25 / 04 / 2024

Arap turistler, Avrupalıların 10 katı harcama yapıyor!

Arap turistler, Avrupalıların 10 katı harcama yapıyor!

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre Türkiye'ye gelen turistlerin önemli bir kısmım Ortadoğu ülkeleri vatandaşları oluşturuyor. Türkiye'ye gelen Arap turistler, Avrupalılara nazaran 10 kat daha fazla harcama yapıyor.



Türkiye'ye gelen Arap turistler, Avrupalılara nazaran 10 kat daha fazla harcama yapıyor. Arap turistler, özellikle yeme-içme sektörünün en iyi müşterileri konumunda 2012 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı 31 milyon 782 bin iken, 2013 yılında bu sayı yüzde 9.84 artışla 34 milyon 910 bine ulaştı. 2014 yılında ise gelen turist sayısının 37-38 milyon civarında olması bekleniyor. 


İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yayınladığı verilere göre Türkiye'ye gelen turistlerin önemli bir kısmım Ortadoğu ülkeleri vatandaşları oluşturuyor. 


54 sektörü doğrudan etkiliyor Türkiye'de bugün 1.2 milyon insan turizm sektöründe çalışıyor. Sektör, çalışanların aileleri ve yakınları hesaba katıldığında yaklaşık 5 milyon kişinin hayatına katkı sağlıyor. Başta gıda, yeme içme, ulaştırma gibi 54 sektörü doğrudan etkileyen turizm sektörü, ekonomiyi en fazla canlandıran sektörlerin başında geliyor. Gıda sektörü için oldukça hayati bir önem taşıyan turizm de gelen turistler arasında iş sirkülasyonunu arttıran ve işletmeleri ayakta tutansa Araplar... Türkiye'ye gelen 1 Arap turist, sağladığı fayda açısından 10 Avrupalı turiste bedel. 


Arap turistler midelerine düşkün "En iyi kebap nerede yenir ya da İstanbul'da ne yenmelidir?" Arap turistlerin ülkemize gelmeden önce araştırdığı başlıca başlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca lezzet, hizmet gibi başlıkların yanı sıra ürün çeşitliliği de Araplar için oldukça önemli durumda. Çünkü Avrupalı turist bir hamburgerle idare edebilirken, Arap turistler gittikleri mekânlarda masaları donatıyor. Avrupalı turistler her şeyin dâhil olduğu konaklama seçeneklerini tercih edip bir haftada 200-300 dolarla Türkiye'den ayrılırken, bir Arap turist ailesi sadece bir öğünde 1000 dolar bırakabiliyor. Ayrıca tatillerini grup olarak geçirmek yerine aileleriyle paylaşan Arapların, kendilerine refakat eden bir rehber, lüks minibüs ve şoför de olmazsa olmazları... 

Türk mutfağının zenginliğini keşfetmek ve uzaktan gördükleri lezzetleri tatmak istemeleri, son on yılda gelen Arap turist sayısının artışında büyük etken oluşturdu. Turist sayısındaki bu düzenli artış hizmet sektörünü de etkiledi. 


Restoranlar özellikle Ortadoğulu turistlere daha iyi hizmet verebilmek için çeşitli formüller üretiyor. İçeriği zenginleşen yeni menüler, İngilizcenin yanı sıra Arapça bilen personeller, Arapça kataloglar bu hizmetlerin başmda yer alıyor. 

Yeni Mesaj


Geri Dön