26 / 04 / 2024

Ani Harabeleri UNESCO listesine girdi!

Ani Harabeleri UNESCO listesine girdi!

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.



Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul'da düzenlenen 40. UNESCO oturumunda Dünya Miras Komitesi tarafından Kars'taki tarihi yerleşim alanı Ani Antik Kenti'nin Dünya Miras Listesi'ne seçildiğini belirterek, şunları söyledi:


"İstanbul'da pazar günü başlayan ve ayın 20'sine devam edecek olan UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısı devam ediyor. Komitenin bugünkü toplantısında Türkiye açısından sevindirici bir haber geldi. Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'nde 15 alanı var. Bugün kabul edilen kararla Dünya Miras Komitesi'nin aldığı kararla Ani de Dünya Miras Listesi'ne kabul oldu. Böylece Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'ndeki kayıtlı yerlerinin sayısı 16'ya yükselmiş oldu. Ani biliyorsunuz Kars'ın 40 kilometre güneydoğusunda eski ve çok tarihi bir yerleşim yeri. Milattan önce bin yılından başlayan tarihi var. Son dönemlerinde de Müslüman kültürünün de izlerini taşıyan çok değerli bir miras alanı. Ani'nin bu vesileyle Dünya Miras Listesi'ne girmesi Türkiye açısından sevindirici."


'RUSYA İLE İLİŞKİLER DAHA DA İLERİYE GİDECEK'


Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin iyiye doğru gitmesinden sonra turistlerin tatil için ülkeye gelmeye başladığını da ifade eden Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Bu konuyla ilgili gelişmeler olumlu. Baştan beri zaten en yüksek düzeyde siyasi irade iki ülke ilişkilerinin iki büyük komşu ülkeye yakışan düzeye taşınması yönündeydi. Hem Türkiye Cumhuriyeti, hem de Rusya Federasyonu bu konudaki siyasi irade beyanlarını en yüksek seviyede, gerek Cumhurbaşkanımız, gerek diğer isimler yaptıkları açıklamalarla teyid ettiler. Teyitler doğrultusunda ilgili birimler de kendilerine düşen çalışmaları yapıyorlar. Nitekim Dışişleri Bakanlığı yaptığı çalışmayla duyurdu zaten. Rusya'ya giden bakanlık temsilcileri de oldu. Bu heyetle bu münasebetle kültür ve turizm alanının geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusunda görüşmelerde bulundular. Fevkalade olumlu geçtiği bilgisi bana ulaştı. İlişkilerimiz iki büyük komşu ülkeye yakışır düzeye geliyor, daha da ileriye gidecek inşallah"



Yeni Şafak




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kars'taki Ani Harabeleri, kültürel çeşitliliğin bir sembolü ve buluşma noktası olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girdi. Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16'ya yükseldi. Çalışmada emeği geçenlere teşekkür eden Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Geçmiş dönemde Pagan ve Hıristiyan kültürlerinin, son dönemde de Müslüman kültürünün izlerini taşıyan çok değerli bir miras alanı" dedi. Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı da "Anadolu kültür ve medeniyetler müzesidir" dedi. Botsalı ve Ermenistan'ın UNESCO Büyükelçisi Vahram Kazhoyan, kararın açıklanmasının ardından el ele tutuşarak poz verdi.



Sabah



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu


İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı’nın bugünkü oturumunda, Komite Başkanı Büyükelçi Lale Ülker’in yönetiminde süren görüşmelerde, dünyanın çeşitli bölgelerindeki bazı “Dünya Kültür Mirası” alanlarının son durumu masaya yatırıldı.


Bölgelerin temsilcileri, çalışmaların yapıldığı alanlardaki son durumu anlattı. Söz konusu bölgelerdeki sorunlar ve gelişmeler ele alınarak, bundan sonrası için yapılması gerekenler konuşuldu. Komite, yapılan görüşme ve tartışmalar sonucunda ilk defa aday olan Ani Harabeleri’nin Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesini onadı.

Kars’ta bulunan Ani Harabeleri’nin listeye dahil edilmesiyle, Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki alan sayısı 16’ya çıktı.


Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) ile ülke temsilcileri, Ani Harabelerinin İslam ve Hristiyan kültürünün buluşma noktası, kültürel çeşitliliğin sembolü olduğunu dile getirdi. UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, kararın Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.


Sözcü 


Geri Dön