23 / 04 / 2024

Antalya Termessos Antik Kenti'nin surları yeniden inşa ediliyor!

Antalya Termessos Antik Kenti'nin surları yeniden inşa ediliyor!

Antalya Termessos Antik Kenti'nin, Korkuteli  Antalya Karayolu nedeniyle 1950 yılında yıkılan surları, yeniden inşa edilecek...



Büyük İskender'in kuşattığı, güçlü surları ve savunması nedeniyle fethedemediği kent olarak bilinen Termessos Antik Kenti'nin, surları yeniden inşa ediliyor.

Sabah'ta yer alan habere göre; Korkuteli Antalya karayolu sebebiyle 1950'lerde yıkılan Termessos Antik Kenti'nin surları yeniden yapılıyor.

Antalya kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta, 1665 metre yükseklikteki Güllük Dağı'nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulu ve Büyük İskender'in fethedemediği kent olarak bilinen Termessos Antik Kenti'nde, ilk etabı tamamlanan kale surlarının proje ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Antalya Termessos Antik Kenti nin surları yeniden inşa ediliyor!

2 BİN 300 YILLIK TARİHİ YOL

Vali Münir Karaloğlu'nun talimatıyla, Antalya Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı Kültür Varlıkları Müdürlüğü öncülüğünde, Antalya Müze Müdürlüğü, Antalya Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu gibi kurumların işbirliği içerisinde devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında 2 bin 300 yıllık tarihi surların birleştirilmesi için proje çalışmaları başlatıldı.

3 BİNE YAKIN TAŞ KULLANILDI

Antik kentin kuzey batısındaki surların 3 boyutlu haritası çıkartılarak, bölgedeki 3 bine yakın taş tek tek numaralandırılıp 3 boyutlu tarandıktan sonra aslına uygun örülen surların ilk etabı bitti. İkinci etapta ise 1950'li yıllarda karayolu nedeniyle yıkılan kısmı yeniden yapılacak.

SURLAR 1950'LERDE YIKILMIŞ

Antalya Termessos Antik Kenti nin surları yeniden inşa ediliyor!

2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğu düşünülen tarihi yolun da bulunduğu ikinci etap surların bugün hala duble yol olarak kullanılan Korkuteli Antalya karayolu nedeniyle 1950'lerde yıkıldığı aktarıldı.

Yolun her iki tarafında kalıntıları bulunan surların yeniden inşası ve orijinal hale getirilmesiyle ilgili proje planlandı. Projeye göre, surların olduğu yol kısmı iptal edilecek ve karayolu surların altından inşa edilecek alt geçit ile bağlanacak.

KARAYOLUNUN BÖLDÜĞÜ İKİ BÖLGE BİRLEŞECEK

Yaklaşık 4-5 milyon TL'lik maliyet öngörülen proje ve restorasyon çalışmalarına ilişkin ihalenin bu yıl içinde yapılması planlanıyor. İhale sonrasında surlar, 2 bin 300 yıl öncesinde olduğu gibi yeniden birleştirilecek.

Antalya’daki iki otelin kaçak kısımları yıkıldı!

 

 

 


Geri Dön