24 / 04 / 2024

Altyapı sonrası değeri artan gayrimenkulden vergi alınacak!

Altyapı sonrası değeri artan gayrimenkulden vergi alınacak!

Hükümet, eğlence ve konaklamadan vergi almayı imar ve altyapı sonrası değeri artan konut ve arsadan değer artış vergisi almayı hedefliyor



Hükümet, belediyelerin öz kaynaklarını artırmaya hazırlanıyor. Kültür, turizm, sanayi, çevre ve tarım il müdürleri kaldırılarak bu alandaki tüm hizmetler yerel yönetimlerin yetkisine verilerek belediyelerin eli güçlendirilecek. Belediyeler, kentte trafiğe çıkan yeni araçlardan da sokak ve caddelere park edilen otomobillerden de vergi alacak. Konser, at yarışı, sirk, bar, pavyon, gazino gibi yerlerden alınan eğlence vergisi payı artırılacak. Otel ve tatil köylerinden konaklama vergi tahsil edilecek. Yerel yönetimler, imar ve altyapı hizmeti sonrasında varlıkların değerinden ortaya çıkan artışlardan daha fazla yararlanacak ve vergi gelirleri 2010'da yüzde 20'nin üzerinde artış gösterecek. Belediyelerin topladığı "servet vergisi" üçe katlanacak Bütçe tahminlerine göre, belediyeler bu yılın sonuna kadar vasıtalı vergilerden 12.9 milyar lira, vasıtasız vergilerden 5.7 milyar lira, 1.8 milyar lira da emlak vergisi toplamış olacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Kamu Reformu Yasası kapsamındaki yerel yönetimlere yönelik bazı düzenlemelerin belediyelerin öz gelirlerinin artırılmasına yönelik tasarı ile genişletilerek yaşama geçirilmesi planlanıyor.

BORÇLARA SIKI TAKİP
Belediyelerin öz kaynakları güçlendirilirken harcamaları da mercek altına alınacak. Yerel yönetimler bu yıla 14.7 milyar liralık Hazine borcuyla girerken, bu tutarın 6.7 milyar liralık bölümünü vadesi geçmiş borçlar oluşturdu. Hazine Müsteşarlığı'nın vadesi geçmiş alacaklarının yüzde 81.8'i, toplam alacaklarının da yüzde 54.5'i mahalli idare borçlarından kaynaklandı.
Hazal Ateş/Sabah


Geri Dön