26 / 04 / 2024

Apollon Tapınağı'na beyaz çimento ve mermer tozu ile basamak yapıldı!

Apollon Tapınağı'na beyaz çimento ve mermer tozu ile basamak yapıldı!

Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesinde daha önce üzerine TIR çıkartılan Apollon Smintheus Tapınağı yeni bir restorasyon skandalıyla gündeme geldi. Basamaklar beyaz çimento ve mermer tozu ile kalıp çakılarak yeniden yapıldı...



Çanakkale’deki Apollon Tapınağı’nın bir yüzündeki basamaklar beyaz çimento ve mermer tozu ile kalıp çakılarak yeniden yapıldı.

 

Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesinde daha önce üzerine TIR çıkartılan Apollon Smintheus Tapınağı yeni bir restorasyon skandalıyla gündeme geldi. Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre, İ.Ö 2. Yüzyılda yapıldığı sanılan tarihi tapınak tam 2000 yıl sonra yeniden inşa ediliyor, ve bir yüzü ayağa kaldırılıyor! Beyaz çimento ve mermer tozu ile kalıp çakılarak tapınağın basamakları yeniden yapıldı. Uzmanlar bunun bir cinayet olduğunu söylerken Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel yapılanın restorasyon olduğunu savunuyor.Prof. Dr. Özgünel, bilimsel mimari bir heyetle tapınağı ayağa kaldırdıklarını, tamburları ve frizleri yaptıklarını, temmuz ayı sonuna doğru ilk sütunu dikeceklerini söylüyor. Ancak hem arkeologlar hem de restoratörler gelişmeleri ‘hayretler içinde’ izliyor. Bu çalışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın buna nasıl izin verdiği merak konusu olurken Çanakkale Koruma Kurulu’ndan da onay alan proje Türkiye’nin de taraf olduğu Venedik Tüzüğü’ne aykırı olduğu ileri sürülüyor. Venedik Tüzüğü’nde tarihi yapıların restorasyonlarının nasıl yapılacağını şartlara bağlıyor.

 

Daha önce de üzerine TIR çıkarmışlardı

 

Helenistik dönemin en önemli yapılarından sayılan Troas Antik Kenti’ndeki Apollon Tapınağı’nın üzerine daha önce tonlarca ağırlıktaki mermer tozu yüklü TIR çıkartılmıştı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, TIR ile ilgili soruya “Restorasyon yapıyoruz. TIR’ı oraya çıkarmasak toprağı nasıl boşaltacağız” yanıtını vermişti. Apollon Smintheus Tapınağı Biga Yarımadası’nın güneybatı ucunda, Çanakkale ili sınırları içinde Gülpınar beldesinde yer alıyor. 1980 yılından bu yana tapınak ve çevresinde kazı, sondaj ve restorasyon çalışmaları Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından sürdürülüyor.



Vatan 




Geri Dön