29 / 03 / 2024

Antakyalı 100 mobilyacı ihtisas sanayi sitesi kuruyor

Antakyalı 100 mobilyacı ihtisas sanayi sitesi kuruyor

Antakyalı 100 mobilyacı yapımına başlanan ihtisas sanayi sitesi ile ihracatlarını 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Antakyalı mobilyacılar 2015 yılında tamamlanacak yeni site ile üretim kapasitelerini 8 kat artırmayı planlıyor.



Antakya Narlıca mevkiinde yapımı devam eden Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nin hem Antakya'nın en önemli projesi olacağını hem de Türkiye'deki en iyi mobilya sanayi sitesi olacağını söyleyen Kooperatif Başkanı Hüseyin Doğru, "Firmalar faaliyetine başladıktan sonra ilk yıl hedefimiz 500 milyon dolar ihracat yapmak olacak" dedi.


Site için 100 ortakla beraber yaklaşık 13,5 milyon TL yatırımla yer satın aldıklarını ifade eden Doğru, "Bu arazinin imar ve proje işleri tamamlandı ve 3 ay önce 465 dönüm alanda altyapı inşaatına başlandı. Sitenin altyapı çalışmaları en geç 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak. Üst yapısının ihalesi de 1 - 2 ay içerisinde biter. İlk etapta 200 bin metrekarelik alanı kapatacağız. İşyerleri bulunan üyelerimizin şu anda rezerve alanları da var. Bunlar da tamamlanırsa toplam 400 bin metrekarelik kapalı alana ulaşacağız. Sitemiz, OSB'lerin dışında Türkiye'deki mobilya alanında gerek büyüklük anlamında gerekse modernizasyon anlamda bakanlığın da yakından takip ettiği ilk ve en iyi proje konumunda" şeklinde konuştu.


Mevcut sanayi sitesinde binalar ve çevresi çok iyi olmadığı için yeterli tanıtım yapamadıklarını ifade eden Doğru, "Yeni siteyle birlikte Antakya'da sektörün kaderi yeniden çizilecek. Firmalarımız yeni yerlerine geçtikten sonra ilk yıl 500 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu rakam firmalarımız için hayali değil. Çünkü yeni yerlerinde üretim kapasiteleri 8 misli artacak. Üretim hacimleriyle birlikte pazarlarını da genişletecekler İşyerleri büyüklüğü seçtikleri tiplere göre bin 800-32, bin metrekare arasında değişiyor. Toplamda 150-200 milyon TL'lik bir yatırım olacak. Antakya'nın en önemli projesi ve Türkiye'deki en iyi mobilya sanayi sitesi olacak" diye konuştu.



Mevcut yerler satış mağazasına dönüşecek


Mevcut yerlerinde en büyük işyerinin 400 metrekare alana sahip olduğunu kaydeden Doğru, "Yeni sitede ise en küçük işyerinin bin 800 metrekare olacak. Projenin tamamlanmasından sonra firmalar üretimlerini yeni sitedeki yerlerinde gerçekleştirecekler. Şuan bulundukları alanları da mağazaya dönüştürecekler. Sitenin oluşmaya başlamasıyla birlikte buradaki firma sahipleri mevcut yerlerininin dış cephesini mağaza formatına uygun olarak güzelleştirmeye başladı. Sitenin tamamlanmasıyla birlikte buradaki dönüşüm tamamlanmış olacak" dedi.



Sitede bir Ar-Ge binası da yer alacak


Site içerisinde üniversite ile işbirliği yapabilecekleri bir Ar-Ge binasının da yer aldığını açıklayan Hüseyin Doğru, “Böylece hem mobilya tasarımı için kalifiye eleman yetiştireceğiz hem de mimarlık öğrencilerine staj yapabilecekleri alanlar oluşturacağız. Bu konuda Mustafa Kemal Üniversitesi ile görüşmeler yaptık. Kısa sürede bu konuyu netleştireceğiz. Diğer kentlerle rekabet etmenin yolu teknoloji geliştirmekten geçiyor. Mevcut yerimizde büyük makineleri tesise yerleştiremiyorduk. Yeni sanayi sitesine geçtikten sonra, mekan anlamında da sıkıntı olmayacak. Dolayısıyla hem rahat hem de verimli üretim yapma şansımız olacak” şeklinde konuştu.



Nazire Hiçyakmazel / Dünya


Geri Dön