20 / 04 / 2024

Ankamall EPDK'dan 10 yıllık lisans aldı!

Ankamall EPDK'dan 10 yıllık lisans aldı!

Ankara’da bulunan ve Türkiye’nin ilk AVM’lerinden olan Ankamall, trijenerasyon sistemiyle elektrik üretmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan 10 yıllık lisans aldı.



Başta ısıtma ve soğutma olmak üzere elektrik tüketimleri büyük miktarlara ulaşan AVM'ler, enerji maliyetlerini düşürmenin yolunu arıyor. Bu amaçla yaklaşık 7-8 yıl önce kendi elektriklerini kendileri üretmek için otoprodüktör sistemleri kuran AVM'ler, doğalgaz fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle amaçlarına ulaşamadılar. Çok sayıda AVM, doğalgazdan elektrik üretmek yerine elektriği pazarlıkla dağıtım şirketlerinden alma yöntemine geri dönüş yapmak zorunda kaldı.


10 YILLIK İZİN ÇIKTI

Ancak, özellikle sıcak yaz aylarında soğutma ihtiyacının artması elektrik faturalarını kabarttıkça alternatif arayışları hızlandı. Bu amaçla trijenerasyon tesisi kurmaya karar veren Ankamall AVM, bunun için EPDK'ya üretim lisansı başvurusu yaptı. EPDK, AVM Enerji Üretim AŞ ismiyle yapılan başvuruyu onayladı. Buna göre Ankamall, 10 yıl boyunca kendi elektriğini kendisi üretirken dev AVM'nin ısıtma ve soğutması için gereken enerjiyi adeta bedavaya getirecek. Üretim için test çalışmalarına başlayan Ankamall'ın başarılı olması halinde, yöntemin diğer AVM'lere de örnek olacağı belirtiliyor.


TRİJENERASYON SİSTEMİ NEDİR?

Trijenerasyon sistemi, elektrik enerjisinin üretimi sırasında ortaya çıkan ısı enerjisinin hem ısıtma hem de soğutma için ayrıca kullanılmasını sağlayan teknoloji olarak biliniyor. Bu sistemde elektrik üretimi, ısıtma ve soğutma için gereken enerji aynı anda üretiliyor. Elektrik üretim sistemine dahil edilen soğutma sistemi sayesinde, üretilen ısı dönüştürülerek soğutma ihtiyaçları için kullanılıyor. Böylece, örneğin AVM'lerin soğutma ve ısıtma ihtiyacı ilave yakıt kullanılmadan karşılanıyor.


Sözcü


Geri Dön