26 / 04 / 2024

Ankara Dikmende yıkım süreci başlıyor!

Ankara Dikmende yıkım süreci başlıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dikmen Vadisindeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında son 2 etap için gecekonduların yıkımına birkaç hafta içinde başlanacağını bildirdi



Belediyeden yapılan açıklamada, Dikmen Vadisinin, Dikmen Polisevinden başlayarak, Orandaki milletvekili lojmanlarına kadar uzanan yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda 500 metre genişliğinde yaklaşık 250 hektarlık alanı kapsadığı ifade edilerek,  Ankara  Büyükşehir Belediyesinin bu vadideki gecekonduların yıkılarak, yerine çağdaş konutların yapılması amacıyla kentsel dönüşüm projesi uyguladığı
 anlatıldı.

Açıklamada, 5 etap halinde planlanan kentsel dönüşüm projesinin ilk 3 etabı tamamlandığı, 4. ve 5. etap için düzenleme çalışmalarının sürdüğü, bu iki etapla ilgili "bazı kişi ve grupların, vatandaşları kışkırtarak, belediye ile sözleşme yapmalarını engellemeye çalıştığı" savunuldu.

BİR HAFTALIK SÜRE TANINDI 

Dikmen Vadisinde kimlere konut verilebileceğinin yasadaki koşullarla belirlendiği belirtilen açıklamada, belediyenin, 1984ten sonra Dikmende gecekondu yapan ve tapu tahsis belgesi olmadığı için yasa gereği hak sahibi olamayan vatandaşlara iki teklifte bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, belediyenin sunduğu teklifler ve sürece ilişkin özetle şu bilgiler yer aldı:

"Dikmen 4.ve 5. etaplarını bir an önce bitirmek için 6 yıl önce başlattığımız çalışmalarımız, mahkeme kararlarıyla bugüne kadar ertelenmiştir.

Dikmen Vadisinde vatandaşlarımızın büyük bölümü Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmıştır. Ancak mahkeme kararları ve ideolojik eylem yapan gruplar nedeniyle bir türlü başlatamadığımız Vadi Projesi nedeniyle devamlı mağdur olmuşlardır.

Bu mağduriyete bir son verme zamanı gelmiştir. Birkaç hafta içinde Dikmen Vadisinde yıkımlar kesinlikle başlayacaktır. Şu ana kadar 1984 yılından sonra gecekondu yaptıkları için hak sahibi olamayan vatandaşlarımızdan bir kısmı belediyemizle anlaşma yoluna gitmemişlerdir. Kanuni nedenlerle bu vatandaşlara Dikmen Vadisinden ev vermek mümkün değildir.

Hak sahibi olmayan kişilere 10 yılda ödemeleri kaydıyla 16 bin lira karşılığı Doğukentten 200 metrekare arsa veriyoruz. (Metrekaresi 80 liraya geliyor) Bunlardan ortalama 3 bin lira enkaz ve ağaç bedeli düşüyoruz. Kalan ödenmesi gereken para 13 bin lira. Yani aylık 108 lira taksit ödenerek,  Doğukentten arsa teklif ediyoruz. Bunların yanı sıra 1 yıl süreyle, 5 aylığı peşin olmak üzere ayda 250 lira da kira yardımında bulunuyoruz. 

Hak sahibi olmayanlar eğer Doğukentten arsayı kabul etmezlerse, arzu edenlere kira öder gibi 15 yıl taksitle Ankaranın değişik yerlerinde TOKİnin yaptığı evlerden teklif ediyoruz.

Son olarak vatandaşlarımıza bir haftalık süre veriyoruz. Anlaşmayanların evleri kesinlikle kendilerine herhangi bir bedel ödemeden yıkılacaktır."

AA


Geri Dön