26 / 04 / 2024

Apartmanlarda yönetici seçimi hangi koşullarda iptal olur?

Apartmanlarda yönetici seçimi hangi koşullarda iptal olur?

Posta yazarı Tamer Heper '724 bağımsız bölümlü yazlık sitede oturuyorum fakat malik değilim. Sitede olmayan maliklere usule uygun yani taahhütlü mektupla toplantı çağrısı yapılmamış. Bu iptal nedeni değil midir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde '724 bağımsız bölümlü yazlık sitede oturuyorum fakat malik değilim. Bu sene yönetici adayıydım, geçen sene oybirliği ile alınan kararla yönetici seçimi kapalı oyla yapılmıştı. Bu sene talebimize rağmen açık oylama yapıldı. Toplantıya asil ve vekil olarak 256 kişi katıldı. Bunların da beşi kat maliki veya vekil değildi. Oylamada 110 kişinin oyunu alan, yönetici ilan edildi. Dava açma hakkım var mı? Yönetici seçmek için ‘sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanmalı’ maddesi gereği, yeterli nisap sağlanamadığından seçimin ya da toplantının iptal edilmesi, hakimin müdahalesiyle yönetici atanması mümkün mü? Sitede olmayan maliklere usule uygun yani taahhütlü mektupla toplantı çağrısı yapılmamış. Bu iptal nedeni değil midir?' sorusunu yanıtladı.

724 bağımsız bölümlü yazlık sitede oturuyorum fakat malik değilim. Bu sene yönetici adayıydım, geçen sene oybirliği ile alınan kararla yönetici seçimi kapalı oyla yapılmıştı. Bu sene talebimize rağmen açık oylama yapıldı. Toplantıya asil ve vekil olarak 256 kişi katıldı. Bunların da beşi kat maliki veya vekil değildi. Oylamada 110 kişinin oyunu alan, yönetici ilan edildi. Dava açma hakkım var mı? Yönetici seçmek için ‘sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanmalı’ maddesi gereği, yeterli nisap sağlanamadığından seçimin ya da toplantının iptal edilmesi, hakimin müdahalesiyle yönetici atanması mümkün mü? Sitede olmayan maliklere usule uygun yani taahhütlü mektupla toplantı çağrısı yapılmamış. Bu iptal nedeni değil midir? l H.C.

***

 Apartmanlarda yönetici seçimi hangi koşullarda iptal olur?

Okuyucumun sorusu çok daha uzun, yukarı aldığım bayağı bir özet. Soru yer kapladığı için yanıtımı tek tek özet olarak vereceğim. Birincisi; 724 bağımsız bölümlü bir sitede birinci toplantı için sayı ve arsa payı çoğunluğunun bulunması lazım. Oysa okuyucumun verdiği rakamlarda birinci toplantının yapılabilmesi için 363 malikin katılması gerekiyorken, 256 kişi katılmış. Bunların da beşi malik veya vekil değil, bu halde katılım 251 yani bu yapılan toplantı bile bu nedenle iptal edilebilir.

***

İkinci husus; bu toplantıda yönetici seçilmiş. Yönetici birinci toplantıda da olsa ikinci toplantıda da olsa sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Okuyucumun verdiği rakamlarla birinci toplantının bile yapılması mümkün değilken, yeterli nisabın olmadığı bu toplantıda zaten yönetici seçimi mümkün değil.

Yapılan yaygın bir hata var; ‘ikinci toplantıda, toplantı nisabı aranmadığı için ikinci toplantıda çok oy alan yönetici seçilir’ gibi bir düşünce vardır, bu yanlıştır. İkinci toplantıda da yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır. Bu nedenle okuyucumun sitesinde yönetici seçimi yasaya uygun yapılmamıştır. Seçimin iptalini talep mümkündür. Ancak iptal talepleri için bağımsız bölüm maliki olmak gerekir.

***

Toplantı için kat maliklerine davet yapılması mecburidir. Fakat anlatıma göre uzakta bulunanlara ‘gecikme nedeni olacak’ diye çağrı yapılmamış. Bu husus bile toplantının iptali nedeni sayılacaktır. İstisnai olarak bu kadar kalabalık bir sitede bir-iki kişiye tebligat yapılamaması halinde alınan kararlara etkisi olmayacağının belli olması durumunda iptal kararı verilmeyebilir ama bunun dışında çok sayıda davet yapılmaması halinde toplantının iptaline karar verilir. Kat maliklerinin yönetici seçememesi hallerinde, hakim tarafından yönetici ataması yapılabilir.

Apartmanlarda yönetici nasıl seçilir?


Geri Dön