28 / 03 / 2024

Arazi, evliya adına köy tüzel kişiliğine tescil edilir mi

Arazi, evliya adına köy tüzel kişiliğine tescil edilir mi

Tamer Heper, Posta gazetesindeki köşesinde köydeki arazilerinin 'Bu bölgede evliya var' iddiasıyla köy tüzel kişiliğine tescil edildiğini anlatan okurunun sorusunu cevaplıyor... İşte Heper'in o yazısı



Tamer Heper'in yazısı şöyle;

Karar gerçekten böyle olamaz

"Köyümüzde kadastro uygulaması yapıldı. Bizim dedelerimizden kalma arazimiz küçültüldü, elimizden alınan kısım köy tüzel kişiliğine bırakıldı. İtiraz ettik, kabul görmedi. Mahkemeye verdik. Mahkeme davamızı reddetti. Şimdi karar Yargıtay'da. Biz Yargıtay'ın kararını bekliyoruz. Bizim arazimizin bir kısmının köy tüzel kişiliğine bırakılmasının nedeni, bu yerde üç büyük ağaç var. Köylü bu yerde evliya olduğunu iddia ediyor. Bu dava Yargıtay'a gitmeden sonuçlanmaz mıydı Bundan sonra ne yapılabilir C.Ç.

Bunca senelik avukatım, kadastro çalışması yapılırken muhtelif nedenlerle arazilerin yine muhtelif kişiler adına tescil edildiğine tanık oldum ama evliya nedeni ile bir arazinin neredeyse evliya adına tescil edildiğine hiç tanık olmadım. Elbette tescil evliya adına yapılmamış ama evliya olduğu gerekçesi ile köy tüzel kişiliğine ayrılmış. Simdi bu meselenin mahkemede hallolması gerekmez miydi

Elbette ben mahkemenin evliyanın varlığı nedeni ile tescili yapıldığını, bu nedenle de davanın reddolunduğunu tahmin etmiyorum. Reddin bir hukuki nedeni vardır. Dolayısı ile de "Evet mahkemece talebiniz kabul edilmeliydi" diyemem.

Ancak mademki iş Yargıtay'da sonucunu beklemekten başka yapacak bir şey yok. Yargıtay'dan gelecek kararda da tashihi karar nedenleri var ise bu halde yeniden dosya Yargıtay'a gönderilir."

Tamer Heper / POSTA


Geri Dön