25 / 04 / 2024

Antalya'ya 12 milyon turist geldi!

Antalya'ya 12 milyon turist geldi!

Antalya turizmde rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktı. 2013 yılı içerisinde kente gelen yabancı turist sayısı ilk kez 12 milyon seviyesine ulaştı. 2012 yılında 10 milyon 300 bin turiste ev sahipliği yapan Antalya'da yüzde 8'lik bir büyüme sağlandı.




Turizmin başkenti Antalya 2013 yılında yeni bir rekora daha imza attı. Hava, kara ve deniz yoluyla Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 12 milyona ulaştı


Antalya turizmde rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktı. 2013 yılı içerisinde kente gelen yabancı turist sayısı ilk kez 12 milyon seviyesine ulaştı. 2012 yılında 10 milyon 300 bin turiste ev sahipliği yapan Antalya'da yüzde 8'lik bir büyüme sağlandı. 


HAVADAN 11 MİLYON TURİST 

Antalya'ya gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu hava yolunu tercih etti. 10 milyon 780 bin turist kente Antalya Havalimanı'ndan giriş yaparken 126 bin 622 turist de Gazipaşa Havalimanı'na indi. Alanya, Kaş, Antalya, Finike ve Kemer limanlarından da 215 bin kişi giriş yaptı. 2013 yılında ayrıca yaklaşık 530 bin transfer ziyaretçi girişi oldu. Bu girişler ile birlikte 2013 yılında Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı 12 milyon 66 bine ulaştı. 


2018 HEDEFİ 18 MİLYON 

2013 yılı için yüzde 5 ile 8 arasında bir büyüme hedeflendiğini ve yılsonu itibariyle ulaşılan sonuçların bu hedefin üstüne çıktığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Biz sezon başında Antalya için yüzde 5 ile 8 oranında bir artış ön görüyorduk. Yıl içerisinde yaşanan bir takım olumsuzluklara rağmen sezon sonu itibariyle beklentilerimizin üst limitinde bir büyüme gerçekleşti. Bu çok olumlu bir durum aslında. Benzer trendin 2014 yılında da gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bundan sonraki büyümeler tek haneli olacaktır. 2018 hedefimiz 18 milyon, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 5 ve 8 arasında bir büyüme gerçekleşirse hedefimize ulaşmış oluyoruz" dedi. 


RUSYA PAZARINDA ARTIŞ 

Artıştaki en büyük etkenin BDT olduğuna dikkat çeken Ayık, "Bu pazarda yüzde 20'lik bir artış var. En büyük etkilerden biri bu. Rusya'da 600 bin artış var. Büyümenin ana lokomotifi BDT'dir" şeklinde konuştu. Antalya'ya ulaşım yollarında da gelişmeler yaşanacağını belirten Ayık, "Gazipaşa daha da gelişecek ve önümüzdeki yıllarda ciddi bir potansiyel olacak. Kurvaziyer ve yatl imalarında da artış bekliyoruz. Büyümenin bire bir eşit dağılacağını ön görmemek lazım. Fakat liman girişlerinde ciddi bir artış yaşanacak" dedi. Ayık, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin önüne geçecek alt yapıya sahip olduğumuz belirtti. 


GEZİ YÜZDE 2 KAYBETTİRDİ 

2013 yılı için yüzde 10 civarında bir artış ön gördüklerini belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Bölgemizde yaşanan olaylar nedeniyle beklentimizin biraz daha altında bir artış oldu. Gezi olayları nedeniyle özellikle Temmuz ayında biraz zarar gördük. Yüzde 2'lik kaybı buraya bağla 


AVRUPA GERİ KAZANILMALI

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayların Avrupa pazarını olumsuz etkilediğini aktaran Hacısüleyman, Rus pazarındaki artışa rağmen Avrupa, özellikle de Almanya pazarında düşüşler yaşandığını söyledi. 2014 yılında da geçen yıla benzer bir artış beklendiğini ifade eden Hacısüleyman, "2014 yılından beklentimiz yine yüzde 10 oranında bir artış. Fakat ilk hedefimiz Avrupa pazarındaki düşüşleri geri kazanmak. Alman ve Avusturya pazarlarındaki düşüşleri geri kazanmalıyız. Bu çok önemli bir mesaj. 2014'ün ilk hedefleri Avrupa pazarındaki durgunluğun aşılması ve gerileme devrini ilerleme devri haline getirmek olacaktır" şeklinde konuştu.



Sabah


Geri Dön