Arazisinden kira geliri elde etmek isteyenler dikkat!

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül yaptığı paylaşımda arazisinden kira geliri elde etmek isteyenlerin izlemesi gereken yolları açıkladı.
Gayrimenkul satışlarında artış hız kesmeden devam ederken, resmi olarak açıklanan rakamlar da sektörü oldukça umutlandırdı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan rakamlara göre Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı 2025 yılının ilk iki ayında yıllık bazda yüzde 13,2 artarak, 471 bin 694'e çıktı ve bu rakam da tüm zamanların en yüksek ocak-şubat verisi şeklinde oldu.
Konut, arsa, tarla, iş yeri ve ticari taşınmaz gibi tüm gayrimenkul satışları bu ivmesini sürdürürken, Ocak ayında gayrimenkul satışları 2024 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,2 arttı ve 238 bin 938'e çıktı.
Konut satışlarında artış hız kesmeden devam ederken, konut alamayan pek çok kişi de arsa ve arazi yatırımlarına yöneldi.
Arsa ve arazi yatırımları ile ilgili detaylar yatırımcılar tarafından sık sık araştırılırken, Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül’den de arazi yatırımları ile ilgili bir paylaşım geldi.
Arif Güdül resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/arifgudulcom üzerinden yaptığı paylaşımda arazisinden kira geliri elde etmek isteyenlerin izlemesi gereken yolları açıkladı.
Arif Güdül’ün paylaşımı şu şekilde:
Arazinizden Kira Geliri Elde Edeceksiniz!
Hangi araziler kiralanacak?
Üst üste iki yıl işlenmeyen, gerçek veya tüzel kişilere ait tarım arazileri, yalnızca tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla sezonluk kiraya verilecek.
Kiralanacak araziler nasıl tespit edilecek?
Arazi Tespit Komisyonu, kadastro verileri, uydu görüntüleri ve yerinde kontrollerle işlenmeyen tarım arazilerini belirleyecek. Hasat dönemleri dikkate alınarak 1 Eylül - 31 Ağustos arasındaki süreç değerlendirilecek.
İşlenmeyen tarım arazileri nerede ilan edilecek?
İl veya ilçe müdürlükleri tarafından mahalle muhtarlıkları, elektronik ortam ve il müdürlüğü internet sitesinde duyurulacak. Arazi sahipleri ve ilgililer, ilan süresi içinde itiraz edebilecek.
Arazinin durumu kiralama işleminde nasıl değerlendirilecek?
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama kapsamına alınmayacak. Tarımsal üretim için ekonomik olmayan araziler, uygun görülmezse kiraya verilmeden listeden çıkarılacak.
Kira bedeli nasıl belirlenecek?
Komisyon, kira bedelini belirlerken aynı bölgede benzer özellikte en az üç tarım arazisini emsal alarak rayiç bedel belirleyecek. Kira bedeli, bu rayiç değerin altında olmayacak.
Arazi kiralamak isteyenler nasıl başvuru yapacak?
Başvurular, tarım arazisi kiralama talep formu doldurularak il müdürlüğüne yapılacak veya Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.
Kiralama işleminde kimlere öncelik tanınacak?
Öncelik, arazinin bulunduğu yerde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına verilecek. Birden fazla talep olursa en yüksek teklifi veren kazanacak.
Kira bedelleri kime ödenecek?
Arazi sahibine ödenecek. Sahibe ulaşılamazsa, kira bedeli kamu bankasında açılan bir hesapta değerlendirilecek.
Araziler bir sonraki yıl da kiraya verilecek mi?
Malik, bir sonraki sezonda üretim yapacağını bildirmezse, arazi işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenerek tekrar kiraya verilecek.
Kiracılar desteklerden yararlanabilecek mi?
Kiralanan araziler kayıt altına alınacak ve kiracılar tarımsal desteklerden faydalanabilecek.