20 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda ayda 80 TL aidat ve 5 TL kapıcı tazminatı olarak 85 TL toplanıyor. Ancak son günlerde öğrendik ki yöneticimiz kapıcı tazminatından 9 bin TL harcamış. Bu durumda ne yapabiliriz? ' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda ayda 80 TL aidat ve 5 TL kapıcı tazminatı olarak 85 TL toplanıyor. Ancak son günlerde öğrendik ki yöneticimiz kapıcı tazminatından 9 bin TL harcamış. Bunu acil ihtiyaçlar için harcadığını söylüyor. Bu günlerde toplantılar ertelendiği için de toplantı yapamıyoruz ama bu defa kendiliğinden aidatı 100 TL’ye çıkardı. Bu durumda ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Binamızda ayda 80 TL aidat ve 5 TL kapıcı tazminatı olarak 85 TL toplanıyor. Ancak son günlerde öğrendik ki yöneticimiz kapıcı tazminatından 9 bin TL harcamış. Bunu acil ihtiyaçlar için harcadığını söylüyor. Bu günlerde toplantılar ertelendiği için de toplantı yapamıyoruz ama bu defa kendiliğinden aidatı 100 TL’ye çıkardı. Bu durumda ne yapabiliriz? l Z.K.


***

Bu yıl itibarıyla özel günler yaşıyoruz. Şu pandemi dünyaya yeni yeni dertler getirdi. Bundan ne zaman ve nasıl kurtulacağımız da belirsiz. Ama birlikte yaşanan apartmanlarda da bunun yansımaları sürüyor. Bu halde birinci mesele toplantı meselesi.

Evet yeni bir yıla girdik, ocak ayı içinde kat maliklerinin toplanması lazım ama pandemi ortamında bu toplantıları yapmak sakıncalı olacağı için şubat sonuna kadar ertelendi. Yani yöneticinin yasal toplantıyı organize etmesi mümkün değil. Dolayısıyla kat malikleri toplantısı bir mecburiyet nedeniyle ertelendi.

Apartman yöneticisi bunu yapıyorsa dikkat!

Okuyucumun bina yöneticisine gelince, şayet kat malikleri toplantısında alınan kararlar arasında yöneticiye ‘kalemler arasında aktarma yapma yetkisi’ verildiyse kapıcı için ayrılan paranın acil ihtiyaç için kullanmasında bir sakınca yok. Ancak bu acil kullanım için gereken meblağı toplayıp, yerine koyacak. Aktarma yapma yetkisi verilmediyse bu gider için acil para toplayıp onarımı yapacak.

***

Aidatı artırması konusuna gelince, aidat toplama işi kesinleşmiş işletme projesine göre yapılır. Yöneticinin kendiliğinden işletme projesini değiştirme hakkı yoktur. Ancak binanın sıhhati için aidat bedelinin arttırılması gerekiyor ise yönetici bir ek işletme projesi yapar, kat maliklerine tebliğ eder, itiraz olmaz ise işletme projesi kesinleşir ve bu parayı toplar. İtiraz olursa toplayamaz ama binanın yönetiminde aksaklıklar olur, bundan da yönetici sorumlu tutulamaz.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?


Geri Dön