18 / 04 / 2024

Arma Residence 25 soruda mercek altında!

Arma Residence 25 soruda mercek altında!

Kurtköy Arma Residence projesini Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şaban Okka ile konuştuk. Projede geleceği gören yatırımcıların ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Okka, Arma Residence yatırımcının yüzünü güldürecek bir proje dedi...



Okkalar İnşaat tarafından Kurtköy'de hayata geçirilen Arma Residence projesini Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şaban Okka ile konuştuk. Arma Residence projesinin gerek konsept gerekse de lokasyonu itibari ile tam yatırımlık bir proje olduğuna dikkat çeken Okka, projede geleceği gören yatırımcıların ağırlıkta olduğunu belirti. Satışların yüzde 50 oranında tamamlandığının altını çizen Okka, Arma Residence konut sahibinin yüzünü güldürecek bir proje dedi. 


İşte o röportaj....


Arma Residence 25 soruda mercek altında!


Arma Business Life olarak yola çıktınız ama  Arma Residence olarak yolunuza devam ettiniz. Nedir bu değişikliğin sebebi?

Biz Arma Business Life olarak başladık ama projenin konsepti ağırlıklı olarak rezidanstı. Business Life'tan da kastımız rezidansın üstünde bir hizmet verdiğimize vurgu yapmaktı. Ancak Business Life'ın müşteride algısı biraz farklı oldu. Biz de bundan dolayı Arma Residence olarak değiştirdik projenin adını. 


Arma Business Life ticari bir proje gibi mi algılandı? Bu nedenle mi Arma Residence olarak değiştirdiniz projenin adını?

Evet daha çok bir iş merkezi, plaza gibi algılandı müşteri tarafından. Ama bizim projemiz konaklamaya uygun bir rezidans projesi. Bundan dolayı Arma Residence olarak değiştirdik projenin adını. 


Röportajın videosu için tıklayınız


Sadece isim mi değişti yoksa kopseptte de herhangi bir değişiklik yaptınız mı?

Hayır konseptte herhangi bir değişiklik yapılmadı. Verdiğimiz hizmetler, daire seçenekleri hepsi aynı sadece projenin adını Arma Residence olarak değiştirdik. 


Arma Residence projesinin öne çıkan özellikleri neler?

14 bin 500 metrekare alan üzerinde 264 daire ve 20 dükkandan oluşuyor. Stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerimiz mevcut. 


Arma Residence 25 soruda mercek altında!


Dairelerin metrekare aralığı nedir?

Konutlarımızın büyüklükleri 48 ile 200 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. Projemiz havalalanına ve Teknopark'a yakın konumu ile daha çok yatırımcıya hitap ediyor. Projemizde 5 yıldızlı otellerdeki tüm hizmetleri veriyoruz. Bunların dışında concierge hizmetleri, sağlık hizmetleri, sağlık asistanlığı, kişisel asistanlık, seyahat asistanlığı, oda temizleme ve kuru temizleme gibi her türlü hizmeti eksiksiz sunuyoruz. 


Ev-otel konsepti dersek yanlış olmaz herhalde?

Evet. Projede ağırlıklı olarak stüdyo ve 1+1 dairelerimiz var. Buradaki amacımız havaalanını sık kullanan Anadolu ve Avrupa'dan gelen iş adamlarımız ya da burada bulunan ama Anadolu'dan, Avrupa'dan sık misafiri gelen iş adamlarının otel masraflarını azaltmak. Bununla birlikte yaşam amaçlı kullanabilecekleri bir rezidans yaratmaktı ki bu konuda da şu ana kadar istediğimiz olumlu tepkiyi aldık. 


Peki daireleri konut sahibi adına ev-otel konseptinde işletecek misiniz?

İşletim olarak değil de bireysel olarak olacak. Yatırımcının aldığı dairenin kiralanması gibi konularla yönetim ilgilenecek. Daire sahibi sadece aydan aya hesabına yatan parayı görecek. 


Fiyat aralığınız nedir?

Fiyatlarımız 168 bin TL'den başlıyor 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Stüdyo dairelerimiz 168 bin TL, 1+1 dairelerimiz 210 bin TL, 2+1 dairelerimiz 320 bin TL, 3+1 dairelerimiz de 400 bin TL'den başlıyor. 


Teslime kadar bu rakamlar maksimum ne kadar yükselir?

Bu rakamların geçmişine baktığımızda bugün 168 bin TL dediğimiz daire ilk satışa çıktığında 130 bin TL'den satılıyordu. Projeye başta giren müşterilerimiz ciddi para kazanmaya başladılar. Bizim öngörümüz bugün 168 bin TL olan dairemiz proje tamamlandığında 210 bin TL civarında olacağı yönündedir. Biz yaşayan ve yatırımlık bir proje üretiyoruz. Burayı tamamladığımızda da proje sahibine kazandırmaya devam edecek. Lokasyon sürekli geliştiği için bu gelişme ister istemez Arma Residence projemize de yansıyacaktır.


Arma Residence 25 soruda mercek altında!


YATIRIMCININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK KİRA GETİRİSİ


Evet proje kendi kendine kazandıracak ama yatırım amaçlı aldım ve kira geliri elde etmek istiyorum. Buradan aylık ne kadar kazanç elde edebilirim?

Yapılan araştırmalar ışığında söylüyorum; stüdyo dairelerde 700-800 TL, 1+1 dairelerde bin TL'den başlıyor, 2+1 ve 3+1 dairelerde ise 2 bin, 2 bin 500 civarında kira geliri elde edebilirler. Bu kadar yüksek kira getirisinin olmasının nedeni ise Arma Residence projesinin sadece konut değil bir rezidans projesi olmasıdır. Bundan dolayı da yatırımcının yüzünü güldürecek bir kira getirisi olacak. 


Satışlar nasıl gidiyor?

Satışlar gayet iyi. Müşteriden beklediğimiz olumlu tepkiyi yakaladık. Özellikle yatırımcılar tarafından projemize büyük ilgi var. 


Şu ana kadar kaç daire sattınız?

Şu ana kadar biz yüzde 50 satış oranını yakaladık hatta geçtik bile diyebiliriz. Teslim tarihimize henüz vakit var. Büyük ihtimal teslime kadar elimizde satılık daire kalmayacak. 


DAİRE ALANA LG'DEN 10 BİN TL'YE VARAN HEDİYE ÇEKİ 


Ödemelerde ne tür kolaylıklar sunuyorsunuz?

Biz temelden bu yana banka kredisi kullandırıyorduk zaten. Bu çok önemli. Bir bankanın bir projeye temelden kredi veriyor olması demek o projeye kanunen kefil olması demek. Bunu bankalar sadece güvendikleri firmalara yaparlar. 3 banka ile anlaşmamız var. Düşük faiz oranları ile kredi kullandırıyoruz. Bununla beraber firma bünyesinde de taksit yapıyoruz. 18 ay vade farksız taksit yapıyoruz. Peşin alımlarda da yüzde 5 indirim yapıyoruz. Buna ilave olarak ilk kez size açıklıyorum burada; Arma Residence projemizden daire satın alana LG'den 10 bin TL'ye varan hediye çeki veriyoruz. Müşterimiz bu hediye çeki ile LG'den istediği ürünü alabilir. 


Teslim ne zaman yapılacak?

Teslimlerimizi 2014'ün ilk çeyreğinde yapmayı planlıyoruz. 


PROJEDE GELECEĞİ GÖREN YATIRIMCILAR AĞIRLIKTA


Yüzde 50 oranında satışlar tamamlandı dediniz. Bu oran içinde yatırımcılar mı yoksa oturumcular mı ağırlıkta?

Yatırımcılar ağırlıkta. Proje konsepti ve konumu itibariyle yatırımcıların daha çok ilgisini çekiyor. Yurtiçinden ve yurtdışından yatırımcılarımız var. Şu anda projenin tamamı ile ya da belli bir kısmı ile ilgilenen görüştüğümüz yabancı yatırımcılar var. Yani ağırlıklı olarak buradaki geleceği gören yatırımcılardan oluşuyor.

 

ARAPLARDAN PROJEYE BÜYÜK İLGİ VAR


Yurtdışından daha çok hangi ülkelerden ilgi var?

Dubai, Suudi Arabistan ve Ürdün bölgesinden ağırlıklı bir ilgi var. Kısmen İsviçre'den de bir ilgi geliyor. Bunlar arasında ön anlaşma yaptıklarımız var ama resmi satış ya da tapu devri yaptığımız hiç yok.

 

Yatırımcılar ağırlıkta ama muhakkak oturmak amaçlı alanlar da olacak. Bu oturum amaçlı alanlar için bir dezavantaj değil mi? Sonuçta otel gibi işletilecek ve ister istemez bir insan sirkülasyonu olacak. ..

Bizim aile yaşamına yönelik tasarlanmış dairelerimiz projenin belli bir noktasında toplanmış bir durumda. Bununla beraber hazırladığımız yönetim planında ve yönetime verdiğimiz yetkilerde konut sakinlerinin huzurunu sağlayacak maddeler yer alıyor. Yani burada yatırımcı evini kiraya verirken kiraya verdiği müşterisine dikkat etmek zorunda. Biz kiraye verme işinin yönetimin elinde olmasını istiyoruz. Eğer yatırımcı ben kendim kiraya vereceğim derse o zamanda yönetimin kontrolünde kiraya versin istiyoruz. Çünkü burada 264 kişi yaşayacak. Güzel bir projeye yapıyoruz ve bunun yaşamasını istiyoruz. Buradaki huzurun sağlanması için azami bir özen gösterilecektir. 


Taksim Gazi Parkı olaylarının Türkiye'den konut almayı düşünen yabancı yatırımcıları tedirgin ettiği ve piyasada iç pazara yönelik satışlarda da genel olarak  bir durgunluk olduğu söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Bu olaylardan tüm sektörler etkilendi. İnsanlarda bir tedirginlik oldu. Ama Türkiye ekonomisi çok büyük bir ekonomi ve bunun altından da kalkacaktır. Bugün doların, avronun yükseldiğini görüyoruz ama hükümetin ekonomideki istikrarı bunun da önüne geçecektir. Tabii ki yabancı yatırımcılarda da bir tedirginlik var. Özellikle Araplarda, Arap Baharı'ndan sonra Türkiye'de de aynı şey olur mu düşüncesi oluştu. Ama son birkaç gündür Türkiye'de böyle birşey olmayacağına onlar da ikna oldu çünkü Türkiye'nin ekonomisi çok güçlü...


Arma Residence 25 soruda mercek altında!


Projenin sosyal olanakları arasında neler olacak?

Buhar odası, hamam, sauna, kapalı yüzme havuzu, stüdyo odaları, çok amaçlı spor salonu, yürüyüş alanları, şelale, süs havuzu, çocuk oyun parkı, yeşil alan, toplantı odaları...Yani aklınıza gelebilecek her türlü sosyal olanak Arma Residence projemizde mevcut. Biz bu sosyal imkanları da aidata bağlamadık. Aidata bağlasaydık yüksek rakamlar çıkacaktı ve burayı kullanmayan konut sahipleri de aidat ödemek zorunda kalacaklardı. 


SOSYAL İMKANLAR İÇİN ALINAN ÜCRET BİNANIN GİDERLERİNDE KULLANILACAK


Kullandığın kadar öde sistemi mi?

Kısmen öyle diyebiliriz. Burada profesyonel bir işletim sistemi ve üyelik sistemi olacak. Daire sahiplerinin bu üyelikte avantajları çok daha fazla olacak. Sosyal imkanlar için alınan ücretler binanın giderlerinde kullanılacak. Böylelikle binadaki aidat ücretlerinde de düşme olacak. Bütün amacımız buradaki insanların kira öder gibi aidat ödememesi. Ortalama 200-300 civarında bir aidat öngörüyoruz.

 

HAVAALANININ TAM KARŞISINDA


Projenin lokasyonundan bahseder misiniz biraz?

Arma Residence Kurtköy'ün tam merkezinde, havaalanının tam karşısında yer alıyor. Otobana, E-5'e, tren ve deniz ulaşımına çok yakın bir konumda yer alıyoruz. Kurtköy son dönemlerde çok gelişen bir lokasyon. Teknopark'ın faaliyete geçecek olması, havaalanının her geçen gün büyümesi, bölgedeki büyük alışveriş merkezlerinin varlığı, zeminin sağlam olması, alt yapının düzenli olması ve siteleşme anlamında İstanbul'un bir çok ilçesine örnek olması bölgenin değerine değer katıyor. 


İSTANBUL'DA DAHA BÜYÜK YATIRIMLARA GİRECEĞİZ


Okkalar İnşaat'ın yeni yatırım planı nedir?

Okkalar İnşaat 76 yıldır faaliyet gösteren Konya merkezli bir şirket. Şu anda Konya'da da şantiyelerimiz var. Türkiye'nin büyüyen ekonomisine güvenerek biz de yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Merkezimiz Konya olduğu için ağırlıklı Konya'da yatırımlarımız var ama İstanbul'da da 5. projemizi yapıyoruz ve daha büyük yatırımlara da gireceğiz. 


Önümüzdeki süreçte ağırlıklı olarak Konya mı yoksa İstanbul'da mı ilerleyeceksiniz?

Her iki tarafta da olacağız. Zaten Konya'da oturmuş, devam eden bir yapımız vardı, İstanbul'da da 4 projemizi teslim ettik 5. projemizi yapıyoruz. Anadolu Yakası ağırlıklı olmak üzere kendi lokasyonumuz olan Kurtköy, Kartal, Maltepe'de yatırımlarımıza devam edeceğiz. 


Netleşen yeni  bir projeniz var mı?

Üzerinde çalıştığımız ve belli noktalara geldiğimiz yerler var. Bu sıralar kentsel dönüşüm bir revaçta bununla ilgili görüşmelerimiz var. Ama netleşmeden bir şey söylemek istemiyorum. 


Bu projelere ne zaman start vermeyi düşünüyorsunuz?

2013'te en azında proje aşamasını geçip, 2014'te de başlamayı planlıyoruz. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön