20 / 04 / 2024

Apartmanlarda yönetici nasıl seçilir?

Apartmanlarda yönetici nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamız dört dükkan ve dört mesken olmak üzere sekiz bağımsız bölümlü. Şu an seçilmiş bir yönetici yok. Bir kişiyi yönetici yaparsak bu geçerli olur mu? ' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Binamız dört dükkan ve dört mesken olmak üzere sekiz bağımsız bölümlü. Şu an seçilmiş bir yönetici yok. Biz yönetimi kurmak istiyoruz ancak yasa ‘Gayrimenkulün yönetimi kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verilebilir’ diyor. Şimdi biz bir kişiyi yönetici yaparsak bu geçerli olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Binamız dört dükkan ve dört mesken olmak üzere sekiz bağımsız bölümlü. Şu an seçilmiş bir yönetici yok. Biz yönetimi kurmak istiyoruz ancak yasa ‘Gayrimenkulün yönetimi kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verilebilir’ diyor. Şimdi biz bir kişiyi yönetici yaparsak bu geçerli olur mu? l H.M.

***

Okuyucumun bahsettiği bina sekiz bağımsız bölümlü. Önce bu konuda bir açıklama yapayım. Sekiz ve üzeri bağımsız bölümü bulunan gayrimenkullerde yönetici seçimi mecburidir. Sekizden az bağımsız bölümü bulunan yani yediden itibaren daha az bağımsız bölümü bulunan binalarda yönetici seçimi mecburi değildir.

Bunlarda yönetim planına bakılır. Yönetim planı yönetici seçimini öngörüyorsa yönetici seçilir, aksi halde seçilmez. Ancak okuyucum gibi sekiz bağımsız bölümü bulunan binalarda yönetici seçilecektir. Peki okuyucumun binasında yönetici üç kişi mi olacak yoksa tek kişi mi?

***

Apartmanlarda yönetici nasıl seçilir?

Bunun için yönetim planına bakılacak. Yönetim planında yöneticinin kaç kişi olacağı yazılıdır. Şayet açıkça bir kişi veya üç kişi denilmiyorsa ifade şekline bakılır. Şayet ‘yönetici’ diyorsa bir kişi, ‘yönetim kurulu’ diyorsa üç kişi yönetici olarak seçilir.

Şayet yine yönetim planında açıklık yoksa, yönetici kat malikleri arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebilir. Ancak yönetim planında ‘bağımsız bölüm malikleri arasından seçilir’ denilmişse bu halde yönetici, kat malikleri arasından seçilir. Tabii bu seçimler yapılırken sayı ve arsa payı çoğunluğunun bulunmasına dikkat edilir.

Apartman yöneticisi onay olmadan harcama yapabilir mi?

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!


Geri Dön