25 / 04 / 2024

Ankara'daki ABD Büyükelçiliği taşınacak mı?

Ankara'daki ABD Büyükelçiliği taşınacak mı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak temapark ve hayvanat bahçesi gibi yapılar için Atatürk Bulvarı üzerindeki ABD Büyükelçiliği binasının boşaltılması bekleniyordu. TBMM 'de görüşülen torba yasa teklifinin geri çekilmesi elçiliğin taşınma sürecini de etkiledi.



TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifinden son anda geri çekilen madde,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nin işini zora sokarken, ABD Büyükelçiliğinin taşınma sürecini de etkileyecek.


Torbadan geri çekilen maddeyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak temapark, hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve bunlara gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar için 29 yıl süreyle, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulundan izin alınmayacaktı. ABD Büyükelçiliği de Atatürk Bulvarı üzerindeki binasını boşaltıp AOÇ'de yapılacak yeni yerine taşınacaktı. Düzenlemenin geri çekilmesi, AOÇ arazisi üzerine yapılacak her tür yapıyı etkileyecek.


ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN TAŞINMASI DA ETKİLENECEK


ABD Büyükelçiliği'nin, Atatürk Bulvarı üzerindeki yerleşkesine yapılan bombalı saldırı sonrasında güvenlik gerekçesiyle taşınması gündeme gelmişti. Mimarlar Odası ise ABD Büyükelçiliği için yeni yapılacak binanın AOÇ arazisi olduğu gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşımış, Başbakanlık ise bu arazinin tam olarak nerede olduğunu ticari sır olduğu gerekçesiyle açıklamamıştı. Düzenlemenin geri çekilmesi AOÇ arazisi üzerine yapılacak her türlü yapıyı da etkiledi.


ANKARA BÜYÜKŞEHİR'İN SÜRESİ BİTTİ


Konuyla ilgili olarak SÖZCÜ'ye konuşan Plan Bütçe Komisyonu üyesi CHP  İzmir  Milletvekili Musa Çam şunları söyledi: “Atatürk'ün tarımsal üretimi teşvik etmek, sanayi, ticaret ve tarım sektörlerinin birlikte gelişimini sağlamak için 1925 yılında kurduğu AOÇ, Atatürk'ün vasiyeti de hiçe sayılarak, saray, yol ve park yapılarak parçalanıp, beton yığınına dönüşmektedir. AOÇ içindeki hayvanet bahçesi yok edilmiş ve hayvanlar telef olmuştur. AOÇ, Ankara'nın akciğeriydi, Türkiye'nin tarihi mirasıydı. Şimdi torba yasayla AOÇ'yi yeniden ele geçirmek istediler ancak muhalefet karşılık buldu ve düzenlemeyi geri çektiler.”




Sözcü


Geri Dön