. Duracağa da benzemiyor.

7) Altının fiyatı onsa göre belirlenir. Ons alım satımında ise ABD doları baz alınır. ABD'nin dolarda devalüasyon yamyamı hazırlandığını gözönüne alırsak ons yükselecek. Ama dolar düşecek. 

8) Dolar sadece TL karşısında değil dünyadaki tüm paralar karşısında değer kaybedecek. Yani onstaki artışın altının  TL bazlı fiyatlara yansıması beklendiği gibi olmayabilir.

 9) Merkez bankalarının gelecek bir kaç yılda rezervlerindeki doları satıp yerine altın ve benzeri kıymetli madenleri koymaktan başka şansı yok. 

10) Merkez bankaları bunu yaparken altının ons bazlı fiyatı yerinde saymaz. Ama yüksek montanlı altın alınırken yüksek bazlı dolar satılması piyasalarda büyük dengesizliğe neden olacak.

11) Merkez bankaları bundan dolayı operasyonları çaktırmadan yapmak isteyecek.

12) Çin hariç Uzakdoğu kökenli diğer merkez bankalarının alımlarını ise fark etmemek mümkün değil. Hele Japonlar bu konuda efsanedir:) İşin suyunu çıkartana kadar alım yaparlar.

13) Altını yükselişi dünya sanal/kripto paralara geçinceye kadar devam edecek.

Altın neden yükseliyor?

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön