17 / 04 / 2024

Arkeopark için uluslararası davet açıldı!

Arkeopark için uluslararası davet açıldı!

Yenikapı Transfer Merkezi'nde yapılacak arkeopark projesi için uluslararası davet açıldı. Arkeopark'ta Marmaray kapsamındaki kazılarda çıkan eserler sergilenecek



Marmaray projesi kapsamında yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin sergileneceği arkeopark için uluslararası davet açıldı. Uluslararası firmaların da katılabileceği arkeopark projesinin basın toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, "8 bin 500 yıldan beri var olan değerlerin, gün yüzüne çıkarılmasına tanıklık ediyoruz" dedi.

35 BİNİ AŞKIN ESER
Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark alanıyla ilgili bir proje daveti yaptıklarını belirten Topbaş, şunları söyledi: "Bu davetle ilgili bilimadamları, uzmanlar, bu konuda bazı yeterliliklere sahip olanların ve belli kriterlere uyan çevrelerin hassasiyetlerini bu bölgeye aktarsınlar istedik. Artık burası bir arkeopark. Neolitik döneme kadar uzanan derinlikten gelen bulguların bir noktada sergilendiği, adeta dünyada yeni bir merkez olarak algılanacak." "Bir müze istasyon olgusunu taşıyacak olan bu proje alanı, aynı zamanda yeni bir çekim merkezi olacak'' diyen Topbaş, Yenikapı'nın dünyanın dört bir yanından kültür ve bilim adamlarının görmek isteyeceği odak noktası olacağını dile getirdi. Proje başvurularının 14 Temmuz'a kadar süreceğini belirten Topbaş, davet şartnamesindeki esasları yerine getirenlerin müracaatlarının değerlendirileceğini, bunlardan 7'sinin seçileceğini ve 15 Kasım 2011'de sonuçlanacağını kaydetti. Topbaş, 2013 sonunda  Marmaray  ile birlikte bu müze istasyonun da hayata geçirileceğini, iğneyle kuyu kazar gibi yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen 35 bini aşkın eserin büyük bölümünün sergileneceğini belirtti.

ZEYNEL YAMAN/Sabah

 


Geri Dön