16 / 04 / 2024

Antalya Döşemealtı'ndaki 0,60 emsalli konut alanı satılıyor mu?

Antalya Döşemealtı'ndaki 0,60 emsalli konut alanı satılıyor mu?

Daha önce “Bu satış çok tartışılacak” haberimizle gündeme gelen Döşemealtı Belediyesi, 0.60 emsalli konut alanı olan yüz binlerce dönüm büyüklüğündeki ‘2088 ada’yı parsel parsel satıyor



Hatırlanacağı üzere belediye başkanı CHP’li Turgay Genç yönetimindeki Döşemealtı Belediyesi, ilçenin göbeğindeki on binlerce dönüm arazisini 26 Ağustos 2015 günü ihale yöntemiyle satışa çıkarmıştı. İmar durumu konut alanı olan ‘tam’ belediye hissesi Yeşilbayır Mahallesi’nde ilçenin göbeğinde yer alıyordu. İmar planına göre 2088 adadaki 369 dönüm büyüklüğündeki 7’nci parsele ait arazi 122 milyon 200 bin lira muhammen bedelle satılamamış, satış konusu ise 3 Ağustos günü Akdeniz Manşet gazetesinde “Bu satış çok tartışılır” başlığıyla yer almıştı. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 37. maddesi gereğince Kapalı Teklif Usulü yapılan ihaleye katılım bile olmamıştı. Bugüne değin kamu arazilerinin satışına karşı çıkan CHP’nin bir belediyesinde kamu arazilerinin satılmak istenmesi parti tabanında da tepki görmüştü.


İhaleyle satılacak

Yüz binlerce dönüm büyüklüğündeki 0.60 emsalli konut alanı olan 2088 adada 7’nci parselin ilk ihalede satılamamasından sonra belediyede ilginç bir yöntem denendi. 360 bin metrekarelik 7’nci parseldeki arsa, ayrı ayrı ve daha küçük arazi parçalarına bölünerek 8, 9, 10, 11 ve 12 parsel gibi isimler verildi. 7’nci parsel isimli bir parsel kayıtlardan kaldırıldı. 369 bin 123 metrekarelik 7’nci parsel, 2 adet 45 bin metrekarelik, 2 adet 40 bin metrekarelik ve bir adet de 199 bin 123 metrekarelik olmak üzere 5 ayrı parsele bölündü. Böylece tek parça halinde satılmak istenmesinden sonra aynı adadaki 7 parsel, satışın daha kolay yapılması için 5 ayrı küçük parsele bölünmüş oldu.


Basına da sansür

Ardından 27 Ekim günü belediyede bir ihale daha yapıldı. Döşemealtı Belediyesi’ne ait 2088 adadaki parseller de dahil olmak üzere 6 adet parsel satışa çıkarıldı. Satış ihalesinde ise basın mensuplarına sansür uygulandı. İlçede yayın yapan Döşemealtı Gündem Gazetesi’nin sahibi Gazeteci Veli Köken, kapalı zarf usulü ihalesi öncesi salondan çıkartıldı. Bu ihalede ise Yeşilbayır Mahallesi’ndeki 2 adet 500’er metrekarelik, 2 adet 40 biner metrekarelik ve 2 adet 45 biner metrekarelik 6 parsel satışa çıkarılmıştı. Naci Alın başkanlığındaki ihale komisyonu; 500’er metrekarelik iki parselin açık artırma usulü ihalesini basına açık yaparken ada bazındaki diğer 4 parselin kapalı zarf usulü ihalesine geçildiği esnada basın mensuplarını salondan çıkartmıştı.


Satış ihalesi 2 Aralık’ta

Şimdi ise bu adadaki toplam 125 bin metrekare büyüklüğündeki ‘tam’ konut alanı olan 3 belediye parseli satışa çıkarıldı. Yeşilbayır’daki 2088 adadaki 45 bin metrekarelik 8’inci parsel 15 milyon 75 lira muhammen bedelle, 40 bin metrekarelik 10’uncu ve 12’nci parseller ise parsel 13 milyon 400 biner lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Satış ihaleleri 2 Aralık 2015 günü saat 14’ten itibaren belediye binasında yapılacak. İhalenin açık teklif usulü mü yoksa kapalı teklif usulü mü olduğu bilinmiyor zira belediyenin gazetelere verdiği ve 17 Kasım günü yayımlanan resmi ilanlarda kapalı teklif usulü ve açık teklif usulü ile ilgili 2 ayrı ibare de yer alıyor.


‘Durdurun’ dedi kendi satıyor

30 Mart 2014 seçimlerinde başkanlık koltuğuna oturduğunda, ilgili arazinin konuta kurban edilmemesi, sosyal donatı alanı olması gerektiğini söyleyen, seçim vaadi olarak bölgeye bir kule projesi ve sosyal donatı alanı yapacağını belirten Başkan Turgay Genç, 26 Temmuz 2012 tarihli bir basın toplantısında da bugün yaptıklarının tam tersini söylemişti. Toplantıya ilişkin haber, basına “Garip bir toplantı” başlığıyla yansımıştı. Toplantıda Turgay Genç, dönemin CHP’den AK Parti’ye geçen Döşemealtı Belediye Başkanı’nı arsa satışları ile ilgili eleştirince bir gazeteci, “Eleştirisini yaptığınız 1500 adet arsa satışı ile ilgili satış kararında Turgay Genç olarak siz imza attınız mı?” sorusuna “Evet ben de imza atmıştım arsa satışları ile ilgili. Ancak Döşemealtı Belediyesi arsa satışlarını durdursun” şeklinde cevap verince kafaların karışmasına neden olmuştu. Satışların durdurulmasını isteyen Turgay Genç’in ada bazındaki ya da büyük parsel halindeki aynı arsaları küçük parsellere bölerek satmaya başlaması ise düşündürücü.



Antalya Akdeniz Manşet 


Geri Dön