29 / 03 / 2024

Anka Yapı Fikirtepe projesinde eylem!

Anka Yapı Fikirtepe projesinde eylem!

Dün bir grup temsilci ve vatandaşın katılımıyla Anka Yapı'nın Fikirtepe'deki satış ofisi önünde eylem yapıldı. Vatandaşlar Şaadet Temel ile görüşme talebinde bulundu.



Dün bir grup temsilci ve vatandaşın katılımıyla Anka Yapı'nın Fikirtepe'deki satış ofisi önünde eylem yapıldı. Vatandaşlar Şaadet Temel ile görüşme talebinde bulundu. Eylem sırasında taleplerine ve firmaya 15 gün önceden haber vermiş olmalarına rağmen, firma tarafında muhatap bulamayan vatandaşlar; '' daha şimdiden muhatap bulamadığımız firmaya biz nasıl güvenip de evlerimizi teslim edelim '' diyerek fesih yapmakta kararlı olduklarını söylediler...


Vatandaşlar birbirine mi kırdırılmak isteniyor ?

Yürüyüş ve eyleme katılan vatandaşların yaptığı açıklama da; 

Kader sokakta bulunan ANKA EVİM KADIKÖY PROJESİ satış ofisine yürüdük. Anka Yapı'nın patronu Şaadet Temel 15 gün önceden haberi olmasına rağmen gelmediği. Kader sokak ve Büyük ada sakinleri olarak ofiste yetkilileri beklerken , firma yetkilileri ofise gelmek yerine kendilerinin yönlendirdiğini düşündükleri küçük ada temsilcilerine haber verilerek vatandaşların karşı karşıya getirilmek istendiği '' iddia edildi.


Anka Yapı'nın Fikirtepe'de başladığı küçük adadaki inşaatına kayyum atandı iddiası ...

Anka Yapı'nın Patronu Şaadet Temel'in mali açıdan zor günler geçirdiği, ağır da olsa devam eden küçük adadaki inşaatın kayyum tarafından idare edildiği iddia edilmekte.


Vatandaş dertli ama fesihte kararlı 

FİKİRTEPEHABER.com'a konuşan bazı maliklerin iddialarına göre, mali zorluklar nedeni ile geçtiğimiz Ağustos ayında Anka Yapı'nın vatandaşlara boşalt tebligatı göndermesine ve bazı vatandaşların da evlerini boşaltmış olmalarına rağmen, firmanın vatandaşların kiralarını ödemediği iddia edilmekte. Fikirtepe plan notlarının iptali gerekçe gösterilerek, evini boşaltan vatandaşların geri çağırıldığı belirtilen iddialar bununla da sınırlı değil. Aldığımız bilgi ve söylenen iddialara göre Anka Yapı Büyük Ada'da henüz imzasını atmamış vatandaşların; firmanın mali yapısının sağlamlığını göstermesi şartı ile imza atmak istediklerini belirtmelerine rağmen, firmanın kalan son imzaları da almaktan sakınarak zaman kazanmaya çalıştığı ve bu süreç içerisinde de kendisine ortak aradığı iddia edilmekte.


Bu adada resen tevhit uygulaması yapılabilinir mi !?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin Fikirtepe'de uygulamaya başladığı yeni bir uygulama olan resen tevhit ugulamasında firma isterse imza atmayan vatandaşların tapulu mülklerini resen tevhit sonrası ifraz ederek kamulaştırmanın yolu açılabilmekte.


Anka Büyük adada imza atan ve atmayan bütün vatandaşlar tedirgin ..!

FİKİRTEPEHABER.com olarak yaptığımız araştırmalara göre, Anka Büyük Adanın dört tarafı şantiye olmuş durumda. Büyük iş makinaları ve hafriyat kamyonları yoğun bir şekilde çalışmakta. Sosyal hayat bu noktada felç olmuş durumda ve vatandaşlar ekonomik güçleri yeterli olmadığı için buralardan firmanın kiralarını ödeyerek boşalt vermemesinden dolayı terk edememekte. 


Anka'nın bu adada imza oranı yüzde seksenlerde olmasına rağmen, tüm bu gerekçelerle firma ile yaptıkları sözleşmeleri feshe başlayan vatandaşların sayısı şimdiden 100 kişiyi aşmış bulunmakta ve artarak devam etmekte. Anka orta ada olarak adı geçen başka bir adadan daha faaliyette bulunamadığı gerekçesiyle vatandaşların tepkisiyle karşılaşmış ve daha sonrasında masrafları karşılanmak suretiyle Mist İnşaat lehine vatandaşlarlarla karşılıklı sözleşme feshi yöntemiyle devir yaparak o adadan çekilmek zorunda kalmıştı.


Bakanlık uygulamaları ve etkisi 

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha öncesinde Fikirtepe'de tüm firmaların bütün adalarda yaptıkları anlaşmaların oranlarını net bir şekilde görebilmek için şerh koymalarını istemiş ve bütün firmalar da bu talep doğrultusunda anlaşma yapan tüm maliklerin tapularına kat karşılığı inşaat sözleşmelerinden dolayı şerh koymuşlardı. Tapulara konulan Bu şerhlerin iki tarafın rızası veya mahkeme kararı olmadan kaldırılması mümkün görünmüyor. İş yapan ve/veya yapmayan tüm firmalar tapuya koydukları şerhleri kendilerine en büyük garanti olarak görmekte ve süreci bu garanti altında istedikleri şekilde belirlemekteler ..!


Tapulardaki Şerhler ve firmaların tavrı ... 

Vatandaşların yoğun bir şekilde azil ve fesih girişimleri devam ederken yaptıkları bu eylemde firma tarafında her hangi bir yetkili muhatap bulamamaları ve Anka Yapı Patronu Şaadet Temel'e ulaşamamalarının arkasında, vatandaşların tapularının üzerinde Anka'nın da bakanlığın yönlendirmesiyle daha önceden tapulara koyduğu bu şerhlerden dolayı böyle rahat tavır takındığı yönünde iddialar dile getirilmekte.


Vatandaşların başları kendi mülkleri ile her hangi bir iş yapmamış olmasına rağmen firmalarla dertte ..!

Vatandaşlar 4. yılına girmesine rağmen firmanın işe başlamamasından dolayı perişan olmuş durumdalar. Ancak, bu perişanlığın yanında bir de firmanın mali yetersizlik iddiaları eklenince işler iyice kördüğüme dönmekte ve vatandaşlar firmanın boşalt verse bile , boşaltıp boşaltmamakta büyük tereddüt yaşayarak arafta kalmış bulunmaktalar.


Firma yetkililerine neden ulaşılamıyor !?

Görüşlerine başvurduğumuz FİKENTDER ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm'' Derneği Başkanı Yasin BEKTAŞ tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Anka Yapı ile sözleşme yapmış ve/veya yapmamış bir çok üyesi olan bir STK olarak kendilerinin de Anka Yapı patronu Şaadet Temel'e ulaşmakta güçlük çektiklerini, vatandaşların her türlü kanuni haklarını sonuna kadar aramalarını ve ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamak ve haklarını sağlama almak için hangi firma olursa olsun, mutlaka yazılı döküman haline getirmeleri gerektiği tavsiye edildi. FİKENTDER Dernek Başkanı Yasin BEKTAŞ ayrıca, Fikirtepe ve çevresinden gelen herkese teknik ve hukuki olarak her türlü desteği sunduklarını ve sunmaya da devam edeceklerini belirtti.


Anka Yapı patronu Şaaadet Temel hakkındaki bu iddialara ne diyor !?

FİKİRTEPEHABER.com'a söylenen ve haberde de bahsi geçen bütün bu iddiaları sormak üzere Firma yetkililerini aramış olmamıza rağmen biz de haber sitesi olarak Şaadet Temel'e ulaşamamış bulunmaktayız. Tüm bu iddialara ve söylemlere karşı firmadan aşağıda yazmış olduğumuz e-maile gelebilecek cevabi açıklamaları da tarafsız gazetecilik ilkesi gereği buradan yayınlayacağımızı tüm kamuoyunun dikkatlerine sunmak istiyoruz.


Fikirtepe Haber 


Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Yılan hikâyesine dönen Kadıköy Fikirtepe'deki kentsel dönüşümde yurttaşların mağduriyetleri bir türlü son bulmuyor.


İflas ertelemesi davası süren ANKA Evim Kadıköy şirketi Fikirtepe'de 2011 yılında ilk imzayı atan firma inşaata hâlâ başlamadı. Firma geçtiğimiz temmuz ayında imza atan yurttaşlara inşaata başlayacağı gerekçesiyle ihtarname göndererek evlerini boşaltmalarını istedi. Ancak firma evlerini fopşaltan yurttaşların sözleşme kapsamında yer alan kiralarını ödemedi. Mağdur yurttaşlar dün Fikirtepe'deki ANKA Evim Kadıköy ofis binası önünde isyan etti. 


ANKA Evim Kadıköy inşaat firması 5 yıl önce yaklaşık 650 yurttaşla anlaşarak ilk imza topladı. Fikirtepe'deki ANKA Evim Kadıköy ofis binası önünde toplanan yurttaşlar "İflas ertelemeli ruhsatın da yalan, önce vatandaş sonra bakanlık uyan" yazılı dövizler taşıdı. Bazı mağdur yurttaşlar sözleşmelerini fesh ederken bazıları ise fesih işlemi için para bile bulamadıklarını söyledi. Grup adına basın açıklaması yapan Erdal Mert 'Sözleşmeyi imzalayan hak sahipleri, yasal haklarını aramak istediğinde dahi önlerinde ağır işleyen, zahmetli bir yargı süreci başlamakta. Kendi malını korumak adına katlanmak zorunda kaldıklarımıza bir de yargılama masrafları eklenmiştir. Fikirtepe'de kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin tarafı olan 'ANKA' gibi müteahhit firmalar, ekonomik gücü olmaksızın kalkıştığı kentsel dönüşüm atağında, hak sahiplerini yarı yolda bırakmış, tapularımız üzerine koyduğu şerhlerle adeta mülkiyet hakkımızı gasp etmeye çalışmaktadır" dedi. 


Cumhuriyet 



Haber Tünaydın Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Fikirtepe'de faaliyet gösteren Anka Yapı ile kat karşılığı sözleşme yapanlar inşaat çalışmalarının başlamamasını ve kira bedellerinin ödenmemesini protesto etti. Vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.


İflas erteleme davası süren ANKA Evim Kadıköy şirketi, Fikirtepe'de 2011 yılında ilk imzayı atarak, inşaata başlayacağı sözünü verdi. Ancak şirket, aradan beş yıl geçmesine rağmen inşaat çalışmalarına başlamadı. Anka Evim Kadıköy firması geçtiğimiz Temmuz ayında inşaata başlayacağı gerekçesiyle vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını istedi. Kiracıların büyük çoğunluğu da evlerini boşaltarak mahalleyi terk etti. Ancak firmanın, evlerini boşaltan ev sahiplerinin sözleşme kapsamında yer alan kira bedellerini de ödemediğe iddia edildi. Fikirtepe'de sıkıntı tek firmayla da sınırlı değil. Fikirtepe nin tamamında 45 firma faaliyette bulunuyor 9 adada birden fazla firma faaliyet yürütüyor 6 adada yıkım işlemi gerçekleşti 6 adada inşaatlar yükselmeye başladı Sözleşme iptal davaları ve acele kamulaştırma iptal davaları devam ediyor. Vatandaşların evlerini acele kamulaştırabilmek için yetkililerle işbirliği yapan firmalar bölgeyi. 2013 tarihinde riskli alan olarak ilan ettirdi. Fikirtepe ve çevresinin 134 hektarlık kısmı hiçbir zemin etüdü, riskli yapı tespiti ve sosyal etki araştırması yapılmadan riskli alan olarak ilan edildi. Bu nedenle Danıştay'da açılan dava sonucunda Bakanlar Kurulu nun riskli alan kararı iptal edildi. Bakanlık mahkemenin iptal ettiği imar planını. inşaat emsalini 4.14'ten 4'e indirerek yeni bir planmış gibi uygulamaya koydu. Vatandaşın evini yenilemesini önlemek ve müteahhitlere mecbur bırakmak için inşaat yapılabilecek arsaların minimum net 600 metrekare olması şartını getirdi. İnşaat sözleşmeleri hakkında bilgisi ve hukuk desteği olmayan halk, ne yapacağını bilemez durumda iken bir sürü hukukçu ile çalışan müteahhitlerle baş başa kaldı. Bunu fırsat olarak gören bazı firmalar tek taraflı olarak hazırladıkları sözleşmeleri vatandaşlara dayattı. Tüm bunlar sürecin uzamasına neden oldu. 


Tünaydın


Geri Dön