26 / 04 / 2024

Anketler de kentsel dönüşümü gösteriyor!

Anketler de kentsel dönüşümü gösteriyor!

İstanbul Ekonomi Araştırması’nın yaptırdığı Türkiye raporunun gündeminde 'deprem' vardı. Anket çalışmalarında katılımcılara kentsel dönüşümle ilgili sorular soruldu...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Deniz Sipahi, bugünkü yazısında İstanbul Ekonomi Araştırma’nın yaptırdığı Türkiye raporunun son anketiyle ilgili konuları kaleme aldı. İşte o yazı...

İstanbul Ekonomi Araştırması’nın yaptırdığı Türkiye raporunun son anketinde deprem ele alınmış.

Türkiye bulunduğu coğrafyanın getirdiği koşullar nedeniyle deprem riski en yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Buna ek olarak, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin deprem bölgesinde yaşıyor olması, olası bir deprem sonucunda oluşacak hasarların önemli büyüklükte maddi ve manevi kayıplara yol açmasına sebep oluyor. 2020 yılında Elazığ ve İzmir’de yaşadığımız deprem felaketleri, bizleri her an etkileyebilecek olası bir depremin ne gibi sonuçları olabileceğini hepimize tekrardan gösterdi. Geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehirclik Bakanı Murat Kurum ülkemizde riskli statüsünde bulunan 6.7 milyon binanın 1.5 milyonunun acilen yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtmişti. Bu anlamda vatandaşın deprem bilincine ek olarak önümüzdeki dönemde yapılacak kentsel dönüşüm projeleri bir hayli önem taşıyor.

Türkiye Raporu kasım ayının ikinci anketinde katılımcıların bilinç seviyesini ve kentsel dönüşüme olan bakışlarını araştırmış.

Katılımcılara “Eviniz depreme dayanıklı mı?” sorusu sorulduğunda ankette yüzde 56 “Evet” yanıtını verirken, yüzde 20 “Hayır” diyor. Bu sonuçlara bakarak katılımcıların yarısından fazlasının evlerinin depreme dayanıklı olduğunu düşündüklerini, bildiklerini söylüyor. Ancak en önemli sonuç katılımcıların yüzde 24’ünün evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını bilmemeleri olmuş.

Depreme hazırlık konusunda önem taşıyan bir diğer konu olan kentsel dönüşüm konusunda katılımcıların fikirlerini anlamak adına “Evinizin kentsel dönüşüme girmesini ister miydiniz?” sorusu yöneltilmiş.

Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 38’i evlerinin kentsel dönüşüme girmesini istediğini belirtirken, yüzde 56 gibi bir çoğunluk istemediğini belirtti. Son olarak katılımcıların yalnızca yüzde 6’sı evlerinin zaten kentsel dönüşüme girdiğini ifade etti.

En son yaşanan  İzmir  depremi ile birlikte kentsel dönüşüm projelerinin yeterliliği konusunda eleştiriler yapılmıştı. Bu anlamda kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin ne olduğunu katılımcılara sorulmuş. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 39’u kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin kötü uygulamalar, müteahhitler olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 20’si kaynakların kısıtlı olması yanıtını seçerken, yüzde 17’si ise en büyük engelin rant olduğu görüşünde. Son olarak yüzde 14, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin mal sahiplerinin isteksizliği olduğunu düşünüyor.

Kiracılara müjde! 1.150 TL yardım yapılacak!

 


Geri Dön