29 / 03 / 2024

Antalya'da turizm, tarım ve ticaret krizi yaşanıyor!

Antalya'da turizm, tarım ve ticaret krizi yaşanıyor!

Antalya' da, turizm başkenti olmasına rağmen turizm yasası çıkmadığı için turizmcilerde sıkıntılar devam ediyor. Turfanda sebze meyve ambarı ve önemli ticari merkezlerden biri olan Antalya’da derin dalga krizi yaşanıyor...




Türkiye’nin turizm başkenti, turfanda sebze meyve ambarı ve önemli ticari merkezlerden biri olan Antalya’da derin dalga krizi yaşanıyor.


TURİZMCİ SIKINTILI


Turizm başkenti olmasına rağmen turizm yasası çıkmadığı için turizmcilerde sıkıntılar devam ederken sezonun bitmesiyle birlikte on binlerce turizm işçisi kapı önüne konuldu. Turizmde herkes kendi telaşını yaşıyor. Kemer yöresindeki gibi bazı otel sahipleri yıkım kararı ile sarsılırken bazı otel sahipleri ise borçlarını zamanında ödeyememesinin derdine düştü. Kıyı kanununa aykırı yapıldığı belirlenen otellerin yıkımına karar verildi.


TURFANDA PARA ETMİYOR


Turfanda sebze ve meyvede ise durum turizmden farklı değil bir tarım politikası çizilmediği için tarımda da el yordamıyla gidiliyor. Bir dönem domatesten para kazanan üretici ikinci dönem yola dökmek zorunda kalıyor. Soğanın para ettiğini gören üretici soğana yöneliyor bu kez soğan para etmiyor. Gübre, ilaç, sera camı ve ekonomik girdiler sürekli artarken ürününün değer kaybetmesi üreticiye de zor duruma düşürdü. 


TİCARET TURİZME ENTEGRE OLDU


Antalya’da beyaz altın pamuğa entegre olmuş ticaret yerini önce turfanda sebze meyveye bıraktı. 1980’li yıllarından sonra ticaret de turizme göre şekil almaya başladı. Yatırımlar da turizme entegre olduğu için ticarette turizmle birlikte nefes almaya başladı. Serbest Bölge’de bu turizm rüzgârından etkilenenler arasına girdi. Antalya Serbest Bölgesi'nde son 10 yılda yat üretiminin yoğunluk kazandı. Bir biri ardına milyonluk yatlar deniz indi.


Akşam


Geri Dön