28 / 03 / 2024

Arkitera Mimarlıkta Türk Pasapotu adlı panel düzenliyor!

Arkitera Mimarlıkta Türk Pasapotu adlı panel düzenliyor!

Yabancı ofisler ekiplerine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden mimarları dahil ederken hangi hususları mercek altına alıyor? Tüm bu soruların yanıtları panelin bütününde ele alınması bekleniyor...



Arkitera Mimarlıkta Türk Pasapotu adlı panel düzenliyor.


İmparatorluk sonrası dönemde Türk diyasporasının miladı 1960'larda Almanya'ya başlayan göçlerle ilişkilendirilebilir. Genellikle ucuz iş gücünü temsil eden Türkler, gurbette olabildiğince az harcama yaparak yüklüce para kazanmayı ve bir süre sonra da "ziyaret"lerine son vererek Türkiye'ye dönmeyi amaçlıyorlardı. Pek çokları için hayat bu şekilde ilerlemedi ve kimlik meselesi, bütünleşme sorunları gibi durumların omurgasını oluşturduğu sorunlar bugüne kadar süregeldi.


Peki ya Tük diyasporası içinde yer alan beyaz yakalılar ve hatta mimarlar bugün neler yapıyor? Staj yapmak, yüksek lisans eğitimi almak ya da çeşitli programlar dahilinde dünyanın farklı yerlerine giden Türk mimarlar bulunuyor. Dünyanın takip ettiği yıldız mimarların ofislerinde çalışan mimarların sayısı hakkında bir araştırma yapıldı mı bilinmez ancak bunların bir kısmı Türkiye'ye, özellikle de İstanbul'a dönerek edindikleri nosyonları Türkiye mimarlık ortamıyla paylaşıyor. Peki yerel ve küresel mimarlık ortamlarıyla ilgili karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmak mümkün mü? Yabancı ofisler ekiplerine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden mimarları dahil ederken hangi hususları mercek altına alıyor? Tüm bu soruların yanıtları panel bütününde ele alınacak.


Arkitera Mimarlıkta düzenlenecekolan panel 7 Ekim'de saat 14.30'da gerçekleştirilecek.


Geri Dön