23 / 04 / 2024

ArkiPARC 2013 Haliç Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı!

ArkiPARC 2013 Haliç Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı!

“Kentsel Kalite için Diyalog” mottosuyla 2008 yılında yola çıkan ve bu yıl 4.sü düzenlenen ArkiPARC etkinliği, “Cumhuriyet'in 100. Yılına 10 Kala” teması ile 10-11 Nisan tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleniyor...




Gayrimenkul sektörünün birbirinden önemli isimlerinin ağırlanacağı ArkiPARC 2013, Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından ilk günün özel konuşmacısı ise Avrupai ve Bölgesel Ağlar Direktörü ve Avrupa Birliği Ruhr Bölge Birliği (RVR) Temsilcisi Michael Schwarze-Rodrian oldu.


“İktidarın, Kentsel Dönüşüm için Tasarımın Gücünden Yararlanması Gerek”

Konuşmasına, etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan sponsorlara, katılımcılara ve ekip arkadaşlarına teşekkür ederek başlayan Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, ArkiPARC etkinliğinin en büyük ihtiyacının yerel yönetimlerin ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği olduğunu vurguladı. Türkiye'nin hızla kalkınan ve kentleşen bir ülke olduğunun altını çizen Yılmaz, bu bağlamda kentlerin ve fiziksel çevrenin de bu hızlı dönüşümden etkilendiğini söyledi. Özellikle İstanbul'un artık yaşanamaz bir kent olduğunu belirten Yılmaz, “Şimdi yarattığımız bu kentleri kentsel dönüşüm adı altında dönüştürmeye çalışıyoruz. Dönüşmeliyiz fakat Sayın Başbakan'ın hem Kürt sorununda hem de kentsel dönüşüm meselesinde söylediği gibi ne pahasına olursa olsun, siyasetten uzak durarak.” şeklinde konuştu. Dönüşümün uzun vadede ihtiyacı doyuracak bir model oluşturularak ortaya konabileceği, bu modeli oluştururken de iktidarın tasarımın ve kültürün gücünden yararlanması gerektiğini belirtti.


Türkiye'de Karbon 0'layan İlk Fuar

Ömer Yılmaz, konuşmasını sonlandırırken, ArkiPARC'ın artık fuar niteliği kazandığını ve ilk Karbon 0 fuar olan ArkiPARC 2013'ün ilklerin etkinliği olacağını vurguladı.


Aziz Yeniay: “%85'i kaçak yapılaşan İstanbul'da çözüm kentsel dönüşüm”

Ömer Yılmaz'dan sonra sözü alan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, konuşmasında, kentsel dönüşüm de “kentsel kalite” kavramının le alınıyor olmasının önemine dikkat çekti. %85'i kaçak yapılaşmış kentte çözüm olarak ise kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu vurguladı.


Küçükçekmece merkezi için Yavuz Selim Sepin Mimarlık desteğiyle kentsel tasarım projesi geliştirildiğini söyleyen Yeniay, bu alanın, halkın, yasanın sağladığı avantajlardan faydalanması için afet riski altındaki alan ilan ettiklerini belirtti.


Yeniay konuşmasını tamamlarken, İstanbul'un dönüşmesinin bir zorunluluk olduğunu fakat bunun yoğunluk artışıyla yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.


Michael Schwarze-Rodrian: “Mega şehirlerin mega çözümlere ihtiyacı var”

ArkiPARC 2013'ün özel konuşmacısı olan Rodrian, konuşmasında Türkiye’de gayrimenkul alanında yapılacak yatırımlar ile bölgesel kalkınma arasındaki ilişkinin kurulmasına değindi. Bugün dünya kentlerinin sadece altyapıları ile değil içerikleri ile de yarıştıklarını söyleyen Rodrian, bu sebeple MIPIM, ExpoREAL, ArkiPARC gibi etkinliklerin gayrimenkul sektörünün gelişimi için büyük önemi olduğunu vurguladı.


Mega kentlerin mega çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirten Rodrian, sunumunda İstanbul hakkındaki izlenimlerine yer verdi. İstanbul'un spontane gelişen bir kent olduğunu belirterek büyük potansiyeller barındırdığının altını çizdi. Konuşmasında Ruhr'daki dönüşüme de değinen Rodrian, Ruhr kentinin İstanbul'un aksine küçülen bir kent olduğunu ve kültür ve hizmet odaklı bir metropole dönüşerek kirletici sanayiler yerine finans, turizm, ileri teknoloji içeren sanayi alanlarını kalkındırmayı hedeflediğini belirtti.


Geri Dön