19 / 04 / 2024

Ankara markalı konut sektöründe rekabet oluştu!

Ankara markalı konut sektöründe rekabet oluştu!

Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, "Ankara'da özellikle markalı konut dinamikleri oldukça gelişti ve sıkı bir rekabet oluştu. Konut talebinde de bu yönde bir eğilim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.



Akfen İnşaat ve Turizm A.Ş., gerçekleştirdiği projelerle Türk inşaat sektörünün önemli aktörlerinden biri. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, sektöre ve Akfen Holding'in yeni yatırımlarına dair sorularımızı yanıtladı. Temelleri Ankara'da atılan şirketimiz için başkent ayrı bir anlam taşıyor" diyen Akın, İncek Loft'un ardından yeni bir konut projesinin daha hazırlıklarını yürüttüklerini belirtiyor. 


40 yıllık geçmişiyle farklı sektörlerde faaliyet gösteren büyük bir oluşum olan Akfen Holding'in kurumsal yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Akfen Holding'in temelleri 1976 yılında Ankara'da atıldı. 40 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve profesyonel yönetim anlayışıyla istikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden Akfen, bugün bağlı ortaklıkları ve iştirakleri vasıtasıyla havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi farklı endüstri kollarında faaliyet gösteriyor. Faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde değer yaratmak Akfen Holding'in temel misyonunu oluşturuyor. Şirketi, yüksek büyüme potansiyeli olan sürdürülebilir alanlarda uzun vadeli yatırım kararlarıyla yeni sektörlerin doğmasına yol açan ve beraberinde Türkiye'nin iktisadi ve beşeri kalkınmasında etkili olan bir altyapı platformu olarak konumlandırmak mümkün. Yenilikçilikle birlikte bağlı ortaklık ve iştiraklerin her kademeside hesap verebilirliğe dayalı şeffaflık yaklaşımı yönetim anlayışımızın temelini oluşturuyor. Akfen, ayrıca alanında en iyi yabancı markalar ile ortaklıklar kurup yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekerek, ülkemizin altyapısının gelişmesine katkı sağlıyor. Risk yönetimi ve üstlendiği sorumlulukları yerine getirme becerisi şirketin, hem iç hem de uluslararası piyasalarda güvenilir bir iş ortağı olmasını sağlıyor. Akfen Holding, bu doğrultuda hem faaliyet gösterdiği sektörlerdeki konumunu güçlendirmeyi hem de yeni iş alanları yaratarak güçlü bir şekilde büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. 


Akfen İnşaat'ın faaliyet gösterdiği alanlar nedir? Tamamlanan ve devam eden projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Akfen İnşaat, 1977 yılında endüstriyel tesislerin fizibilite ve mühendislik hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. Zamanla hizmet yelpazesini genişleterek, endüstriyel tesislerin imalatı, kuruluşu ve montajı gibi alanlarda önemli işlere imza attı. Şirket, kuruluşundan bugüne kadar TED  Ankara  Koleji Yerleşkesi, Atatürk Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminali, Samsun Çarşamba Havaalanı inşaatı, Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Hattı inşaatı ve atıksu arıtma tesisleri gibi önemli yatırımların yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinde İbis ve Novotel, hidroelektrik santralleri projeleri, Levent Loft Rezidans ve devlet hastanesi inşaatları gibi üstyapı, altyapı, çevre koruma ve komple havaalanı inşaatlarının yapımı da dahil birçok projeyi başarıyla tamamladı. Ayrıca bu süre zarfında İstanbul, Ankara ve  İzmir  gibi şehirlerde gerek müteahhit gerekse yatırımcı olarak önemli konut projelerine altına imza attı. Ardından 2013 yılında Türkiye'nin en çok konut satışının gerçekleştiği illerden biri olan Ankara'da konut talebini tespit ederek, bu alanda önemli bir yatırım olan İncek Loft projesini hayata geçirdi. Toplam 1.199 konuttan oluşan ve iki yıl gibi bir sürede tamamlanan projemizde Nisan sonu itibarıyla konut sahiplerine teslimlere başladık. Akfen İnşaat, bugün iki hidroelektrik santrali, bir otel projesinin yanı sıra, İsparta Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir  Hastanesi, Tekirdağ Şehir Hastanesi, Hacettepe Konukevi ve Ataşehir Ofis projeleri ile faaliyetlerine devam ediyor. Güçlü sermaye yapısı ve farklı sektörlerdeki yatırımların oluşturduğu güven ve kalite, şirketin başarı öyküsünün temellerini oluşturuyor. 


Ankara inşaat sektörünün değerlendirmesini yapabilir misiniz? Özellikle son yıllarda büyük bir gelişim gösteren Ankara inşaat sektörünü size göre kısa ve uzun vadede neler bekliyor? 

Türkiye'nin kalbi Ankara, temelleri Ankara'da atılan Akfen için ayrı bir anlam taşıyor. Bizler genellikle siyasetle eş tutulan Ankara'nın ekonomik potansiyelinin ve canlılığının uzun süredir farkında olan bir şirket olduk. Ankara'da kurulduk, Ankara'da büyüdük ve Ankara'da pek çok değerli projeyi hayata geçirdik. Şimdi, Ankara'nın yükselen bölgesinde, bu anlamda İncek Loft gibi oldukça iddialı ve kazançlı bir projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Ankara'da özellikle markalı konut dinamikleri oldukça gelişti ve sıkı bir rekabet oluştu. Konut talebinde de bu yönde bir eğilim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısa vadede de uzun vadede de eğilim bu doğrultuda gelişecektir. Farklı ve yenilikçi konseptleri doğru yorumlayan firmalar Ankara konut piyasasında söz sahibi olacaktır. 


Günümüzde kişilerin yaşam alanlarından beklentisi nedir? Akfen İnşaat olarak gerçekleştirdiğiniz projelerde bu beklentilere cevap vermek adına nelere özen gösteriyorsunuz?

İnsanlar artık kendilerini daha da özel hissedebilecekleri projelerde yaşamak istiyorlar. Bunları gözlemliyor, ihtiyaçları doğru tespit ediyor ve bu ihtiyaçlara yönelik çözümler sunuyoruz, önümüzdeki dönemde de aynı titizlikle çalışmaya devam edeceğiz. Ancak bu noktada, konut sektörünün yapısı nedeniyle arz-talep dengesine dikkat etmek gerekiyor. Ülkemizde yıllardır yaşanan hızlı nüfus artışı, kentleşme, gelir düzeylerinin artması ve yaşam standartlarının yükselmesi sonucunda gayrimenkule olan talep sürekli artış eğiliminde. Planlamalarımızı bu öngörüye göre şekillendiriyoruz. 


Ankara'da hayata geçirdiğiniz İncek Loft'un son durumu, satış oranları ve teslimat durumları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İncek Loft projesi, lokasyonu, mimarisi ve sosyal imkanları ile iddialı bir proje. Projemizi hayata geçirirken, birkaç adımda ulaşılabilen, geniş sosyal donatı alanlarına sahip, site sakinlerinin keyifle vakit geçirebileceği ve aile yaşantısının ön planda olduğu bir konsept geliştirmeye çalıştık. İncek Loft projesinde 1 + 1'den 6,5 + l'e kadar toplam 1.199 konut bulunuyor. Yüksek Evler, Ankara Evleri ve Teras Evler ismini verdiğimiz bina tiplerinde farklı yaşam ve yatırım taleplerini karşılayan, farklı tip ve büyüklükte konutlar yer alıyor. İncek Loft'da bu güne kadar 800'ün üzerinde konut satışı gerçekleştirildi. Konut teslimlerine de müşterilerimize söz verdiğimiz gibi, 30 Nisan itibarıyla başladık. 


Ankara'ya olan bu yatırımlarınız ve güveninizin altında neler var, bir yatırımcı olarak Ankara'da gayrimenkulde ne yönden bir gelişme potansiyeli görüyorsunuz? 

Geçmişte de birçok kez şahit olduğumuz üzere gayrimenkul sektörü ve ülke ekonomisi dönemsel sonuçları, aynı yönlü ve eşzamanlı değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle Ankara için yatırımlar planlıyor oluşumuz, sadece başkentimize değil ülke ekonomimizin genel gelişim potansiyeline duyduğumuz güvenle alakalıdır. Ankara özelinde düşündüğümüzde, başkentimiz temalı büyük projelerle henüz yeni tanışıyor diyebiliriz. Görüyoruz ki, doğru lokasyonda, doğru kurgulanmış olan projelerin maketten ve ikinci el satışlarında, olması gerektiğini düşündüğümüz miktarların üzerinde fiyat artışları yaşanabiliyor. Bu durum bize başkent insanının artık kendisini daha özel hissedeceği projelerde yaşamak istediğini ve değer gördüğünde, bunu sağlamak için yüksek bütçeler ayırabileceğini gösteriyor. Genel kanının aksine, Ankaralıların beklentisini tam olarak karşılayan projeler tarafında arz eksiği olduğunu görüyoruz. Bu referansla, çok yakında, doğru kurgulamak için yoğun emek harcadığımız bir projeyi başta Ankara olmak üzere ülkemiz genelindeki takipçilerimizin beğenisine sunuyor olacağız. 


Şehrin gelişmeye açık, değerlenecek potansiyel bölgeleri sizce nereleri ve neden? 

Yeni imar planları, altyapı çalışmaları, geliştirilen yollar ve eklenen toplu ulaşım hatlarıyla net olarak görülüyor ki, bizim hedef kitlemizin yeni mahalleleri İncek-Yaşamkent-Bilkent üçgeninde inşa ediliyor olacak. Bu bölgelerde büyük ölçekli arazilerin bulunması ve parsel/ada birleşmelerinde sağlanan ekstra avantajlar, yatırımcıları büyük projelere yönlendiriyor. Tamamlanacak temalı büyük konut projeleri yeni misafirlerine hizmet ederken aynı zamanda bölgenin prestijine de katkı sağlıyor olacak. Halihazırda, Çankaya merkezde bulunan ve nispeten yaşlı evlerde ikamet eden Ankaralılar'ın zaman içinde büyük oranda bu semtlere taşınacağını öngörüyoruz. Bu taşınma hareketliliği için bir diğer etken de, yeni açılan ve/veya potansiyeli günbegün artan eğitim kurumları ve mevcut merkezlerden bu eğitim kurumlarına ulaşırken yaşanan trafik zorlukları olacak. 


Yakında hayata geçirmeyi planladığınız yeni bir projeniz var mı? 

Ankara'da İncek bölgesinde yeni bir proje için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Mayıs ayı itibarıyla yeni projemizin lansmanını yapıyor olacağız. Lansman öncesi projemizi sır gibi saklıyoruz. Şu an sadece İncek Loft kadar iddialı ve ilgi çekici bir proje olduğu bilgisini iletebilirim. 


Forbes Ankara


Geri Dön