26 / 04 / 2024

Ankara Augustus Tapınağı yıkıldı!

Ankara Augustus Tapınağı yıkıldı!

Ankara’nın tarihi yapılarından Augustus Tapınağı’nın hemen yanında yer alan tarihi duvar ve sütunlar, önceki gece, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı.



Ankara’da millattan önce 25 yılından sonra yapıldığı tahmin edilen Augustus Tapınağı, Büyükşehir Belediyesi’nin hışmına uğradı. Roma döneminin önemli yapıtlarından biri olarak bilinen ve Ulus’ta Hacıbayram Camii’nin bitişiğinde yer alan tapınağın bir bölümü önceki gece geç saatlerde  Ankara  Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım sırasında tarihi kalıntıların tahrip edildiği görüldü. Eserler iş makineleri ile alandan çıkarıldı. Ankara Kalesi’nin devamı olan tapınak surlarının yıkılmasına başkentliler tepki gösterdi. Belediye ekipleri yurttaşlara, “İznimiz var” açıklamasını yaptı. Gerekçe olarak ise “Sütunlar, duvarlar insanların kafasına düşüyor. Tehlike yaratıyor, onun için yıkıyoruz” denildi. Yıkımın kontrollü şekilde yapıldığını savunarak, surların aslına uygun şekilde yeniden yapılacağı vaat edildi.


Tapınak yıkılabilir


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kalem oynatılmaması gereken yerde kepçe oynatıyorlar. Tapınak yıkılabilir. Bu kültür bilmezliktir” dedi ve bölgede çalışma başlattıklarını dile getirdi.


  


Cumhuriyet



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hacı Bayram Camii’nin yanında bulunan 2 bin yıllık Bizans duvarı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından dozerlerle yıkıldı. Alanda inceleme yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ausgustus Tapınağı’na yönelik bir çalışmanın olmadığını, ancak Bizans Duvarı olarak bilinen tarihi yapının yıkıldığını aktardı. Odanın açıklamasında cami çevresindeki çalışmaların ve yürüyen merdiven uygulamasının yıkımı hızlandırdığı vurgulandı. Odanın açıklamasında Hacı Bayram Uygulama Projesi kapsamında meydanın genişletilmesi çalışmalarında duvara zarar verildiği belirtildi. Şehir Plancıları Odası’nın açıklamasında, “Bizans Duvarı özensiz, bilinçsiz ve yanlış uygulamalar sonucunda geri döndürülemeyecek şekilde zarar görmüştür. Bu zararın sorumlusu ise hatalı uygulamaları gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir.” ifadeleri kullanıldı.



Yeni Hayat


Geri Dön