23 / 04 / 2024

Ankara Shopping Fest, İstanbul'a rakip oluyor!

 Ankara Shopping Fest, İstanbul'a rakip oluyor!

Festival Ankara'da çevre illeri, İstanbul'da Arap ve Ruslar'ı çekti. Perakendede cirolar Ankara'da % 30, İstanbul'da ise %35 arttı



İstanbul ve Ankara'da yaz tatili alışveriş çılgınlığıyla başladı. İki ilde de birer gün arayla başlayan Shopping Fest etkinliği perakendecilerin yüzünü güldürdü. Ankara'da ciro artışları yüzde 30'u bularak neredeyse İstanbul'daki yüzde 35'lik orana yaklaştı. İki ilde de mağaza ve sokaklar tıklım tıklım dolu. Geçen yıl mart ayında yapılan İstanbul Shopping Fest sırasında mağazalarda yüzde 20'lik müşteri kaybı yaşayan Ankara'da esnaf bayram yapıyor.  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, festivalin başladığı 8 Haziran'dan bu yana ciroların yüzde 30 arttığını söyledi. Bezci, festivale sadece Ankaralılar'ın değil Yozgat, Kayseri, Eskişehir gibi illerden günübirlik gelen müşterilerin de büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Ankara sokaklarında alışılmadık yüzler görüldüğünü anlatan Bezci, "İngiliz, Hollandalı, Azeri ve Ruslar'ı görür olduk caddelerimizde. Yerliler festivalin büyüsüne kapılabiliyor ama yabancılar sadece alışveriş için geliyor. 30 bin indirim kartı dağıttık" dedi. 


İstanbul yüzde 35'i gördü


29 Haziran'a kadar sürecek İstanbul Shopping Fest de okulların tatile girdiği durgun sezonda bile mağazaların yüzünü güldürdü. Bu yıl ikincisi düzenlenen alışveriş festivali kapsamında yüzde 50'lere varan indirimler ve ödeme kolaylıklarıyla çeşitli kampanyalar düzenleyen 200 marka, festivalin ilk iki gününde yüzde 35'lere varan ciro artışı sağladı. 


Yabancı müşterimiz yüzde 30 arttı


Ümit Zaim/Derimod Yönetim Kurulu Başkanı 


Festivalin ilk haftasında satışlarımızda yüzde 22 artış oldu. Bu gerçekten çok ümit verici. Bu yıl özellikle Ortadoğu ve Türkiye Cumhuriyetler'den çok fazla müşterimiz var. Yabancı müşterilerimizin sayısı yüzde 30 artmış durumda. Yakında onlara özel kampanya ve reklamlara başlayacağız. Bu oran daha da artacak.


3 gece kal 2 gece öde


Seçim Aydın/Anadolu Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı: 


Konya, Eskişehir, Yozgat ve Kayseri'den günübirlik gelişler başladı. Otelleri arayarak etkinlik takvimleri hakkında bilgi alanlar var. Ankara'da "3 gece kal 2 gece öde" kampanyası başlattık. Bu yıl Ankara'ya 1 milyon turist bekliyoruz. Bunun 200 bininin festival süresince geleceğini öngörüyoruz. Doluluk oranı da yüzde 90'lara ulaşacak gibi görünüyor.


Tax free oranı % 15 yükseldi


Füsun Çevikel Kuran/Stefanel Türkiye Genel Müdürü: 


Geçen yıl bir yabancı marka olarak shopping Fest'e katılamamıştık, indirim yapamamıştık. Bu yıl kampanyalarla etkinliğin içindeyiz. İki günlük satışlara bakıldığında yüzde 20'lik artış yaşadık. Bunda yabancı müşterilerin de payı var. Tax free oranlarında yüzde 15'lik artış gözlemliyoruz.


Yabancı payı yüzde 7'lere çıktı


Bu yıl 7 milyar liralık gelir beklenen İstanbul shopping Fest'in geçen yıla oranla daha canlı olduğunu belirten İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Okulların tatil olduğu bu dönemde satışlar düşerdi. Bu yıl festivalin etkisiyle yüzde 35'lik ciro artışı var" dedi. Yılmaz, özellikle Arap, Azeri ve Rus müşterilerin arttığını ifade ederek, toplam perakende alışverişinde yüzde 4'lerde olan yabancı müşteri payının bu yıl yüzde 7'leri bulacağını belirtti.


Alışveriş yapanın dönüş bileti bedava


Ankara'ya 8 Haziran-1 Temmuz arasında Yüksek Hızlı Tren ve Anadolu Jet'le gelen yerli turistler için de cazip bir ulaşım kampanyası düzenleniyor. Şehre gelen turistler, geliş ücretlerini kendileri ödüyor ancak festival süresince alışveriş yaparlarsa dönüş biletlerini Shopping Fest Komitesi üstleniyor.



Geri Dön