26 / 04 / 2024

Milet-Apollon Tapınağı arasındaki yol restore edildi!

Milet-Apollon Tapınağı arasındaki yol restore edildi!

Roma döneminde Milet Antik Kenti ile Didim Apollon Tapınağı arasında halkın kahinlerle görüşmek için kullandığı ve "kutsal" olarak gördüğü yol, 2 bin 600 yıl sonra restore edildi



Roma döneminde Milet Antik Kenti ile Didim Apollon Tapınağı arasında kahinlerle görüşmek için kullanılan 2 bin 600 yıllık "kutsal yol", restore edildikten sonra yürüyüş yolu olarak düzenlendi.


Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Didim ilçe sınırları içerisinde bulunan, milattan önce 6. yüzyıla ait 25 kilometrelik antik yol ile ilgili çalışmalara 2009 yılında başladıklarını, uydu koordinatları ile güzergahının belirlendiğini söyledi. 


Antik döneme ait heykeller, dinlenme yerleri ve sütunların da yer aldığı yolun 2012 yılından itibaren restorasyonuna başlandığını ifade eden Aktakka, ilk etapta temizliğin yapılıp yön levhaları yerleştirildiğini anlattı. 


Aktakka, bu yıl turizme kazandırılan "kutsal yolun", tarih ve doğa yürüyüşü açısından önemli bir yapı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 


"Kutsal yolda o dönemlere ait çeşitli izler bulunuyor. Bazı bölümlerde heykel ve sütunlar var. İki noktada o döneme ait antik dinlenme noktaları mevcut. Eskiden yolun tamamı taşla döşeliymiş ancak birçok yerde bozulmuş. Restorasyon çalışmalarımız kapsamında bu tarihi yapıları tespit edip yeniden düzenledik. Yol güzergahına yön levhaları yerleştirdik. Şu anda 25 kilometrelik kutsal yol, yürüyüşe açık hale getirildi. Burada yürüyüş yapan yerli ve yabancı turistler, o dönemlerin izlerini görmenin yanı sıra doğal hayatı izleme imkanı da bulacak."


-Uluslararası organizasyonlar planlanıyor


Aktakka, kehanetin ön planda olduğu antik dönemde, farklı bölgelerden insanların önce Milet Antik Kenti'ne gelip ardından Apollon Tapınağı'ndaki kahinlerle görüşmek için söz konusu yolu kullandıklarını belirtti.


"Kutsal yol"un bu özelliği nedeniyle turistlerin ilgi odağı olduğunu vurgulayan Aktakka, uluslararası organizasyonlarla tanıtımını artırmayı planladıklarını söyledi.


Aktakka, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Milet Antik Kenti'nin o dönemlerde bir liman, ticaret ve eğitim şehri olduğu biliniyor. Şehre gelenler gelecekten haber alabilmek için o dönemin kehanet merkezi olan Apollon Tapınağı'ndaki kahinlerle görüşme ihtiyacı hissetmişler. Bu süreçte de kutsal yolu kullanmışlar. Önümüzdeki yıllarda kutsal yolda, uluslararası yürüyüş etkinlikleri, festivaller düzenlemeyi planlıyoruz. Turizmciler ve seyehat acenteleriyle bu noktada görüşmelerimiz sürüyor. Tarih ve doğa yürüyüşünün bir arada yapılabildiği bu önemli mekana hem yabancı hem de yerli turistleri bekliyoruz." 


AA


Geri Dön