26 / 04 / 2024

Anadolu Üniversitesi'nde Deprem İzolatörü Test Merkezi Projesi!

 Anadolu Üniversitesi'nde Deprem İzolatörü Test Merkezi Projesi!

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Deprem İzolatörü Test Merkezi Projesi’ni de tanıttı. Türkiye’de ilk defa bir Deprem İzolatörü Test Merkezi kuruluyor.



Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite bünyesinde oluşturulan yeni bir merkezi de ilk kez açıkladı. Gündoğan, Deprem İzolatörü Test Merkezi Projesi’ni de tanıttı.


Sağlık Bakanlığının 2013 yılında yayımladığı bir genelge ile 1. ve 2. Derece Deprem Bölgesi olan tüm illerde 100 yatak ve üzerindeki hastanelerde, bina taşıyıcılarının altında mutlaka bir deprem izolatörü olmasını şartnamelere yazmaya başladıklarını hatırlatan Gündoğan, merkezin İki Eylül yerleşkesinde Bin m2’lik bir binada hizmet vereceğini söyledi. Merkez için önümüzdeki ay ihaleye çıkılacağını açıkladı. 



YILSONUNDA HİZMET VERECEK


 Gündoğan “Bu binada bir test cihazı olacak. Türkiye’de ilk defa bir Deprem İzolatörü Test Merkezi kuruluyor. Bu test cihazı ile izolatörlerin hareket verildiğindeki davranışları izleniyor. Bu izolatörler aslında ağırlıklı olarak yurt dışında üretiliyor. İlk defa yerli bir firmamız uluslararası standartlarda deprem izolatörü üretimine başladı. Fakat test için de dünyada dört merkez var, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya’da. Türkiye’de üretilip Amerika ya da İtalya’ya gönderiliyor. Altı ayla bir yıl arasında değişen bir test sürecine tabi tutuluyor. Ciddi bir maliyet. 5 bin dolarla 25 bin dolar arasında değişen bir maliyeti var izolatörlerin. Ortalama 10 bin dolar deseniz, 15 bin izolatör 150 milyon dolar yapar. Çok ciddi bir rakam ve daha yeni başlandı. Test merkezimizin tamamlanması URAYSİM kadar uzun sürmeyecek. Bu yılsonunda hizmete girecek” dedi. 



Eskişehir Yenigün Gazetesi 



Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Anadolu Üniversitesi, depreme dayanıklı binalarda kullanılan sismik izolatörlerin testlerinin yapılabilmesi amacıyla bir test merkezi kuruyor. 

8 milyon TL yatırımla bu yılın sonuna kadar faaliyete geçirilmesi planlanan ve benzerleri İtalya ve ABD'de bulunan test merkezi dünyanın 5'nci, Türkiye'nin ilk test merkezi olacak. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, düzenlediği basın toplantısıyla deprem riski yüksek bölgelerde Sağlık Bakanlığı'nın 100 yatak üzeri kapasiteli hastanelerin taşıyıcı sistemlerinde sismik izolatör zorunluluğu getirdiğini hatırlatarak, "20 şehir hastanesinde bu sistem kullanılacak. Türkiye'de şu ana kadar binalarda 15 bin adet sismik izolatör kullanıldı. Sismik izolatörler test için yurtdışına gönderiliyordu ve sonuçlarının gelmesi bir yıl dolayında zaman alıyordu. Önemli bir döviz ve zaman kaybının önüne geçerek testleri artık burada yapacağız. Bu test merkeziyle depreme dayanıklı yapı stoğunun artması sağlanacaktır. Merkezde 200 ton yatay yük, 2 bin ton düşey yüklerin test edilebilmesi sağlanacak" dedi.


Dünya


Geri Dön