26 / 04 / 2024

Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğü binasından taşındı!

Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğü binasından taşındı!

93 yıllık tarihiyle dünyanın en köklü ajanslarından biri olan AA, Türk basınının önemli ağırlık merkezlerinden İzmir'de uzun yıllardan beri aynı hizmet binası çatısı altında faaliyet gösteriyordu...



Kuruluşundan itibaren abonelerine merkeze doğrudan bağlı muhabirler aracılığıyla hizmet veren AA, İzmir'de ilk ofisini 1963 yılında Konak Meydanı'nda ünlü Halim Alanyalı Pasajı'nın çatı katında açtı. 1970'li yıllarda kurumun yeniden yapılanma sürecinde  İzmir  ofisinin gelişen ihtiyaçlara yanıt verememesi nedeniyle yeni bina arayışlarına girildi.


Dönemin Genel Müdürü Atilla Onuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönemde kurum bütçesinin yetersizliği ve İzmir'de arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar'dan arsa talebinde bulunduklarını söyledi.


İzmir'de yeni iş merkezleri ve otellerin yükseldiği Cumhuriyet Meydanı yakınlarındaki Halit Ziya Bulvarı'nda bir arsanın belediye tarafından AA'ya hibe edildiğini anlatan Onuk, binanın 1977 yılı yaz aylarında, İzmir Bölge Müdürlüğü olarak hizmete açıldığını ifade etti.


Dönemin İzmir Valisi Turgut Eğilmez, Belediye Başkanı İhsan Alyanak, AA Genel Müdürü Atilla Onuk ve Bölge Müdürü Özdemir Hazar'ın açılışını yaptığı binada Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü de hizmet vermeye başladı.


4 kattan oluşan bina, İzmir basınının o dönemde en görkemli haber merkezleri arasında yer aldı. Yeni bina yapılana kadar İzmir'deki abonelerine kuryelerle haber ve fotoğraf servisi yapan AA, yeni binadaki teleks ve telefoto servisleriyle teknolojisini de yeniledi. 1979 yılında bilgisayarların kullanılmaya başlandığı AA İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir'e bilgisayar teknolojisini getiren öncü kurumlar arasında yer aldı.


36 yıllık faaliyeti boyunca İzmir basın tarihinde çok önemli olaylara tanıklık eden AA İzmir Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yıkılarak yeniden yapılmasına karar verildi. İzmir Bölge Müdürlüğü, geçen aydan itibaren Akdeniz Caddesi Birsel İş Merkezi yeni ofisinde faaliyetini sürdürmeye başladı.


AA İzmir Bölge Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının açılışı, 8 Kasım 2013 Cuma günü İzmir Valisi Mustafa Toprak, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile AA yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılacak.


AA


Geri Dön