19 / 04 / 2024

Amasya Ferhat Tüneli'nin temeli atıldı!

Amasya Ferhat Tüneli'nin temeli atıldı!

Bakan Yıldırım, Amasya Belediyesince yaptırılacak ve Harşena Dağı'nın içinden geçecek 1 kilometrelik çift şeritli Ferhat Tüneli'nin temel atma törenine katıldı.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Aklı sıra bu ülkeyi bölmeye, parçalamaya çalışan ahmaklar bunu başarabileceklerini zannediyorlar. Yağma yok, bu millet ne büyük belaları defetti. Üç beş bölücünün bu büyük milleti, bu Anadolu topraklarını bölmeye, parçalamaya gücü yetmez." dedi.


Bakan Yıldırım, Amasya Belediyesince yaptırılacak ve Harşena Dağı'nın içinden geçecek 1 kilometrelik çift şeritli  Ferhat Tüneli'nin temel atma törenine katıldı.


Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, çevre yolunun yapımına bakanlık olarak 2012 yılında başladıklarını ama çalışırken koca bir dağın yolu kapattığını söyledi. Yıldırım, "Dağ bize meydan okur, heyelan olur, vaz mı geçeceğiz? Boynumuzu eğip yolumuzu mu değiştireceğiz? Onun da üstesinden geliriz. Dağı da deleriz, heyelanları da yerle bir ederiz. Çünkü biz Ferhatız. Aşkımız 78 milyon milletimiz, ay yıldızlı bayrağımız ve tek vatanımız, tek milletimiz" ifadelerini kullandı.


Bölücülere cesaret veren, onların sırtını sıvazlayan dış ve iç mihrakların bir gün yaptıkları yüzünden çok büyük pişmanlıklar duyacağının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:


"Türkiye'yi bölmeye çalışanlar var. Aklı sıra bu ülkeyi bölmeye, parçalamaya çalışan ahmaklar bunu başarabileceklerini zannediyorlar. Yağma yok, bu millet ne büyük belaları defetti. Üç beş bölücünün bu büyük milleti, bu Anadolu topraklarını bölmeye, parçalamaya gücü yetmez. Buna karşı çıkacak illerin başında Amasya gelir. Çünkü Amasya bağımsızlığımızın, istiklalimizin, cumhuriyetimizin kuruluşuna şahitlik etmiş bir şehirdir. Osmanlı'ya 619 yıl cihan saltanatını bahşeden Amasya'dan bahsediyoruz. Ayağınızı denk alın. Gittiğiniz yol çıkmaz yoldur. Bu işten vazgeçin. Eğer fikriniz varsa, bu ülke için bu millet için söyleyeceğiniz sözünüz varsa enerjinizi bir bilinmez, bir boş hayal için harcamayın. Bu belayı da defedeceğiz."


Bu ülkede terör gündemin en alt sırasına ininceye kadar el aman vermeden mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, "Canımız yanıyor. Şehitlerimiz oluyor. O şehitlerimizi kalbimizin baş köşesinde yaşatıyoruz. Bağımsızlığımız için bayrağımız için her türlü mücadeleyi her şart altında 78 milyon vatan evladının hepsi vermeye hazırdır. Bu böyle bilinmelidir." diye konuştu.


- "Engelleri teker teker aşacağız"

Vatandaşların dua ve desteği ile daha güzel günler yaşayacaklarını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:


"Fatih Sultan Mehmet Köprüsü var. Yavuz Sultan Selim var. Onların ismi Amasya'da doğdu, İstanbul'da yaşıyor. 78 milyonun kalbinde yaşıyor. Türkiye bugün dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. 20 yıl önce yabancılar bu projeleri yapardı. 'Türkler kim, böyle büyük proje yapmak kim' derlerdi. Şimdi, en büyük havalimanını, en büyük köprüyü, İzmir, İstanbul Otoyolu'nu, İzmit Körfez Köprüsü'nü Türk müteahhitler yapıyor. Dünyanın en bilinen büyük firmaları da onlara taşeronluk yapıyor. İşte Türkiye'nin gücü bu. Bütün bunlar nasıl oldu. Bunların sırrı ne. Çok basit, sizin duanız ve desteğiniz. 78 milyonun duası, desteği ve o desteği arkasına alıp yola çıkan bu ülkenin sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan, onun ekibi, çalışma arkadaşları, ondan bayrağı devralan Başbakanımız Ahmet Davutoğlu. Daha güzel işler olacak, daha güzel günler insanımızın olacak, bunun için çalışıyoruz, bunun için çabalıyoruz. Her ne kadar önümüze engel koyarsa koysunlar, engelleri teker teker aşacağız. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek geleceğiz. Zafer engelleri görüp vazgeçenlerin, fırsatları kaçıranların değil, zafer engelleri aşıp fırsatları yakalayanlarındır. Bu güzel eser Amasyamıza hayırlı olsun."


Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve milletvekilleri ile butona basarak Ferhat Tüneli'nin temelini attı. 


Törenden önce AK Parti Amasya İl Başkanlığına giderek partililerle bir araya gelen Bakan Yıldırım, ardından Vali Çomaktekin'i de ziyaret etti. Yıldırım, törenin ardından da Belediye Başkanı Özdemir'e ziyarette bulundu.


AA




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Ferhat’ın Şirin uğruna dağları deldiği Amasya, efsanesine kavuşuyor. Temeli atılan Ferhat Tüneli, Amasya’da trafiği rahatlatacak

Amasya'da, Şirin'e sevdası uğruna dağları delerek su getiren Ferhat'ın ismi verilecek olan tünelin kazı çalışması, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle başladı. Yıldırım, Amasya'da çevre yolu yaptıklarını belirterek, "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yanı sıra Yavuz Sultan Selim Köprüsü de var. Onların ismi Amasya'da doğdu İstanbul'da yaşıyor. Türkiye bugün dünyanın en büyük havalimanını yapıyor . Bu projeleri 20 yıl önce yabancılar yapardı ve 'Türkler kim, böyle büyük proje yapmak kim' derlerdi. Şimdi en büyük havalimanını en büyük köprüyü İzmir-İstanbul Otoyolu'nu İzmit Körfezi Köprüsü'nü Türk müteahhitler inşa ediyor. Dünyanın en büyük firmaları onlara taşeronluk yapıyor" dedi.


'ENGELLERİ TEK TEK AŞACAĞIZ'

Yıldırım, şöyle konuştu: "Önümüze çıkan engelleri tek tek aşacağız. Zafer, engelleri görüp vazgeçen, fırsatları kaçıranların değil, engelleri aşıp fırsatları yakalayanlarındır. Bu güzel eser Amasya'mıza hayırlı olsun" şeklinde konuştu.


AMASYA'NIN TRAFİĞİ RAHATLAYACAK

Harşena Dağı'nın altından geçerek kent trafiğini rahatlatacak olan tüneli yapan Amasya Büyükşehir Belediye Başkanı Cafer Özdemir "Amasya jeopolitik yapısı itibarıyla geçit vermeyen bir şehir. Ulaştırma hizmetlerinde zorluk yaşanıyor. Ferhat, Şirin aşkına dağları delerek suyu şehirle buluşturmuş. Biz de Amasya'nın trafiğini rahatlatmak için dağları deliyoruz. Bu yüzden tünelin ismini de Ferhat koyduk" dedi.



Sabah


Bu haber Adıyaman Haber Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çeşitli programlara katılmak üzere İlimizde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Ferhat Tünelinin temel atma törenine katıldı. Amasya Belediyesi tarafından yapımına başlanan tünelin temel atma töreninde ayrıca Vali İ. Halil Çomaktekin, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Naci Bostancı, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, protokol üyeleri ve vatandaşlar yer aldı.

Programda ilk olarak konuşan Belediye Başkanı Cafer Özdemir, tünelin özellikleri ve proje detayları hakkında bilgiler verirken, törende birer konuşma yapan Amasya Milletvekilleri Naci Bostancı ve Haluk İpek ise, yapımına başlanan tünelin Amasya şehir içi trafiğini rahatlatacağını söyleyerek, tünelin Amasya’ya hayırlı olmasını dilediler.

 

Sayın Bakan’a Amasya’ya hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasında Vali İ. Halil Çomaktekin şunları kaydetti: “Amasya Belediyesi tarafından Amasya’mızın trafik sorununun çözümü yönünde olumlu katkılar sağlayacağına inandığımız Ferhat Tüneli Projesi Temel Atma Törenine hoşgeldiniz. 8500 yılık tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya son yıllarda yapılan projeler ve yatırımlar sayesinde sürekli gelişme kaydetmektedir. Son 12 yıla baktığınızda duble yol projeleri ve çevre yolu projesi başta olmak üzere, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri, Harşena Dağının Aydınlatılması Projesi, Yalıboyu Sur Duvarlarının Onarılması gibi birçok küçük ölçekli turizm altyapısı projeleri sayesinde Amasya ilinin çehresi değişerek bir turizm şehri haline gelmiştir. Bahsettiğimiz projelere ek olarak devam eden Yeşilırmak Şişirme Bent ve Rekreasyon Alanları Projesi, Camilerimizin Aydınlatılması Projesi ve Kent Meydanının Yenilenmesi Projesi, kamu kurumlarının şehrin dışına taşınarak kent siluetinin ortaya çıkarılması gibi projelerin de hayata geçirilmesiyle Amasya ilinin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlanacaktır.

 

 

 

TÜİK verilerine göre Amasya ilinde motorlu taşıt sayısı yaklaşık 100 bin civarındadır. Bu rakamlarla Türkiye’de 47. sıradadır. Buna ek olarak Amasya’nın Karadeniz ve Doğu illerimizi İç Anadolu’ya bağlayan yollar üzerinde bulunmasıyla devlet yolu niteliğindeki Mustafa Kemal Paşa caddesinde araç ve transit taşıt trafiğinin her geçen gün arttığı görülmektedir. Bu sebeple ildeki araç ve trafik sorununun çözülmesi Amasya’nın öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda ildeki yoğun araç trafiğinin ve park sorunu çözülmesi amacıyla Valiliğimiz ve Belediyemiz tarafından kent merkezinde açık ve kapalı otoparklar inşa edilerek ilin park sorununun çözümüne katkı sağlanmıştır. Bununla birlikte inşaatı devam eden ve 2017 yılında tamamlanması hedeflenen çevre yolu projesiyle, bugün temelini atacağımız Ferhat Tünelinin bir an önce hizmete açılması, trafik sorununun çözülmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu önemli projenin hayata geçirilmesinde desteklerinden dolayı başta Sayın Bakanımız ve değerli Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına tüm Amasyalılar adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.”

 

 

Törende son konuşmayı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında şunları söyledi: “Amasya sıradan bir şehir değildir. Amasya 13 tane şehzade yetiştirmiş, orduları dize getiren Yıldırım Bayezid’i, bir çağ kapatıp bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet’i, İslam’ın bayraktarlığını yapan halifeliği, Osmanlıya taşıyan Yavuz Sultan Selim’i yetiştirmiş bir şehirdir. Tıpta bugün bile hayretler içerisinde izlenen Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi bir hekimi yetişmiş bir ilimizdir. Amasya aynı zamanda Osmanlının son döneminde, milletin yeni bir çıkış aradığı günlerde Mustafa Kemal Atatürk ün bağımsızlık mücadelesinin kararını verdiği şehrin adıdır. Amasya yapılan bütün hizmetleri fazlasıyla hak ediyor. Yüzyıllar önce Ferhat’ın Şirin’e kavuşmak için kazma kürekle yaptığı işi bugün modern teknolojiyle daha kısa sürede yapacak ve Amasya’nın şehir içi trafiğini rahatlatacağız. Nergiz Mahallesiyle Şeyhcui Mahallesi sakinlerini kucaklaştıracak büyük tünel projesini hayata geçiriyoruz. Tünelimiz yaklaşık 1 km’dir. 1 yıl gibi bir sürede bu tünel yapılacaktır. Ama daha büyük rahatlık 12 km’lik çevre yolunun yapılmasıyla sağlanacaktır.

 

 

 

Amasya’da 2003 yılında 29 km bölünmüş yol varken, şimdi 8 kat yani 219 km yol ilave ederek toplam yol ağımızı 248 km’ye çıkardık. Amasya-Merzifon Havaalanını hizmete açtık. Geçen yıl itibariyle 150 bin Amasyalı hemşerimiz hava yolunu kullandı. Amasya’ya Üniversiteyi getirdik. Şehrin tarihi değerlerine zarar vermeden şehri güzelleştirdik. Amasya tarihi evlerine, kültürel mekânlarına gözü gibi bakıyor. Az önce Valilik binasına girdik. Amasya taşından aslına uygun olarak yeniden ihya edilmiş ve yeniden güzelleştirilmiş. Emeği geçen değerli Valimize teşekkür ediyorum. Bölünmüş yollarda meydana gelen ölümlü trafik kazaları %63 azaldı. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışla bu yola çıktık. Daha güzel projeleri Amasya’ya kazandırmaya devam edeceğiz. Bu projenin Amasya’ya hayırlı olmasını dilerim.”

 

 

 

 

Konuşmaların ardından Ferhat Tünelinin ilk delgisi Bakan Yıldırım tarafından yapıldı. Sayın Bakan programındaki Belediye Başkanlığı ziyaretinden sonra ise çakallar mevkiinde Amasya manzarasını izledi.



Adıyaman


Geri Dön