26 / 04 / 2024

Adıyaman'daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

Adıyaman'daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

Adıyaman'da 200 yıl önce dinamit koyularak yıkılan tarihi köprü yeniden inşa ediliyor. Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan köprü iki yakayı birleştiriyor.



Bin 800 yıl önce Adıyaman'ın Göksu Çayı üzerine inşa edilen Kızılin (Göksu) Köprüsü yeniden inşa ediliyor. 200 yıl önce köylülerin anlaşmazlığı nedeniyle dinamit koyularak patlatılan köprüde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak bilinen Kızılin Köprüsü 32 metre olacak şekilde yapılıyor. Toplam uzunluğu 150 metre olan köprü, 7 buçuk metre genişliğinde olup, 3 kemerden meydana geliyor.

Adıyaman daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

Adıyaman'ın Palaş köyü ile Besni ilçesini birbirine bağlayan tarihi köprünün ayakları kayalıklara oturtulurken, üç kemerli köprünün Ortaçağ’da büyük bir onarımdan geçtiği yazıtlarda bulunuyor. Yerden yüksekliği 31 metre olan orta kemerin yıkılmasıyla ulaşım yaklaşık 200 yıldır sağlanamıyor.

Adıyaman daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

2017 yılında Karayolları 8. Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan köprüde çalışmalar başlatıldı. Bölgelerdeki çalışmayı tamamlayan müteahhit firma, orta kemerin inşaasına devam ediyor. Yüzlerce ton demirin kullanılarak yapılan köprünün 2019 yılında açılması planlanıyor.

Adıyaman daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!

Köprüdeki çalışmaları değerlendiren Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, “Kızılin Köprüsü Roma Kommagenesi'nin ihtişamlı köprülerinden birisi olan Cendere Köprüsü'nün yapım tekniklerine benzerliğinden dolayı M.S. 2. Yüzyıl ile tarihlendirilmektedir. Ortaçağ'da önemli bir tamirattan geçirildiği Arapça yazılmış olan bir kitabeden anlaşılmaktadır. Türkiye’de tarihi köprüler içerisinde orta kemeri 32 metre uzunluğunda olan köprüde yapılan ilk restorasyondur. Bu orta ana kemerin restorasyonu bittikten sonra 19. Yüzyıl'ın sonlarında köylülerce yıkılmış olan köprü tekrar ulaşıma açılacaktır. Bin 800 yıl öce yapılan köprünün uzunluğu 150 metre, genişliği ise 7 buçuk metredir. Burada kullanılan taşların 1 ton ile 1 buçuk ton arasındadır. Ortaçağ yazarlarından bir kısmı burayı ‘Dünya Harikalarından’ birisi olarak tanımlamıştır. Karayolları 8. Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile 6 Mart 2017 tarihinde başlanılan restorasyon 25 Aralık 2019 tarihinde bitirilmesi öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Adıyaman daki bin 800 yıllık köprü yeniden inşa ediliyor!


Geri Dön