19 / 04 / 2024

Antalya Yavuz Özcan Parkı bu ay sonu açılacak!

Antalya Yavuz Özcan Parkı bu ay sonu açılacak!

Antalya Yavuz Özcan Parkı 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Eski İl Özel İdare Alanı, Yavuz Özcan Parkı ve Kadın Yarını kapsayan alandaki proje, toplam 22 bin metrekarelik alanı kapsıyor.



Başkan Menderes Türel, 2004 yılından bu yana yıkımı yılan hikayesine dönen İl Özel İdare Binası’nı göreve gelir gelmez yıkmıştı. Antalya’da yıllardır konuşulan ve kangren haline gelen çirkinlik abidesi bina, Başkan Türel’in ilk projelerinden biri olarak peyzajı, içinden sular akan vadisi, ışıklı havuzları ile yeni bir çekim merkezi haline getirildi. Yıkılan İl Özel İdare Binası alanı, Kadın Yarı ve Yavuz Özcan Parkı bir bütün halinde ele alınarak  yemyeşil bir park projesi hayata geçirildi. Peyzaj Mimarları Odası, Antalya Mimarlar Odası işbirliğinde, Kent Konseyi’nin görüşleri alınarak hazırlanan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onaylı park projesi 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Tamamı park ve yeşil alan olarak Antalya’ya kazandırılan proje Mayıs sonu hizmete açılacak.


ÇOCUK VE ÇİÇEK TEMASI


Eski İl Özel İdare Alanı, Yavuz Özcan Parkı ve Kadın Yarını kapsayan alandaki proje, toplam 22 bin m2’lik alanı kapsıyor. Projede Eski İl Özel İdare Alanında “Çocuk ve Çiçek” teması işlendi. Bu alanda 2 adet süs havuzu 1 adet nehir tipinde havuz bulunuyor. Pamuk Prenses ve 7 Cücelerin bitki heykelleri (topiary), çiçek şelalesi ve oyun alanıyla park, özellikle çocuklar için cazip hale getiriliyor. Alanın Kadın Yarına bakan kısmında bulunan ahşap zemin kaplamalı seyir terası, vadinin içerisini yukarıdan seyir imkânı sağlıyor. Seyir terası üzerindeki asma-germe sistem gölgelikler, parka gelen ziyaretçilerin gölge bir alanda dinlenmeleri için tasarlandı. Park içerisindeki sert zeminlerde doğal taşlar ve doğal materyaller kullanıldı.

 

İÇİNDEN SU AKAN ÇİÇEKLİ PİYANO


Yavuz Özcan Parkında ise “Sanat ve Çiçek” teması tercih edildi. Parkta gerçek insan ölçüleriyle orantılı bitki heykellerinden oluşan küçük bir orkestra, piyano formunda süs havuzu ve mevsimlik çiçeklerle oluşturulmuş boya paleti formunda çiçek parteri bulunacak.  Park içine ayrıca çiçeklik haline getirilmiş piyano yerleştirilecek ve piyanonun içinden su akışı sağlanacak. Park içerisinde Engelli İletişim Merkezi ve Bocca oyun alanı tasarlanarak engelli bireyler için sosyal bir alan oluşturuldu. Yavuz Özcan Park alanında da süs havuzları,oyun alanları tasarlanırken, zeminlerde doğal taşlar ve doğal materyaller kullanıldı. 


KADIN YARI’NIN CAZİBESİ ARTIRILDI

 

Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onaylı proje ile Yavuz Özcan Parkı’yla yıkılan İl Özel İdaresi alanı Kadın Yarı içerisinden, falezlere zarar vermeyen çelik köprü ve yürüyüş parkuruyla birbirine bağlanıyor. İl Özel İdare alanından başlayan yaklaşık 120 metre uzunluğundaki seyir parkuru, tarihi köprünün altından geçerek falezler boyunca devam ediyor. Böylece yarın içinden denizin falez içine girdiği eşsiz manzara seyredilebilecek, bu tarihi alan atıl halden çıkarılarak turizme kazandırılacak. Eskiden çöp yığınlarıyla dolu olan Kadın Yarı temizlenerek, kendi bitki florasına uygun şekilde ağaç ve bitkilerle yeşillendirildi. Kadın Yarı’nın doğal yapısına uygun taşlarla kaplı kanaldan denize şelale şeklinde su akıtılarak, alanının cazibesi artırıldı.


İleri Gazetem



Geri Dön