28 / 03 / 2024

Apartman yöneticisine toplantı yapması için ihtarname gönderilir mi?

Apartman yöneticisine toplantı yapması için ihtarname gönderilir mi?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu "Apartman yöneticisinin toplantı yapmasını istiyorum. Bunun için kendisine ihtarname gönderebilir miyim?" sorusunu yanıtladı.



Yönetici uymak zorunda değil On altı dairelik bir binada daire sahibiyim. Yöneticinin toplantı yapmasını istiyorum. Bu konuda kendisine ihtarname gönderebilir miyim? 

Gönderebiliyorsam bunun bir avukat tarafından yapılması mecburi midir? • K.T. 

Herkes kanuna ve ahlaka aykırı olmayacak şekilde karşısındakine isteğini içeren bir mektup gönderebilir. 

Bu normal posta ile olabileceği gibi noter kanalı ile de olur. Şekil şartı olmayan hadiselerde, talebin noter kanalı ile gönderilmesinin özelliği ileride ispat vasıtası olarak kullanmaktır. Bazı haller vardır ki bunun mutlaka noterde yapılması gerekir. Örneğin gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi böyledir, geçerli olması için mutlaka noterde yapılmalıdır. 

Ancak okuyucumun sorduğu hususta bir şekil şartı yoktur. Peki böyle bir taleple karşılaşan yönetici ne yapar? 

Kat malikleri kurulunun toplanması için bağımsız bölüm maliklerinin üçte birinin talebi olmalıdır. Bu halde yönetici kat maliklerini toplar. Bundan az sayıda kişiden talep gelmesi halinde; kat maliklerini toplantıya çağırabilenler üç guruptur. Yönetici-denetçi-bağımsız bölüm maliklerinin üçte biri. Demek ki tek başına okuyucumun talebi ile kat maliklerinin mutlaka toplanması gerekir denemez. Ancak yönetici, okuyucumun toplantı yapma gerekçesini makul bulursa, kendi yetkisini kullanarak kat maliklerini toplantıya çağırabilir. Okuyucumun talebi denetçiye de yöneltilebilir. Denetçi de toplantıya çağırma yetkisine sahiptir ve denetçi de okuyucumun talebini makul bulursa toplantıya çağrı yapabilir. 

Görüldüğü gibi üçte birin altındaki talep, yetkisi olan yöneticinin veya denetçinin kabulüne bağlıdır. Şayet toplantı gerçekten elzem ve diğer kat maliklerinin isteği doğrultusunda ise bağımsız bölüm maliklerinin üçte birinin imzası ile yapılmalıdır. 

Bu halde yöneticinin tercih hakkı yoktur. 

İhtarname veya yazı ile yapılacak talebin bir avukat aracılığı ile yapılma zorunluluğu yoktur, her vatandaş her yere ferden başvuruda bulunabilir. 

Ancak hukuki sonuç doğuracak işler için bir hukukçunun görüşünü almak her zaman yarar sağlar. 


Tamer Heper-Posta


Geri Dön